Kisalföld logö

2017. 10. 18. szerda - Lukács 12°C | 22°C Még több cikk.

Megújult a karnagy és huszár síremléke

Múltunk értékeit őrizve két csornai síremléket újíttatott fel a Rábaközi Helytörténet-kutatók Társulata a Szent Antal-temetőben.


Két olyan személy nyughelyét tetették rendbe, akik a város történetében jelentős, kiemelkedő szerepet játszottak. A felújításokhoz a helyi önkormányzat is hozzájárult.


Szalay Balázs, a társulat vezetője a Kisalföldnek elmondta: a temetőt fenntartó kft. korábban összeírta, hogy melyek azok a sírok, melyek állapota kritikus, de fontos lenne a megőrzésük. Ebből a listából választottak ki kettőt a helytörténészek. Énekes Hugó iskolaigazgató és karnagy, illetve Szentgyörgyvölgyi Domján Antal 1848–49-es huszár őrmester sírkövét.

– Felhívásunkra negyvenkilencen reagáltak, a társulat tagjai ajánlottak fel elsősorban különböző összegeket. Így a felújítás költségeiből a Rábaközi Helytörténet-kutatók Társulata hetvenegyezer forintot vállalt, a költségek negyven százalékát az önkormányzat biztosította. Énekes Hugó családja nagyobb összeget adományozott, így maradt pénzünk újabb síremlék felújítására. Ötleteink vannak, de természetesen közösen döntünk, várhatóan januári közgyűlésünkön – tudatta Szalay Balázs.

Énekes Hugó a csornai fiúiskola igazgatója, az egyházközség kántora, karnagya volt. 1913-tól 1941-ig dolgozott az intézményben. Ezek mellett számos közéleti funkciót is betöltött: dolgozott leventeoktatóként, volt az ifjúsági egyesület elnöke, a Csornai Iparos Dalkör és Fúvószenekar karnagya.


Szentgyörgyvölgyi Domján Antal életét kevésbé ismerik a kutatók. Az bizonyos, hogy őrmesterként szolgálta végig az 1848–49-es szabadságharcot. Utána Csornán telepedett le és aljárásbíróként tevékenykedett. A helytörténészek nem tudnak egyenes ági leszármazottjáról, sírját nem gondozták. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Útjavítás lezárásokkal, terelésekkel Csornán

Csornán már dolgoznak a munkagépek a 86-os számú főút javításán. Forgalomkorlátozásra, illetve… Tovább olvasom