Kisalföld logö

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 10°C | 17°C Még több cikk.

Megújuló feszületek

Rábatamási - Megújulnak Rábatamásiban a falu köztéri szakrális emlékei. Az öt feszület közül egynek a restaurálását már megkezdték, következik a turulmadaras hősi emlékmű.
A helyiek összefogásával újulhatnak meg Rábatamási szakrális emlékei. Út menti feszületből három van a falu közterületein, illetve a temetőben is található két kereszt. Szabó István polgármestertől megtudtuk: a Szabadság és Széchenyi utcák kereszteződésénél lévő emlékmű restaurálását megkezdték.

Fölállíttatta Tóth András és neje, Tálos Borbála, 1879-ben. A Jobaháza felőli faluvégen áll.
Ezt az egyik helybeli tősgyökeres, tehetős gazdacsalád, a Nagy família állíttatta még a XIX. század végén. Felirata szerint „Isten dicsőségére emelteték" Nagy József és neje, Horváth Borbála 1884-ben. Felújítását a falubeliek kezdeményezték, és 250 ezer forintba kerül. A rábatamásiak adakoztak, így a munka már megkezdődött. A teljes összeg ugyan még nem áll rendelkezésre, ezért továbbra is várják a felajánlásokat az önkormányzatnál. Várhatóan március végén kerülhet ismét régi helyére a feszület, addig a környezetét is rendbe rakják.

Az elképzelések szerint a többi út menti emléket is felújítják Rábatamásiban, szintén adakozásból. Ilyen van még a település Jobaháza felé eső végén, egy a templom előtt, illetve kettő a temetőben. Ezek közül az egyik műemlék, barokk feszület.

A rábatamásiak az első világháború után a környék első turulmadaras emlékművét állíttatták fel az áldozatok tiszteletére a templom mellett. A községben működő Szívdobbanás Közalapítvány kurató-
riuma most úgy döntött, restauráltatják. A szervezet célja, hogy ápolja a falu hagyományait, támogassa az iskolát, az egészségügyet. A szobor felújítása 300 ezer forintba kerül. Ehhez is várják a felajánlók anyagi segítségét. Az emlékmű történetéhez tartozik, hogy a rajta lévő madár nem az eredeti. Annak idején egy kitárt szárnyú kerecsensólyom díszítette, de az a II. világháború után ledőlt és összetört. Néhány évvel később pótolták. Szóba került, hogy visszaállítják az eredeti mását, de ezt egyelőre nem tudják finanszírozni. A tisztítást, aranyozást, a nevek frissítését tudják megoldani.

A temetőben található a Csörgits János és hitvese, Véghelyi Éva által a XIX. században emeltetett kereszt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lemaradtak az egynapos kirándulásokról

Rábaköz - Számos nyugdíjas maradt le a mosonmagyaróvári utazásszervező, a Huber Reisen Kft. egynapos… Tovább olvasom