Kisalföld logö

2017. 09. 20. szerda - Friderika 12°C | 14°C Még több cikk.

Megújulnak Fehértón a szakrális emlékek

A fehértói önkormányzat sorban felújíttatja a település köztéri szakrális alkotásait. Négy év alatt négyet tettek rendbe pályázati támogatással.
Fehértón az elmúlt években sorra újultak meg a köztéri, szakrális emlékek. Az önkormányzat vállalkozott rá, hogy pályázati támogatással, a szükséges önrészt biztosítva restauráltatja az alkotásokat.
A szobrok helyreállításakor azok környezetét is rendezték Fehértón. Tóth Alice polgármester a Kisalföldnek elmondta: a temetőben lévő, illetve a templom melletti szobrokat is rövidesen restauráltatják.

– Minisztériumi pályázatokon szerepeltünk sikeresen, volt, hogy 150, volt, hogy 450 ezer forintot nyertünk – jegyezte meg Fehértó polgármestere. – Ezt egészítettük ki az önrészekkel, így tudtunk négy év alatt négy szobrot felújíttatni. A falu Győrsövényház felőli részén egy, a Szent Családot ábrázoló szobor dőlt le. Annyira megrongálódott, hogy újat kell a helyére beszereznünk. A községben vallásos emberek élnek, emiatt is tartottuk fontosnak, hogy ezeket a munkákat elvégeztessük.

Fehértón az alkotások környékét is rendbe tették, díszburkolatot kaptak. Ezzel együtt egy-egy felújítás körülbelül 500 ezer forintba került. A helybeliek szerint falujuk vonzerejét is növelik ezek a szobrok. Tóth Alice például arról számolt be, hogy számos turistát is „megállítottak" már a megszépült alkotások.

Megújult például Fehértón a településre Győrsövényház felől bevezető út mentén az özvegy Horváth Andrásné és veje, Dénes Ferenc által 1927-ben emeltetett Szent Család, melynek felirata: „Dicsértessék a Jézus Mária és Szent József most és mindörökké. Ámen."

„ A fájdalmas szüz Anya tiszteletére emelteté Fülesi György özvegye Csoma Veronika 1875-ik évben"– olvasható egy másik alkotáson, a falu főterén.

1893-ban Tóth Ferenc állíttatott keresztet, „Isten a mi urunk dicsőségére s a hívek lelki épülésére". Az alkotás továbbra is fennmarad, hiszen a helyi önkormányzat felújíttatta.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Átadták az új csarnokot

Veszkényben átadták az AGI Hungária új üzemcsarnokát. A több mint hárommillió eurós beruházás következő lépcsőjeként – vélhetően jövő év elején – a Rábaközbe telepítik a cég országos központját. A világszerte közel hatezer dolgozót foglalkoztató Novomatic csütörtök délután avatta fel legújabb üzemcsarnokát Veszkényben. Tovább olvasom