Kisalföld logö

2017. 05. 26. péntek - Fülöp, Evelin 12°C | 22°C Még több cikk.

Megújulnak az ágyúgolyós ház emléktáblái

Újabb történelmi emlékhelyet újíttat fel Csornán a Rábaközi Helytörténet-kutatók Társulata. A várossal együttműködve ezúttal az úgynevezett ágyúgolyós ház emléktábláit restauráltatják.

A Rábaközi Helytörténet-kutatók Társulata közgyűlése döntött arról, hogy a Soproni úton lévő épület falán az 1849. június 13-i csornai csata emlékeit teszik rendbe. A két táblát átcsiszoltatják, a betűket átíratják. Szalay Balázs, a társulat elnöke elmondta: a ház kapuja fölött két befalazott ágyúgolyó is emlékeztet a győztes csornai csatára.

Köztük emléktábla hirdeti eredetüket: „Ezek az ágyúgolyók az 1849. évi június hó 13-án a város falai között vívott győzedelmes csatában e házba lövettek be. Rábaközi magyar! Mikor a dicső nap ezen emlékeit szemléled, hazafias érzéssel gondolj hősiesen küzdött és elesett honvédeinkre!" – szól az írás.

E tábla alatt van egy kisebb, mely a felállítás idejére utal: „Az eredeti emléktáblát a csornai múzeum őrzi. A másolatot a Hazafias Népfront kérésére készítette Fellegi Gábor, 1972. június 13."

A csornai csata emlékei a falban. Az ágyúgolyós emléktáblák felirata már nem olvasható. A helytörténészek helyreállíttatják.
A csornai csata emlékei a falban. Az ágyúgolyós emléktáblák felirata már nem olvasható. A helytörténészek helyreállíttatják.


– Sajnos napjaink rábaközi magyarjai nem tudnak elmerengeni őseink hősiességén, mert a fenti szöveg teljesen olvashatatlanná vált. Ezért is javasoltuk megmentésüket. A felújítás negyvenháromezer forintba kerül. Tudjuk, hogy a város anyagi lehetőségei szűkösek, de szerencsére Turi György polgármester is támogatta az elképzelést.

Társulatunk vállalta az összköltség valamivel több mint felét, az önkormányzatra eső rész így húszezer forint lesz. Várhatóan március tizenötödikére készülnek el – fogalmazott Szalay Balázs.

A társulat vezetője megjegyezte: a helytörténészek gyűjtést rendeznek. Aki úgy érzi, hogy e nemes célt segíteni tudja anyagilag, vegye fel a kapcsolatot a társulattal az rhtkapcsolat@gmail.hu e-mail címen vagy a 30/284-1584-es telefonszámon.

A rábaközi kutatók tavaly két síremléket újíttattak fel a csornai Szent Antal-temetőben. Énekes Hugó karnagy és Szentgyörgyvölgyi Domján Antal 1848–49-es huszár őrmester sírkövét tetették rendbe. (Kisalföld, 2013. november 7.)
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szerződést bontanak a várossal

Szerződést bont a csornai önkormányzat és a város parkjait gondozó vállalkozás. Tovább olvasom