Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

Megújul a szili templom

Az ötvenmillió forintos SAPARD-támogatással megvalósulhat a szili katolikus templom rekonstrukciója.
Kívül-belül megújul az idén 125 éves szili katolikus templom. Az ötvenmillió forintos SAPARD-támogatással megvalósuló rekonstrukció tavaly kezdődött és szeptember végére fejeződik be.

Októberben lesz 125 éve, hogy Szilban megépítették és felszentelték a katolikus templomot. Az eltelt egy és negyed évszázad nem múlt el nyomtalanul, az épület állaga az idők során erősen megromlott. Ezért a helyi egyházközség képviselő-testülete, átérezve a feladat fontosságát, a teljes – külső-belső – felújítás mellett döntött. Szerencsére tavaly év elején rábukkantak egy pályázati kiírásra és februárban be is nyújtották az elkészült pályamunkát SAPARD-támogatásra. Kora ősszel jó hír érkezett a plébániára.

– Nagy örömünkre azt az értesítést kaptuk, hogy pályázatunk sikeres volt – mondta Ács Lajos plébános. – Szinte gondolni sem mertünk arra, hogy 50 millió forintot nyerhetünk, mivel ez az összeg volt a maximum. Régi, nagy álmunk vált valóra. Megjegyzem, a szili templomon fennállása óta ilyen átfogó rekonstrukciót nem végeztek, hisz közel 100 millió forintba kerülnek a munkálatok.

Túlzás nélkül mondhatom, hogy ez lesz a templom újjászületése, amihez sok ember összehangolt tevékenysége szükségeltetik. Már az előkészületek során is jelentős támogatást kaptunk dr. Pápai Lajos megyés püspöktől, aki a szükséges okiratokat, igazolásokat bocsátotta rendelkezésünkre. Hetente megtekinti a munkálatokat és segít az aktuális feladatok megoldásában Gábor Jenő, az egyházmegye építésze, de említhetem Fehér László mérnököt, és köszönettel tartozunk a pályázatot elkészítő Keszei Andreának is.

Természetesen nem feledkezhetünk meg a hívek segítségéről sem. Vannak, akik a fizikai munkából veszik ki a részüket. Például Bognár Jenő világi el nök, Ruzsics Imre sekrestyés és felesége, valamint Pénzes Viktorné naponta tevékenykednek. Mások az ügyintézésben jeleskednek.
A munkálatok az elmúlt esztendőben kezdődtek, sőt, a tető felújítása már be is fejeződött. Új vakolat került a falakra, jelenleg pedig a belső munkák folynak, így a járólapok felszedése és betonozás.

A rekonstrukciót szeptember végéig be kell befejezni, a templom megáldására – a tervek szerint – fennállásának 125. évfordulója előtt néhány nappal, október 9-én, vasárnap kerül sor. A felépült szili katolikus templomot ugyanis 1890. október 12-én, szintén vasárnap szentelték fel.
A templomon fennállása óta átfogó rekonstrukciót nem végeztek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Visszatértek a betűhöz

Csornán egy-másfél millió forintnyi pályázati támogatással gyara- podott a Martincsevics könyvtár. Tovább olvasom