Kisalföld logö

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 23°C Még több cikk.

˝Megtetszett a vidéki élet˝

Dr. Ballagi Farkas, a kórház egykori igazgatója szerint Kapuvár élhető és barátságos kisváros, amit egész famíliája megszeretett. Jónak tartja a hagyományőrzést, ám hiányol egy nagy szállodát a városból.

˝Mi tetszik és mi nem tetszik Kapuváron?˝ sorozatunkban ezúttal dr. Ballagi Farkas, a Lumniczer-kórház nemrég nyugdíjba vonult igazgató főorvosa nyilatkozott arról, mit tart jónak és mit tart kevésbé jónak a Hanság fővárosában.

Budapesti fiatalkora után először Csornára, majd tíz évvel később, 1974-ben Kapuvárra került a napjainkban nyugdíjaséveit töltő, hatvannyolc éves főorvos. – Van némi összehasonlítási alapom, hiszen a fővárosból kerültem egy kisvárosba, ám Kapuvárt annyira megszerettem, hogy jobbára az egész famíliám ideköltözött – mondta portálunknak a főorvos.

Dr. Ballagi Farkas
Dr. Ballagi Farkas

 Ahogy mondta, költözése előtt fontos volt az, hogy új lakóhelyén vagy hegy, vagy víz legyen. Utóbbit a városon átvezető Kis-Rábában meg is találta. Mint mondta, a folyó kölcsönöz egyfajta nyugodtságot a rábaközi kisvárosnak. – Megtetszett a vidéki élet, minden kiegészítőjével egyetemben – mondta a főorvos. Élhető kisvárosnak tartja Kapuvárt, amit orvosi felmérésekkel is alátámaszt, hiszen kórházi munkája idején bemérették Kapuvár levegőjét és a mérések nagyon egészséges értékeket mutattak. – Befogadó, egymásra figyelő lakói vannak a városnak, ha ez utóbbi néha terhesnek is tűnik a helybéliek számára – jelentette ki Ballagi főorvos. Az egymásra figyelés miatt néha kirakatban élőnek gondolja magát, ám ennek számos előnyét is élvezik a kapuváriak, többek közt a meglehetősen jó közbiztonságot. – Az egymásra figyelésnek jó példája az, hogy ha egy héten kimarad a piac, akkor az emberek már rákérdeznek, nincs-e valami bajom – tette hozzá a főorvos. Szereti a város emberléptékű házait, kisboltjait, szeret ez utóbbiakban vásárolni nap mint nap. – Itt megismernek, nem úgy, mint egy bevásárlóközpontban – mondta a főorvos. Tetszik neki a strand, a különálló ipari park és ahogy mondta, a helyiek büszkék lehetnek a húsgyárra is. – Örülök annak, hogy a város rendezvényeit, hagyományőrző fesztiváljait egy lelkes fiatal csapat szervezi, hosszú távon ez is vonzereje lehet a városnak – mondta.

Dr. Ballagi Farkas nyugdíjas igazgató főorvos kedves helye a Kis-Rába, mely az egyik színfoltja a városnak.
Dr. Ballagi Farkas nyugdíjas igazgató főorvos kedves helye a Kis-Rába, mely az egyik színfoltja a városnak.

A kevésbé jó dolgok között elsősorban a nagyobb foglalkoztatók évekkel ezelőtti bezárását és a kórház aktív ellátásának megszűnését jelölte meg.

Hangsúlyozta, a turizmusfejlesztés egyik sarokköve a legalább kétbusznyi turistát befogadó szálloda, amivel sajnos nem büszkélkedhet a város. – Nagyon hiányolom az egykori kisvasutat is, ami nemcsak látványosságnak, hanem funkcionalitásában is hiányzik – jelentette ki Ballagi főorvos. A város közéletéről szólva elmondta, egyelőre sok a passzív helybéli, de már látni jeleket a civil szféra erősödésére, itt többek közt a kórház baráti körét vagy a Kapuvári Műhelyt említette meg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ingyenmellény a biztonságért

Csorna - Kövesi Csaba vállalkozó jóvoltából láthatósági mellényt osztottak a csornai rendőrök a… Tovább olvasom