Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Megtakarítás a fűtőműben

A téli tavaszban nyolc-tíz százalékos a megtakarítás a kapuvári távhőszolgáltatónál.

A cég lakossági kintlevőségei veszélyeztethetik a működést, a notórius tartozók ingatlanára terhelik az adósságokat.

– Ha szigorúan a napi elszámolásokat nézzük, akkor a melegcsúcsokat döntögető téli időjárás érdemben nem nagyon befolyásolja a kapuvári hőszolgáltató pénzügyi helyzetét, ám az elmúlt hónapok statisztikái közel 8–10 százalékos megtakarítást mutatnak az elmúlt év hasonló időszakához képest – jelentette ki Pászli Tibor, a Kapuvári Hőszolgáltató Kft. ügyvezetője.

A téli tavasz azonban nem jelent könnyebbséget a cég napi munkájában, a nemrég elvégzett százmilliós fejlesztés után további teendők várnak az önkormányzati cég munkatársaira. – A nagy kérdés az úgynevezett Osli úti vezeték sorsa, mely szervesen összefügg a húsgyári erőmű helyzetével – mondta az ügyvezető. A két éve nem üzemelő gyár területén egy biomassza-hőközpont működik, egyelőre a felszámoló és az önkormányzat közti megegyezés nyomán, ám ez a helyzet a gyár esetleges eladásakor változhat. – A város egyik legmodernebb hőközpontja azonban nem a jelenlegi helyzetre van méretezve, sokkal nagyobb területet is „elbírna", ám pont ezért a működtetése kicsit nehézkesebb, mint az akár egy perc alatt leállítható gázkazánoké. Viszont – biomassza volta miatt – olcsóbb az üzemeltetése. A húsgyári erőmű látja el meleggel a piacteret, a kórházat, a „kék" iskolát, a művelődési házat és az úgynevezett „ÉDÁSZ-házat", így rendszerben tartása elengedhetetlen.

– Fejlesztési elképzeléseinkben amúgy is csak egy városi hőközpont működtetése szerepel, ám ezzel még sok a tennivaló. Szeptembertől amúgy is csak a kondenzációs kazánokat lehet működtetni, nyolc-tíz éves megtérüléssel, ezek beszerzésére pályázati forrásokat várunk – mondta Pászli Tibor.

A fogyasztókat manapság legjobban érintő téma a rezsicsökkentés, ám a fűtés tekintetében a helyzet mindenképpen többoldalú. – Fogyasztóként természetesen támogatandónak tartom a kormány intézkedését, ám mint szolgáltató cég vezetője, már árnyaltabb véleményem van – tette hozzá.

A lakossági fogyasztást az állam támogatja, ám a szolgáltatónak nincs ilyen könnyítése. A kapuvári cég vezetője kijelentette, örülnek, ha „nullszaldósan" tudják üzemeltetni a kft.-t, ám ekkor nem lesz pénz fejlesztésre. – A hiányzó összegeket a tulajdonos önkormányzat pótolja, de szükség van a fogyasztók felelősségteljes fizetési moráljára is, és ez utóbbinál vannak gondok – fogalmazott az ügyvezető. A cég egy éven túli – kezelhető – kintlévősége 5,5 millió forint, ám van közel tízmillió forint olyan lakossági tartozás, mely egy része már több mint öt éve fennáll. Az ügyvezető szerint utóbbi tartozást kilenc ember halmozta fel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Állásajánlatok a Rábaközben

A munkaügyi központ kapuvári és csornai kirendeltségének állásajánlatai. Tovább olvasom