Kisalföld logö

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 17°C | 27°C Még több cikk.

Megszorítások minden intézményben

A kapuvári képviselő-testület megszorításokat szorgalmaz a város valamennyi intézményénél. A költségvetés módosítása mind a kultúrát, mind a sportot érinti.
Nem csak a kánikula miatt izzadtak a kapuvári képviselő-testület tagjai legutóbbi ülésükön. Mindjárt az első napirendnél kiderült: az önkormányzat ötvenegy százalékos tulajdonában lévő közlekedési kft. több mint hárommilliós veszteséggel zárta az utolsó költségvetési ciklust. Ezt a képviselők – egy hozzászólástól eltekintve – szinte szó nélkül tudomásul vették. A Kisalföld Volán tevékenységéről szóló beszámolót is elfogadták a városatyák. Nagyobb érdeklődést váltott ki dr. Józan Tibor, a GySEV Rt. vezérigazgatójának bejelentése, mely szerint hosszas egyeztetések után, várhatóan december közepétől, végre Kapuváron is megáll az intercity.

Több vélemény kísérte a költségvetés módosításáról szóló vitát. Közismert: a tervezett, százmillió forintos hitelkeretet még júniusban harmincmillió forinttal megtoldotta a testület. A hozzászólásokból azonban kiviláglott, a város zavartalan működését, netalán a költségvetés összeomlását csak drasztikus megszorító intézkedésekkel lehet elkerülni.

Terítéken a kultúra és a sport is

Minden hozzászóló az intézményi költségvetések felülvizsgálatát szorgalmazta, beleértve a polgármesteri hivatal működését és a Rábaközi Művelődési Központ költségvetésének esetleges szűkítését is. Akárcsak a képviselők, a jegyző is egy intézkedési terv elkészítését szorgalmazta, melyben a költségvetési hiány csökkentésére vár ötleteket a testület bizottsági elnökeitől. Többen is a városi tulajdonú ingatlanok és eszközök eladásának gyorsítására tettek javaslatot, de ahogy Borsodi Tamás címzetes főjegyző megjegyezte, ezzel csak a pillanatnyi hiányt enyhítenék, hosszú távon az eladások nem jelentenek megoldást. Mind a képviselők, mind a város vezetői hangsúlyozták, bizonyos pályázati pénzek elnyerése javíthatja a városi büdzsé pozícióit.

Augusztustól új műszer a kórháznak

A testület közbeszerzési eljárás keretében egy új műszer beszerzését támogatja a helyi kórháznak, mely a hírek szerint megőrzi függetlenségét. A képviselők elfogadták, hogy a családsegítő intézet vezetői posztjának betöltésére pályázatot írnak ki. A testület zárt ülés keretében döntött önkormányzati kitüntetések odaítéléséről, valamint egy díszpolgári cím visszavonásáról. A szovjet csapatok bevonulása után a község parancsnokává 1945. március 31-én kinevezett Iván Filipovics Kolomoec századostól elvette a kitüntető címet a képviselő-testület.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kétmillió forintra is büntethetnek

Akár kétmillió forintos növényvédelmi bírsággal is sújtható az a földhasználó, aki nem tesz eleget parlagfűirtási kötelezettségének. A hatóságok július 1-jén kezdik az akciót, a vétkezők szigorú intézkedésekre számíthatnak. A földtulajdonosoknak, használóknak, illetve termelőknek minden évben június 30-ig kötelességük megakadályozni a parlagfű virágzását . Tovább olvasom