Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Megszokták, hogy buszozni kell az iskolába

Rábaköz - A Rábaközben azon falvakból, melyekben megszűnt az iskola, ingázni kényszerülnek a diákok. A győrsövényházi gyerekek például huszonkét kilométert utaznak naponta.

A hazai közoktatási reform a diákok életritmusát is megváltoztatta. Számos településen szűnt meg az iskola, néhol csak az alsó tagozat maradt. A tanulók arra kényszerülnek, hogy lakóhelyükről naponta ingázzanak. A győrsövényházi gyerekek például huszonkét kilométert utaznak naponta, bár azt mondják, a kónyi bejárás nem terheli meg őket túlságosan.

A kónyi Deák Ferenc Általános Iskolába a helybelieken kívül három községből, Markotabödögéről, Fehértóról és Győrsövényházról járnak diákok, összesen ötvennyolcan. Legnehezebb helyzetbe talán a sövényházi felsősök kerültek, hiszen ők „öregdiákként" kényszerültek az idei tanévtől ingázásra. Menetrend szerinti Volán-járattal közlekednek.
Gecsei Fanni hetedikes. Mint mondta, eleinte nem örült neki, hogy nap mint nap buszra kell szállnia. Megszokták az otthoni közösséget és természetesen kényelmesebb volt helyben tanulni. A kónyi gyerekek azonban hamar befogadták a „vidékieket".

Reggel: A kónyi buszmegállóba három község diákjai érkeznek nap mint nap.


– Beletörődtünk, hogy buszoznunk kell, most már nem okoz gondot – fogalmazott Fanni. – Reggel fél hét körül kelek, készülődök, aztán 7 óra után húsz perccel jön értünk a busz. Körülbelül tízperces az út, hazafelé két óra előtt, utána fél ötkor megy járatunk.

Turiné Németh Mária, a kónyi iskola igazgatója elmondta: a Volán jó partner volt a buszjáratok kialakításánál. A gyerekek pedagógusi kísérettel utaznak, noha menetrendszerű járaton ezt nem írja elő a törvény.

– Az a szerencsés helyzet alakult ki, hogy Győrsövényházról és Markotabödögéről is jár hozzánk kolléga. Ők is az iskolás- busszal utaznak – fejtette ki az igazgató. – A buszbérletet az önkormányzatok fizetik, tehát a bejárás nem terheli meg a szülők pénztárcáját. A gyerekek fegyelmezettek, nincs gond a járműveken. A beilleszkedés talán az idősebbeknek volt nehezebb, hiszen ők egy régóta kialakult közösségből szakadtak ki. Azt hiszem, a kónyi tanulóink gyorsan elfogadták őket, így ma már ők is az iskolai közösség elfogadott tagjai.
Ezzel egyetért Nagy Alexandra (Fehértó) és Horváth Nikolett (Markotabödöge) is. Ők azt mondják, nem kell korán kelniük a buszozás miatt és délután is időben hazaérnek.

Ha néha olyan elfoglaltságuk van, hogy a későbbi járatot is lekésik, a szülők oldják meg utazásukat, autóval.

Az iskolák bezárásakor a községi vezetők azon félelmüket is megfogalmazták, hogy iskola nélkül üresek lesznek a falvak, nem lesznek igazi ünnepeik. Turiné Németh Mária szerint ez nem így történt. A bejáró gyerekek ugyanúgy megmaradtak fehértóinak, markotabödögeinek vagy győrsövényházinak.

– A községi ünnepek természetesen nem maradnak el és azokon tanulóink is részt vesznek – jegyezte meg. – Akár nyugdíjasünnepségről vagy nemzeti ünnepekről van szó, ott vagyunk és műsort adunk.
A szili Szent István-iskolában jelenleg több vidéki gyerek tanul, mint falubeli. Összesen 142-en járnak be, tíz településről. Náray Lajosné, az intézmény igazgatója érdeklődésünkre elmondta: az új helyzet természetesen okozott fennakadásokat eleinte, de mostanra mindenki megtalálta a helyét.

– Bejáró diákjaink egy része a községi falubusszal utazik, másik részüket egy magánvállalkozás autóbusza szállítja – tette hozzá. – Természetesen pedagógusi kísérettel jönnek-mennek a gyerekek. Egy-egy tanulónk jön Beledből, illetve Bősárkányból, rajtuk kívül legtöbbet talán az egyediek utaznak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Generációk sorának Mariazell-öröksége

Csorna - A Rábaközből induló zarándoklatoknak állít emléket a csornai múzeum legújabb kiállítása.… Tovább olvasom