Kisalföld logö

2018. 01. 16. kedd - Gusztáv -3°C | 5°C Még több cikk.

Megszépült a kistatai templom

Az épületen az elmúlt egy évben tizenötmillió forint összköltséggel átfogó rekonstrukciót hajtottak végre.
Az elmúlt évben kezdődött és idén fejeződött be a közigazgatásilag Szilhoz tartozó Kistata templomának külső-belső felújítása. A tőle két kilométerre lévő szili nagytemplom rekonstrukciója tavaly ősszel ért véget.

Ács Lajos plébános elmondta: egy 1831-ben kelt jegyzőkönyv szerint a szili templomban nem fértek el a hívek – sziliak és kistataiak –, ezért a győri püspök utasította a kistataiakat, hogy építsenek maguknak templomot. Pk végrehajtották az utasítást és 1836-ban felépült a templom. Kistatán külön iskola és egyházközség működött. Előbbi 1952-ig, utóbbi 2001-ig. Az elmúlt százhetven évben jobbára csak renoválásokat végeztek az épületen, igazán átfogó felújítás eddig nem történt.

A mostani rekonstrukció összköltsége tizenötmillió forint volt, ebből nyolcmilliót az Agrár- és Vidékfejlesztési Operatív Program (AVOP) pályázatán nyertek.

Az összeg többi része az úgynevezett zárdaiskola kárpótlásából, a hívek adományaiból, a győri püspökség támogatásából és külföldi ajándékból származik.

A felújítás során – egyebek mellett – elvégezték az épület szigetelését, kicserélték a padozatot, a tetőzetet, a toronysüveget, újravakolták és -festették a falakat.

A kívül-belül megszépült kistatai templomot a szeptember 10-én, vasárnap délután három órakor kezdődő szentmise keretében dr. Takács Nándor püspök áldja meg. Az ünnepségre várják a híveket, köztük a faluból elszármazottakat is.

Ács Lajos hozzátette, az elmúlt huszonöt évben állomáshelyein – Sopron, Szil, Vág, Kistata – összesen negyedmilliárd forintot költöttek templomok, egyházi épületek felújítására.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felújították a Menekülés hídját

A tiroli hagyományőrzők díszsortüze után, az andaui fúvószenekar kíséretében adták át vasárnap délután az újjáépített andaui hidat. Az egykori „Menekülés hídját” Josef Wally andaui polgár szervezésében az osztrák szövetségi honvédelmi minisztérium és a burgenlandi katonai parancsnokság segítségével újították fel. Tovább olvasom