Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Megszépül az enesei Tschurl-kúria

Huszonnégymillió már rendelkezésre áll ahhoz a közel huszonnyolcmillió forintos beruházáshoz, amellyel az enesei önkormányzat a faluközpontban lévő Tschurl- (korábban Enessey-) kúriát felújítja.
Az elsők között nyújtották be a pályázatot az eneseiek a SAPARD-programra, hogy a remélt uniós források segítségével megszépülhessen a település egyik legrégibb épülete. A közelmúltban majdnem huszonegymillió forint támogatásról kaptak értesítést, a minap pedig megtudták, hogy a Belügyminisztérium EU-önrészes alapjából is nyertek hárommillió forintot. A kúriarekonstrukció tervezett munkáit szeptemberben kezdik el és várhatóan októberre be is fejezik a szakemberek.

Mesterházy József polgármester érdeklődésünkre elmondta, hogy megérte a pályázatírással járó sok-sok adminisztráció, hiszen ekkora nagyságrendű összeget – a szennyvízberuházást leszámítva – nem nyert még az önkormányzat. A százötven éves épület – ahogy korábban a hasonló korú polgármesteri hivatal is – új tetőcserepet kap, a homlokzatát átszínezik, kicserélik a külső nyílászárókat. A felújítás részeként körülbelül 120 méter kovácsoltvas kerítés épül a hajdani – ahogy a faluban nevezik – „Tschurl-kastély" köré. A belső munkálatok közül Mesterházy József a teljes vizesblokk felújítását, a festést-mázolást, a villanyvezetékek cseréjét és az új padozatot említette.

– Az épület ugyan sem országosan, sem helyileg nem védett műemlék, de mi mindenképpen szeretnénk ragaszkodni az eddig megőrzött viszonylag eredeti formájához és stílusához. Ha lehetőségünk engedi, a kúria nagytermét – ami eddig hangversenyeknek, ünnepélyeknek, színházi előadásoknak adott otthont – akarjuk egy, a helyhez méltó falburkolattal ellátni. Reméljük, az egész szükséges forrás megteremtése sem okoz gondot.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kést emelt az anyós a menyére

Életveszélyt okozó testi sértés miatt folytatnak eljárást azzal a 74 éves csornai asszonnyal… Tovább olvasom