Kisalföld logö

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

Megszépül a szanyi templom környezete

Pályázati támogatással újítják fel Szanyban a templom környezetét. Parkosítanak, térköveznek, sétálóuta kat alakít ki az önkormányzat és az egyházközség.

˝A szanyiak mindig odafigyeltek szakrális emlékeikre. Bőkezűen adakoztak is, ha egy-egy érték megmentéséről volt szó˝ – mondja Tóth Imre helybeli plébános. A napokban a templomtér felújítását kezdi meg az önkormányzat. A fejlesztését jó részét pályázati támogatásból finanszírozzák, de néhány millió forint erejéig a község is ˝a zsebébe nyúl˝.

A település a LEADER-programon volt sikeres, terveiket kilencmillió forinttal támogatja a szervezet. Huszonöt százalékos önrészt is vállaltak a szanyiak, tehát közvetve ugyan, de a helyiek megint adakoznak az egyházközség javára. A munkaterületet már átadták a kivitelezőnek, a munkát a napokban el is kezdik.

Az elképzelések szerint sétálóutakat alakítanak ki, parkosítanak, pihenőpadokat helyeznek el és parkolót építenek. A szükséges térköveket már a helyszínre is szállították, melyekkel szebbé teszik a háromtornyú környezetét. A szintén a templomtéren lévő artézi kútra új kútfejet vásárol az önkormányzat. Az elöregedett, balesetveszélyes fákat kivágták, az oda nem illő kerítést elbontották.

Imre atya: ˝A szanyiak mindig odafigyeltek szakrális emlékeikre. Így van ez most is.˝
Imre atya: ˝A szanyiak mindig odafigyeltek szakrális emlékeikre. Így van ez most is.˝

Az önkormányzat a beruházás során együttműködik az egyházközséggel. Közösen készítették el a terveket is. Tóth Imre plébános örömmel fogadta a sikeres pályázat hírét. Ahogy a hívek is érdeklődve figyelik, miként újul meg a templom környéke.

A XVIII. századi ismeretlen eredetű Nepomuki Szent János-szobrot tavaly újították fel 1,25 millió forintból, szintén példaértékű összefogással.
– A templom és a tér egy közös, összefüggő szakrális területet képez – mondta portálunknak Imre atya. – Számos, a helybeli családok által állíttatott emlék található itt, melyekre büszkék vagyunk. (A templom közelében helyezték el Ács Lajos atya, szili plébános adományát, a Szent István-szobrot, illetve a másik oldalon a szanyi cigányzenészek kopjafája kapott helyett.) Figyelemre méltó az ismeretlen eredetű Nepomuki Szent János-szobrunk, ami az 1700-as évek derekán készülhetett. A műemlék alkotást tavaly újíttattuk fel 1,25 millió forintból, szintén példaértékű összefogással. Az önkormányzat kétszázezer forintot adott, a hívek négyszázezer forintot gyűjtöttek össze, a többit az egyházközség állta. Ezért is mondhatom, hogy a szanyiak mindig odafigyeltek értékeikre és ha kellett, áldoztak is rá.

Olvasóink írták

  • 1. janika 2010. április 20. 05:44
    „Érdekes! Templomok és körnékére van pénz álltalába mindehol e rendszerben, de a közútakra nincs! talán a jó Isten adakozza rá a pénzt...<moderálva>?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

294 személyt és 271 járművet ellenőriztek

A 2010. április 12. és április 18. közötti időszakban a Csornai Rendőrkapitányság illetékességi… Tovább olvasom