Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Megszavazták a kórházi ágyátcsoportosítást Csornán

A csornai képviselő-testület fideszes többsége a legutóbbi ülésen megszavazta egyes sebészeti és szülészeti ágyak átcsoportosítását. A polgármester szerint ezzel megáshatják a nagy múltú intézmény aktív ellátásának sírját.
Csorna képviselő-testületének hétfői ülésén a plénum többsége megszavazta, hogy a helyi kórház sebészetéről és a szülészet-nőgyógyászatról csoportosítsanak át összesen kilenc ágyat: hetet a belgyógyászatra, kettőt a neurológiára (Kisalföld, június 1.). Az intézkedést még a testület előző ülésén az intézmény vezetője, dr. Winiczai Zoltán igazgató főorvos javasolta, ám az osztályvezető főorvosok ellenezték a tervet. Úgy vélték, az intézkedés a két osztály megszűnéséhez vezethet. Az intézményvezető döntését a következőkkel indokolta: küszöbön az egészségügyi kormányzat struktúramódosító döntése. Ez annak veszélyét rejti, hogy egyes tevékenységeket át kell majd adni a győri kórháznak.

Turi György polgármester szerint azonban nem lenne szükség semmiféle átcsoportosításra, ha a Margit Kórház is az országos átlag szerint kapná a finanszírozást. Ugyanezen véleményét fogalmazta meg a testületi ülésen történt szavazás után is. Ebbéli elképzeléseiről beszélt a kórház minapi Semmelweis-napi ünnepségén is.

– A tavalyi országgyűlési választásokat követően úgy éreztem, nyolcévi szocialista kormányzás után végre fellélegezhetünk kórházunk ügyében is, ám nem így történt – mondta az intézmény dolgo-
zóinak a polgármester. Ahogy hangsúlyozta, a testületi döntést követően „újra helyzet van" a csornai kórházban.

– Már az előző testületi ülésen szó volt arról, hogy a megyei szakorvosok véleményét is kikérjük az ügy kapcsán, ám véleményem szerint sok köszönet ezekben a véleményekben sem volt – mondta Turi György. Példaként a megyei kórház szülész főorvosának véleményét olvasta fel, aki szerint a csornai kórházban magas a császármetszések aránya és a csornai szülészet Győrbe történő áthelyezésével a normatívára is szüksége lesz a megyei intézménynek. – Arról azonban egy szót sem ejtett, hogy a helyi átszervezéssel milyen jövője lehet a csornai szülészetnek. Helyi szakorvosok szerint csökkentett ágyszám esetén lehetetlen az éves műtéti szám elvégzése – tette hozzá a polgármester.

Turi György és dr. Winiczai Zoltán tájékoztatták Semmelweis-napon a kórház dolgozóit.
Turi György és dr. Winiczai Zoltán tájékoztatták Semmelweis-napon a kórház dolgozóit.


Turi György a megyei kórház sebész főorvosának levelét is idézte, miszerint: ha az intézményben önként nem teszik meg az átszervezést, akkor a későbbiekben ezt mindenképpen meg kell lépni. – Véleményem szerint azzal, hogy a testület megszavazta az átszervezést, elvesztettük egyik alkupozíciónkat, amivel a későbbi tárgyalásokon esetleg ellentételezést érhettünk volna el – mondta a polgármester. Ellentételezésként például a járóbeteg-ellátás fejlesztését tudná elképzelni Csornán.

A kórház ünnepségén elhangzott, egyes információk szerint a csornai önkormányzatot olyan pályázatba is bevonnák, melynek eredményeképpen például a téti pszichiátria költözne Csornára úgy, hogy a pályázat önrészét a város teremtené elő.

– Az utóbbi hetek információi és történései alapján azt is gondolhatnám, hogy az országos politika egyelőre nem tud vagy nem akar bennünket tájékoztatni a helyi kórház jövőjéről, így még az is elképzelhető, hogy az 1913-ban alapított intézményben 2013-ra nem lesz aktív ellátás – zárta tájékoztatóját Turi György polgármester.

Olvasóink írták

24 hozzászólás
12
 • 24. kackac 2011. július 05. 20:06
  „Csibirici!
  Neked is igazad van.
  kackac”
 • 23. CSIRIBIRI 2011. július 05. 08:27
  „22. kackac 2011.07.04. 19:52
  Hurrá!
  Minden faluba kórházat, az esélyegyenlőség miatt.
  Kerül amibe kerül.
  Majd az onokák kifizetik.
  kackac

  Mivan "kakac " ??
  Bekötötték a szemedet hogy ne lásd meg a problémát ,és esetleg az ön/te városi kiváltságai(d)mögé bújva csak a köz felé mindig hiányt mutató költséget látja(tod),és nem arról papolsz hogy mílyen könnyen elsíbolták a nép elől az épp őket illető vagyonokat pont az ílyen lakosságot szolgáló kórházak elől.Mi lenne ha a FIDESZ nem a veszekedősdit játszaná a KORONÁSOKKAL , hanem megnéznék hogy az elfolyt lét miért a szakrendelőben elhelyezett semmit nem érő plazmatévékre és sok-sok "böszmeséget csinálók" számonkérésésével oldanák meg.
  A most zajló adok-kapok címü ribilliókeltés , melyet a Szócska féle rendrakás/rendetlenségkeltés generál ,nem kellene a kisstílü erőfitogtatással mégjobban lezülleszteni , mert abból a helybenlakó városi és hozzá tartozó körzet falvainak lakossága látja kárát .
  Inkább azon munkálkodjanak hogy a kórházaink térségében lakók minél magasabb fokú ellátásban részesüljenek az orvosok szakmai tudásának -eszközállományának-kultúrált környezetének-várólista nélkűli szolgáltatás hozzáférés segítségével a rászorulók érdekében .A magasfokú orvosláshoz elengedhetetlen a szemlyi és technikai((CT-labor!!!))háttér,mivel ezek hiánya nagymértékben drágítja a kórház működését.

  kakac!!!
  Nem kell minden faluba kórház ,de azt joggal elvárja az adót és egészsépénztárnak járulékot fizető vagy más jogcímű betegellátást igénylő , hogy a településéhez legközelebb eső intézményben megkapja a magasszintű ellátást , és beteg érdekében történő továbbküldés kiemelt és mégmagasabb szintű ellátókelyre.
  Ezért kell szolgálni a rászorulókat a FIDESZNEK,KORONÁSOKNAK(FIDESZ?),Turi polgármesternek, és bűnős szocialistáknak is , akik a Horváth-Molnáárés az őszödi böszme irányításával lezüllesztették a magyar hazát és ezáltal a kórházakat is .”
 • 22. kackac 2011. július 04. 19:52
  „Hurrá!
  Minden faluba kórházat, az esélyegyenlőség miatt.
  Kerül amibe kerül.
  Majd az onokák kifizetik.
  kackac”
 • 21. babucika3311 2011. július 04. 14:17
  „Jarod, az állam, ha kér is, értünk kér, nekünk kér, hogy legyen országunk továbbra is. Igazából azokkal kellene megfizetettni mindent, akik idáig jutatták az országot, akik loptak, elherdálták az állam vagyonát, és akik értelmetlenül és eszeveszettül felvették a deviza alapú hiteleket.....”
 • 20. Jarod 2011. július 04. 13:08
  „19 "kér az államtól, de mi mit adunk neki? Mi mit teszünk azért, hogy az ország kilábaljon ebből az áldatlan állapotból?" Én pont fordítva látom a dolgot, az állam kér, de mit ad nekünk? Vagy még az adókon felül ajánljuk fel az 1 havi fizetésünket, mint "békekölcsönt"?”
 • 19. babucika3311 2011. július 04. 11:22
  „Toto 2011: Vigyázz az ilyen kívánságokkal, nehogy visszaüssön... Menj oda eléjük és mond ezt a szemükbe. Kiváncsi vagyok, mernéd-e?!
  Jaj mekkora kórházféltés lett úrrá Csornán, amikor 10 csornai anyukából 11 már Győrben szül. A kezdetekben nagyképűségből, most meg már kényszerből, mert nem kapnak megfelelő ellátást. A negatív és értetlen hozzászólóktól kérdezem: feküdtek már a csornai kórház? Ha igen, mi volt a véleményük az ellátásról? Ilyen szintű kórházi ellátást álláspontom szerint felesleges fenntartani, mindenki szívesebben megy oda, ahol tudja, hogy bármikor megkapja a megfelelő, magas szintű ellátást. Félreértés ne essék, nem a kórház személyzetét szeretném minősíteni, ők teszik a dolgukat a lehetőségekhez képest, bár még most sem tapasztalok alázatot a munkájuk, valamint a betegek iránt, holott mindenki arra esküdött fel, hogy a hozzájuk kerülő emberen megpróbálnak segíteni, megpróbálják meggyógyítani. Igénye az van mindenkinek, nem is kicsi. Emberek! Az országot kifosztották. Üres a kassza, sőt, adóssághalom van. Mindenki csak a saját "jólétével" törődik, kér az államtól, de mi mit adunk neki? Mi mit teszünk azért, hogy az ország kilábaljon ebből az áldatlan állapotból? Mit gondolnak miért kell az egészségügyi reform? Mert eddig értelmetlen pazarlás ment.....”
 • 18. CSIRIBIRI 2011. július 03. 17:13
  „17. CSIRIBIRI 2011.07.03. 12:47
  JAV:Horváth Ágnes-Székely Tamás

  Miért van hátrányosabb helyzetben a vidéki lakosság mint a soproni-győri-móvári-csornai-kapuvári,mivel önekik ki sem kell menni a helységükből , míg egy vidékinek sok-sok forintos költséggel és idővel jár ugyanez a SZOLGÁLTATÁS .Nagyon sok betegnek még az útravaló pénze sincs ahhoz ,hogy hozzájusson az őt jogosan megillető szolgáltatás nyujtotta gyógyulásához !!!
  A kapuvári kórházat , amit nemrég még bezárás fenyegetett, nem kellene annyira fényezni a "gyógyturisztikus" jellemzőkkel , mivel a széndioxidos terápia az országban sok helyen működik és ezzel a centralizálási kisérlettel csak a térség betegeinek okoznak mégtöbb gondot és költséget mivel nem mindenkinek kell a "szódavizes" locsi-pocsi .”
 • 17. CSIRIBIRI 2011. július 03. 12:47
  „"HA" szócska!!!
  És "HA" a "HA" szócska bevált"ha"tó lenne jó magyar forintra ?
  És "HA" a Szócska Miklós egészségügyi államtitkár nen az elődeik nyomdokain haladna ,"Ha" a beteg érdeket is figyelembe vennék a szakrendelésre utazások km.idejét és hosszát, a fekvő betegeknél a vonzáskörzettől távol esés kálváriáját !!!???
  Max 20 km es vonzáskörzetekekben teljeskörű , a súlyossab betegnél meg a mégmagasabb szintű betegellátást kell figyelembe venni a magyar nemzet egészséges jövőjéért !!!

  Voltak márrosszemlékű egészségügy izmusaink,mint Molnár Ágnesek,Molnár Lajos,Székely Árpád,Kóka János csk ieiglenesen ,akik már letették névjegyüket a magyar nép/nemzet semmibevételével .”
 • 16. kukszi 2011. július 03. 07:32
  „Csak az a baj, hogy ott van az a "HA"szócska.
  "HA"az álmodozás kategóriába tartozik,ezzel nem lehet semmire menni,realitásokra lehet alapozni.
  Nagyon sok viccet tudnák mondani , ami a "HA" kategóriára épül.”
 • 15. CSIRIBIRI 2011. július 02. 19:35
  „Itt van a kutya elásva !!!!

  """Turi György polgármester szerint azonban nem lenne szükség semmiféle átcsoportosításra, ha a Margit Kórház is az országos átlag szerint kapná a finanszírozást. Ugyanezen véleményét fogalmazta meg a testületi ülésen történt szavazás után is. Ebbéli elképzeléseiről beszélt a kórház minapi Semmelweis-napi ünnepségén is."""

  Azt kellene eldönteni , hogy fideszesek-e a "KORONÁSOK" ,vagy a fideszesek "koronátlanok" ?”
 • 14. kukszi 2011. július 02. 17:54
  „Ott lehet jól és hatékonyan gyógyítani ahol annak szakmai és és technikai feltételei magas színvonalon rendelkezésre állnak.
  Nincs a világon olyan kis kórház, ahol minden szakterületet csúcsra tudnak járatni, anyagi és személyi feltételek hiánya miatt.
  Csornának két területen van prioritása jelen időben, ezek a 1. Vályi Úr osztálya, belgyógyászat, kardiológia
  2.Viniczai Úr osztálya/ide még egy CT kellene/
  Többi szakterületet ambuláns szinten kell tartani, a szakrendeléseket meg kell erősíteni és az arra rászoruló betegeket, pedig speciálisan felkészült kórházba kell irányítani.
  A fennmaradó szabad kapacitással lehet egyéb jövedelmező egészségügyi szolgáltatást biztosítani.
  Szüléseket továbbra is lehet bonyolítani, császár metszést csak indokolt esetben lehessen végezni.
  Császár metszés indokát ne a paraszolvencia határozza meg.
  Véleményem szerint ,ha így működtetik soha nem fog megszűnni a Csornai kórház.”
 • 13. ValóSág 2011. július 02. 13:29
  „Halkan teszem fel a kérdést. Mióta nevezzük "betegnek" a szülő asszonyokat? Ők nem betegek! A létező legegészségesebb emberek! Előre lehet tudni mikor jön a baba! Miattuk aztán tényleg nem kell fenntartani kórházat! Főleg ilyen áron mint a csornai. Gondolkodjunk emberek! Nagy része van abban a kórház fenntartásának, hogy ilyen állapotok uralkodnak Csornán! Egyrészt jó gumicsont, másrészt pénznyelde. Jól egymásnak lehet ugrasztani a népet.”
 • 12. toto2011 2011. július 02. 12:56
  „Igaza van kukszinak haladni kell a korral igy az embereknek is. Mivel az idő eljár az emberek felett is ,és ez avval jár hogy előbb megbetegszik az ember a kor haladtával és lehet későn lesz amikor orvosi ellátásban részesül Óváron,Sopronban vagy Győrben és ezt kin lehet számon kérni lehet ,hogy ezért megint a polgármester lesz a felelős.Akik ezt a kórház leépítését megszavazzák kivánom hogy sürgős orvosi segítségért kiáltson ,de hol van már akkor a csornai kórház.”
 • 11. regevi 2011. július 02. 11:35
  „Kedves kukszi!Ez mind szép és jó,hogy haladni kell a korral,no de azon az áron,hogy közel s távol nem lesz majd szülészet??Sopron,Győr,Mosonmagyaróvár messze vannak...”
 • 10. kukszi 2011. július 02. 08:02
  „Az átszervezés nem kórház megszűnését,hanem annak megmaradását biztosítja.Nem vissza felé kell gondolkodni/nosztalgiázni/hanem előre a kor kihívásainak megfelelően.
  Hosszú távon nincs más alternatíva, mint Semmelweis terv szerint cselekedni.
  Minden átszervezés személyes sérelmekkel is jár,de ezt félre kell tenni és a kórház hosszú távú érdekeit kell nézni.
  A lakosságot könnyen lehet hergelni, hangzatos nyilatkozatokkal, mert ők ezt a témát/közgazdaság/ mélységében nem ismerik.
  Kórház nem szűnik meg csak a struktúrája változik/szakosodik/”
 • 9. Köszörűs 2011. július 01. 21:25
  „Sehol egy út lezárás?...Sehol egy gyertyafényes közös ima Gyopáros Alpárral a kórház kapujában?...Sehol egy polgármesteri mennydörgés az újságban?..."Ez a kormány meg fog bukni!Addig kihúzzuk valahogyan,és őszintén remélem,hogy ilyen gyalázatos kormánya ennek az országnak többet nem lesz!"(Dr.Turi György)”
 • 8. hajracsorna 2011. július 01. 20:05
  „Miért fan06? Hol tart a kapuvári kórház?”
 • 7. fan06 2011. július 01. 18:16
  „El kell olvasni a kapuvári Pölöskei Rita nyilatkozatát, és lehet belőle tanulni "tisztelt" képviselő(?) urak! Elmondta, miért tart ott Kapuvár, ahol, és üzent Csornára, hogy miért vannak a béka... alatt:)”
 • 6. regevi 2011. július 01. 18:15
  „A szülészeti 8!!!! ágy is nagyon kevés!Ennek duplájára volna szükség....”
 • 5. regevi 2011. július 01. 18:12
  „Mit sem ér egy édesanya és egy kisbaba élete....Szégyen!!”
24 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Együttműködik a várossal a kapuvári húsüzem

Újabb, banki szakemberekkel bővült a Kapuvári Hús Zrt. felügyelőbizottsága. A cég már a válság utáni… Tovább olvasom