Kisalföld logö

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -5°C | 3°C Még több cikk.

Megoszlanak a vélemények

Csorna térségében javában tart a többcélú kistérségi társulás megalakításának előkészítése. Úgy tűnik, a települési vezetők véleménye megoszlik a társulás létrehozását illetően.
A csornai statisztikai kistérség harmincnégy településének polgármestereit, jegyzőit hívták arra az összejövetelre, amelyen Deli Erika, a Belügyminisztérium önkormányzati gazdasági és dr. Bekényi József, az önkormányzati főosztály vezetője tájékoztatott a többcélú kistérségi társulások létrehozásáról, működéséről, a támogatásokról. Vajon az elhangzottak segítették-e a polgármestereket a döntés előkészítésében? Ezt kérdeztük néhány település vezetőjétől.

Papp József, Csorna: – A hétfői tájékoztatón számos dolog tisztázódott, de sok munka van még hátra addig, amíg június 30-ig valamelyik kategóriában pályázni tudunk. Kérdés, hogy a térség önkormányzatai milyen feltételeket vállalnak, illetve, hogy beszáll-e mindegyik önkormányzat a társulásba. Ha valaki kimarad, az a többiek lehetőségeit is erősen behatárolja.

Szalay Imre, Bősárkány: – Segítségünkre volt a tájékoztató, de számos kérdés még függőben maradt. Például arra sem kaptunk konkrét választ, hogy tizenhat, illetve tizennégy fő alatti csoportlétszámmal működhet-e iskola és óvoda azokon a településeken, amelyek belépnek a társulásba. Ezért több önkormányzat nem partner a többcélú társulás létrehozásában. Én társuláspárti vagyok, de nem így kellett volna hozzányúlni ehhez a témához. Előzetes egyeztetés után az alkotmány és az önkormányzati törvény módosításával kötelezővé kellett volna tenni a társulás létrehozását, vagy a meglévő jól működő társulásokat kellene oly módon finanszírozni, hogy fennmaradhassanak.

Aller Imre, Kóny: – Továbbra is azt vallom, hogy létre kell hozni a többcélú kistérségi társulást. Amelyik település kimarad ebből, az igen nagy hátrányba kerül. Ebbe a szervezetbe beilleszthetők a működő társulások, tehát a jövő útja ez lehet. Azt pedig, hogy egy-egy iskolát meg kell-e szüntetni, nem a társulás, hanem az élet diktálja. Vannak olyan feladatok, amelyek sok településen megoldatlanok, de szükség lenne rájuk. Erre a társuláson belül lenne lehetőség.

Póczik András, Páli: – Úgy vélem, ezzel a társulással csak a nagytelepülések, a társulási székhelyek járnak jól, hisz náluk koncentrálódik az oktatás. Ellenben a kistelepüléseknek most alaposan feladták a leckét abban a tekintetben, hogy tagiskolaként tudják-e tovább működtetni az intézményüket, megszüntetik-e az iskolát, vagy nem lépnek be a társulásba és akkor a kistérség nem kapja meg a legmagasabb támogatást. Gond az is, hogy nagyon szűk az idő a pályázat benyújtásáig.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hamis aláírások, hiányzó bizonylatok

N. Éva 350 milliós sikkasztási ügyének tanúi egészen tavaly áprilisig nem vették észre, hogy a lány… Tovább olvasom