Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

Megoldódott az ''iskolaügy''

Rábacsécsényt is nyomasztja a pénzhiány. Alig van adóbevétele a falunak, a normatívából élnek.
Nem volt gondoktól mentes az idei évkezdet Rábacsécsényben sem. Az esztendő első heteiben a település vezetőit leginkább az általános iskola sorsa és a pénzhiány foglalkoztatta. Azóta változott a helyzet, a történésekről Kovács József polgármestert kérdeztük.

– Hál’ istennek, az úgynevezett iskolaügy megoldódott – kezdte a hatszáz lelkes falu vezetője. – Többesélyes volt a dolog: az első az volt, hogy megszűnik az intézmény. Ez azonban mégsem jöhetett szóba, mivel Rábacsécsény lakossága tiltakozott a háromszáz éves múltú oktatás felszámolása ellen. De lépni kellett, mert az iskolai diáklétszám-csökkenés erre kényszerített bennünket. Mindössze ötvenegy gyerekkel tartottuk fenn az intézményt, még összevont osztályok sem voltak. Végül a tárgyalások eredményesen zárultak, így tanodánk jelenleg a téti iskola tagintézményeként működik. Mostanság azt tapasztalom, hogy a szülők megnyugodtak, szinte észre sem veszik, hogy változás történt, hiszen az iskola változatlanul a községben maradt.

Kovács József úgy vélte: az iskola fenntartása így sem lesz olcsóbb és a normatíva mellé oda kell tenniük a saját részt is. Az intézmény költségvetése – azóta, hogy művészeti oktatás is folyik – 37 millió forint, anélkül 27 millió volt. Az alapoktatáshoz kaptak 16,6 millió állami támogatást, s ehhez kellett hozzárendelniük az önrészt.
– A pénzhiány továbbra is nyomaszt bennünket.

Adóbevételünk alig van, ezért a normatívából élünk. Azon döntésünknek viszont már megvan a hozadéka, hogy beléptünk a Téti Kistérség Sokoróaljai Önkormányzatainak Többcélú Társulásába, hisz 2,5 millió forintot nyertünk az óvodára és iskolára – fűzte hozzá a polgármester. – Rábacsécsénynek is vannak tervei annak ellenére, hogy egyik napról a másikra élünk.

Többek között a jövő évben tervezzük felújítani az orvosi rendelőt, amely csaknem százéves. A beruházás meghaladja a tízmillió forintot. Ehhez pályázat útján szeretnénk támogatást nyerni. Idén elvégeztük az óvoda belső felújítását, jövőre a külső munkák következnek. Ezenkívül igen nagy gondot okoz a járdák állapota, ugyanis húsz éve nem építettünk gyalogutat. Folyamatban van a rendezési terv elkészítése, melynek hiánya akadálya lehet egyes fejlesztéseknek.

A polgármester elmondta: a dolgok jelenlegi állása szerint a következő helyhatósági választáson nem indul, befejezi a polgármesteri munkát. Három ciklust töltött el e poszton, de jövőre várhatóan élni fog a nyugdíjba vonulás lehetőségével.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ismét külön ünnepelnek

Csorna megosztottságát az is tükrözi, hogy már harmadik éve két meg- emlékezést – egy… Tovább olvasom