Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 2°C Még több cikk.

Megoldást keresnek az iskolák

A kistelepülések lakói ragaszkodnak iskolájukhoz, még ha csupán tíz-tizenöt tanuló is jár az intézménybe.
A kistelepülések lakói ragaszkodnak iskolájukhoz, még ha csupán tíz-tizenöt tanuló is jár az intézménybe. (Kisalföld, 2007. január 16.) Az önkormányzatok ennek megfelelően mindent meg is tesznek azért, hogy megmaradhassanak a tanodák. Fodor József, Osli polgármestere új ötlettel állt elő. Matzkó János, Veszkény első embere azt is megjegyezte: a gyereklétszám csökkenésének oka az is, hogy a szülők elviszik a faluból a gyerekeket más település iskolájába.

Kisközségek társulása

– Osliban alsó és felső tagozat egyaránt működik, jelenleg ötven gyerekkel. Jól felszerelt az intézmény, a tanulók megfelelő körülmények között vannak – mondta a Kisalföldnek Fodor József. – Sajnos a mostani központi intézkedések nem kímélik a kistelepüléseket, az önállóság feladására kényszerítenek bennünket pénzügyi eszközökkel. Osliban közel ezren élnek, a többi kisközséggel együtt nagyobb odafigyelést érdemelnénk, mert így elsorvasztják a vidéket. Tudom, hogy az iskolában kevés a gyerek, ez tendencia szinte mindenhol. Lehetőség lenne társulásra, vagy arra, hogy Kapuvárra utaztassuk gyerekeinket, nagy létszámú osztályokba. Félek tőle, hogy a magas osztálylétszám a tanulók előmenetelének rovására megy. Éppen ezért én egy olyan iskolában gondolkodom, amit a környékbeli falvak önkormányzatai közösen működtetnek. Ilyen egyébként már Bogyoszlón és Szilsárkányban működik.

A kérelemmel időt nyernek

– Az Országos Közoktatási és Értékelési Vizsgaközponthoz (OKÉV) benyújtjuk a továbbműködési kérelmet, amivel időt nyerhetünk – folytatta. – A kormány döntése ugyanis nagyon kevés időt engedett, hirtelen jött a változás az önkormányzatok számára. Addig is a lehetséges partnertelepülésekkel egyeztetést kezdeményezek és azt, hogy próbáljunk közösen kitalálni valamilyen megoldást, amivel megmenthetjük iskoláinkat és a falvak fiataljait. Ha ez nem sikerül, be kell állnunk a sorba, el kell bocsátani pedagógusainkat. Nem az önkormányzatok tehetnek a kialakult helyzetről, mégis a vidéken élők a rossz, átgondolatlan intézkedések szenvedői. Osliban sok ház épült mostanában, a fiatalok itthon maradtak, mert van óvodánk, iskolánk. Ha viszont nem lesz, semmi sem tartja meg őket. Azt hiszem, akik a rendeleteket hozták, sosem jártak vidéken, nem ismerik az itteni körülményeket és bár lehet, hogy pedagógusok, szerintem egy napot sem töltöttek szakmájuk gyakorlásával.

Érdemes megfontolni

Matzkó János, a szomszédos Veszkény polgármester-kollégája felvetésére úgy reagált, hogy nem rossz ötlet, érdemes elgondolkodni a megvalósításán.

– Nálunk alsó tagozat van az iskolában, tizenhat diákkal. Felsőseink 1980 óta Kapuváron tanulnak. A gyereklétszám csökkenése mellett meg kell említeni azt is, hogy több szülő nem helyben, inkább más településen taníttatja gyermekét. Nem dőlt még el, hogy a továbbiakban intézményünk önálló marad-e vagy tagiskolaként működik. Tárgyalunk róla és ennek szellemében döntünk az OKÉV-kérelemről is. Az biztos, hogy a törvény adta keretek között mindent megteszünk, hogy életben tartsuk tanodánkat és gyerekeink itthon maradhassanak. Fodor polgármester úr gondolata jó, de alaposan meg kell beszélni a részleteket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megfiatalodott gépjárműpark

A Csornai Hivatásos Önkormányzati Tűzoltóságon az elmúlt évben a műszaki fejlesztések terén jelentős… Tovább olvasom