Kisalföld logö

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -4°C | 6°C Még több cikk.

Megnézhető a folyógazdálkodási terv

Közszemlére bocsátották a Rába folyógazdálkodási tervét, bárki véleményt mondhat róla.
Faluról falura jár a nemrégiben elkészült Rába folyógazdálkodási terv. A dokumentumokat bárki megtekintheti, javaslatokat adhat a módosításokkal kapcsolatban. Árpáson már voltak a térképek, most Bodonhelyen járnak, a következőkben pedig Szanyban és környékén állítják ki őket.

Feller Sándor árpási polgármester a Kisalföld érdeklődésére elmondta: volt érdeklődés a terv iránt, a falubeliek közül többen is alaposan átnézték a programot.

– A helyben szokásos módon hirdettük meg a lehetőséget, így mindenkihez eljutott a hír, hogy megtekinthető a tervezet – tájékoztatott Feller Sándor. –

A községből többen meg is nézték és jó néhányan érdemben is hozzászóltak. Az kiderült, hogy a vízügyi igazgatóság részéről alapvető elvárás az árvízvédelem biztosítása és csak ezután lehet szó az idegenforgalmi és egyéb gazdálkodási lehetőségek megteremtéséről. Ezek mindenképpen közös feladatok, de kiemelten kell kezelni a környezetvédelmet is, gondolva a víz tisztaságára, az elakadt uszadékok kiemelésére.

Szintén elvárható az igazgatóság részéről a megfelelő vízmennyiség biztosítása, ami a szakemberek dolga. A folyógazdálkodási tervhez csatoljuk a Rába menti településekkel elindított, jelenleg tanulmányterv szintjén létező vizes élőhely-újrahasznosítási programot. Ezek távlati dolgok persze, de már most foglalkozni kell velük.
Az árpásiak szeretnék, ha turisztikai lehetőségeik is kiszélesednének.

A község korábban népszerű kikötőhelye volt a vízi túrázóknak, most el akarják érni, hogy kulturált körülmények között fogadhassák az érkezőket. Ezért építenének kikötőt és kempinghelyeket is.

Feller Sándor kiemelte: ha valaki a későbbiekben szeretné a folyógazdálkodási tervet megnézni, a községházán ezt megteheti, mivel számítógépes adathordozón is megkapták a dokumentumot.
A tervezet mostani állomása Bodonhely. Kenesei Ferenc polgármester szerint nagy az érdeklődés, sőt, szombaton fórumot is tartottak a témában.

– Bodonhely tervei között is kiemelt cél a vízi turizmus fejlesztése. Ehhez elengedhetetlen, hogy a Rába-partot rendbe tegyük – kezdte Kenesei Ferenc. – Mindenképpen szükség van csónakkikötőre, sátorhelyekre, a már meglévő szabad strandunk alakítgatására. Előnyünk, hogy határunkban, a Rába mellett üdülőövezettel rendelkezünk, ahol még lehet fejlődni. A másik dédelgetett álom, hogy a folyó holtágait ismét élővé tegyük, a Rába vízszintjét emeljük.

Amióta ugyanis 25–30 évvel ezelőtt megkotorták, nagyon megsüllyedt. A szakemberek szerint erre a problémára a fenékküszöbök jelentenék a megoldást az alsó szakaszon, Rábapatona térségében. Természetesen mások a természetvédők és mások a vízügyi szakemberek érdekei, az a fontos, hogy ezeket az álláspontokat közelítsük és mindenki számára elfogadható megoldás szülessen.

Bodonhelyen szombaton fórumot tartottak a Rába-tervről, ahol egybehangzó kívánsága volt a helyieknek, hogy több vizet kapjon a meder. Elnyerték az érdeklődők tetszését azok a tervek, miszerint a holtágakban is újra megjelenhet a víz, hiszen azok korábban is „élők" voltak és többek között halászati lehetőséget nyújtottak a bodonhelyieknek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csornán mindenütt mérnek

A megengedett harminc helyett nyolcvanöt kilométeres óránkénti sebességgel robogott a minap egy autós Csorna egyik szűk, ennek ellenére hatalmas átmenő forgalmat bonyolító mellékutcájában. Az eset nem egyedi, így a lakosság kérésére Csornán a rendőrség munkatársai város mellékutcáiban is sebességet mérnek a napokban és később is. Tovább olvasom