Kisalföld logö

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -2°C | 3°C Még több cikk.

Megmozdult a falu is Csaba érdekében

Különleges bélrendszeri betegségben szenved a tizenöt éves farádi Tóth Csaba. A fiatal fiú gyógykezelése csődbe juttathatja a családot.

Négy éve futkosnak orvostól orvosig a tizenöt éves farádi Tóth Csaba és szülei. Az elmúlt év októberében, a megyei kórházban derült ki az a diagnózis, mely meghatározza a fiatal fiú egész életét. – Csabának úgynevezett „Crohn-betegsége" van, mely a bélrendszer egy ritka és különleges rendellenessége – mondta el lapunknak Csaba 34 éves anyukája.

Tóth Csabáné Horváth Tünde azonban hangsúlyozta, maga a betegség gyógyíthatatlan, de gyógyszeres kezeléssel száz évig lehet élni vele. – Steril szobát nem igényel Csaba ellátása, de nagyon kell figyelnünk az étrendre – mondta az apuka, Tóth Csaba. Hozzátette, sajnos a mindennapokban a betegség eléggé igénybe veszi fiát, a magas láz, a vérszegénység és a görcsök szinte mindennaposak.

Pedig nem így indult Csaba élete. A lovak, a lósport az egyik nagy szerelem, a faluban is megtudtuk, a fiatal fiú rajongásig szereti a négylábúakat. Középiskolai tanulmányait elkezdte egy csornai iskolában, szeptemberben egy hónapot, ám októberben már csak egy hetet járt tanulni. Betegsége miatt szülei végül is úgy döntöttek, tanulmányait halasztani kell. Pedig ahogy Csaba a Kisalföldnek elmondta, maradna a lovak melletti rajongása, a mezőgazdaság mellé irányítaná, reményei szerint mezőgazdasági gépészként keresné kenyerét. Addig azonban még nagyon sok kezelés vár rá, melynek költségei már nagyban megterhelik a családi költségvetést. Csaba ellátása egész embert igényel, így anyukája mindennap mellette van. A negyvenéves apuka a minap a helyi szövetkezetben kapott állást, ám így is csak egy keresetből hordják gyógyítani fiukat.

Ahogy a tizenöt éves fiatalember anyukája büszkén mesélte, fia türelmesen viseli a megpróbáltatásokat. – Ha a teljes gyógyulás nem is lehetséges, amennyiben gyógyszeres kezelésig eljutunk, az már mindenkinek könnyebbséget jelent – mondta az anyuka.

A Tóth család mellé nemcsak a megyei kórház orvosai, de egész Farád odaállt. Szalai Zoltán polgármestertől megtudtuk, a helyi testület további támogatást nyújt a családnak, a farádiak pedig szombaton tíz órától jótékonysági süteményvásárt tartanak a helyi művelődési központban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Óvodai beíratás Kapuváron

Tovább olvasom