Kisalföld logö

2017. 07. 28. péntek - Szabolcs 16°C | 26°C Még több cikk.

Megmenekülhet a Rába-völgy - nem épül szemétégető

A szemétégetőt tervező cég szóvivője úgy indokolta döntésüket, hogy már nem tartják gazdaságosnak.
Nemes László, a Rába Szövetség elnöke elmondta: újabb szennyezéstől menekült meg a térség a heiligenkreuzi hulladékégető tervének visszavonásával. A szövetség ezért a jövőben már csak a Rába folyó völgyének fejlesztésén szeretne munkálkodni.

Nem épül meg a régóta tervezett szemétégető Szentgotthárd közelében, az osztrák oldalon – jelezte a Kisalföldnek Nemes László, a Rába Szövetség elnöke. Hozzátette: a befektető visszalépésével a Rába völgyének újabb lehetséges szennyezését sikerült megakadályozni. A beruházás miatt a sobori székhelyű szervezet is több alkalommal tiltakozott.

A szemétégetőt tervező cég szóvivője úgy indokolta döntésüket, hogy már nem tartják gazdaságosnak és nem illik bele az Energie Burgenland üzleti stratégiájába, illetve nincs is elegendő mennyiségű szemét Ausztriában.

– Az Őrségi Nemzeti Parktól néhány méterre, Heiligenkreutzban akarták megvalósítani az égetőt – ismertette Nemes László.

– Közel hat éve már, hogy bejelentették elképzeléseiket. Akkor azonnal jeleztük, az égető nagy veszélyt jelenthet a térség élővilágára. Nagyon sok magyar civil szervezet tiltakozott, zászlóvivőjük a szentgotthárdi Pronas egyesület volt. Még ha az Energie Burgenland nem is említette meg, nyilván a hazai ellenkezés, a tiltakozás is oka visszalépésüknek. A Rába-völgy tehát megmenekült ismét. Az ügynek tanulsága, hogy közös erővel, közös fellépéssel legyőzhetőek az akadályok. Még a határon átnyúló problémák is megoldhatók, ha elég kitartóak vagyunk.

Nemes László a Rába Szövetséggel kapcsolatban még elmondta: pályázatokat nyertek a közelmúltban. Az elnök bízik benne, hogy a jövőben a különböző szennyezésekre már nem kell figyelni, kizárólag a Rába mente fejlesztésére tudják energiáikat koncentrálni.

– LEADER-forrásból a térség bemutatására nyertünk támogatást. Ebből ilyen célból egy filmet készíttetünk, valamint turisztikai fejlesztéseket is megvalósíthatunk – jegyezte meg az elnök.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Enese: idén negyvenöt-ötven millió forintból fejlesztettek

Tovább olvasom