Kisalföld logö

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda 0°C | 7°C Még több cikk.

Megmaradjon-e az iskola Babóton?

A babóti képviselő-testület egy része úgy véli, hogy a településen élő gyerekek Kapuvárra járjanak iskolába.
A babóti képviselő-testület egy része úgy véli, hogy a településen élő gyerekek Kapuvárra járjanak iskolába. A polgármester és az iskolaigazgató helyben tartaná az intézményt.
A polgármesterrel együtt nyolctagú babóti képviselő-testületet napjainkra megosztotta a helyi iskola jövője.

Mi jobb a diákoknak?

Nyitrai György önkormányzati képviselő úgy véli, az összevont osztályok hátrányos helyzetbe hozzák a babóti gyermekeket. „Kisebbek a helyiek esélyei egy Kapuváron végzett diákkal szemben" – mondta a képviselő. Véleménye szerint, mielőbb a szomszéd város valamelyik tanodájába kellene járatni a babóti gyerekeket. A bejárásra példaként említette, hogy a veszkényi és szárföldi diákok több mint húsz éve Kapuvárra járnak, s ezt a babótiak is megtehetnék.

Hozzátette még: az iskola jelenlegi vezetésével is voltak gondjai a képviselő-testületnek. Véleménye szerint több testületi határozatot nem, vagy csak késve hajtottak végre az intézményben.

Kevesebben, minőséget

Horváth József iskolaigazgató elmondta: jelenleg hatvannégy diákja van az intézménynek tíz pedagógus felügyelete alatt, ebbe a részállásúak és az óraadók is beletartoznak. Ez a tanítói létszám hét és fél státusra szól. „Összevonások természetesen nálunk is vannak, a hatodikosok és a nyolcadikosok kivételével minden osztályban" – mondta az igazgató.
A múlt évben még hetven diákjuk volt, tizenkét nevelővel. A következő tanévre várhatóan hatvan diákjuk lesz, de az igazgató úgy véli, ez hullámvölgy, amit mindenképpen át kell hidalnia a falunak. A részmunkaidős pedagógusok létszámát majd lehet csökkenteni, bár mint mondta, velük teljesül a szakos ellátás jó része. A képviselő felvetésére, miszerint a döntéseket nem hajtották végre, elmondta: az intézmény szervezetét érintő testületi döntések teljesítése során mindig a diákok érdekeit vette figyelembe.

Maradjon az iskola

Babót polgármestere, Molnár János ragaszkodik az intézményhez. Mint mondta, a többcélú kistérség oktatási ágazatába azért nem léptek be, mert megszűnt volna a babóti iskola. „Szűkös anyagi lehetőségeinkhez mérten eddig is megtettünk mindent a diákok helyben tartásáért, ezután is ezt tesszük" – mondta Molnár János. Kijelentette, több szülővel beszélgetve elhangzott, a gyermekek inkább összevont osztályokba járjanak, mint hogy az utaz(tat)ás nehézségeinek kitegyék őket, a kisközösségek megtartó, jobbító erejéről nem is beszélve.
Szűcs Sándorné, a szülői munkaközösség elnöke elmondta, olyanok szüntetnék meg az iskolát, akiknek nem tanulnak helyben a gyermekeik.

Véleménye szerint az oktatás színvonala semmilyen kivetnivalót nem hagy maga után Babóton. Az elnök úgy véli, az utaz(tat)ás nehézségeinek nem szabad kitenni a diákokat. Azt azonban hangsúlyozta, minden szülőnek joga van eldönteni, hova járjon csemetéje. Ők visszavárják azokat is, akik jelenleg más iskolában tanulnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Együttműködés három város kórháza között?

A csornai képviselő-testület csütörtökön elfogadta a a Margit Kórház gazdasági helyzetének rendezését célzó intézkedési tervet. A képviselők határozatban fejezték ki, hogy egyetértenek a Perfekt rt. által készített, az intézmény gazdasági konszolidációját megalapozó intézkedési tervben megfogalmazott, a kórház  szerkezetét nem érintő célokkal. Tovább olvasom