Kisalföld logö

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 1°C | 12°C Még több cikk.

Megmarad a posta és az iskola

Gyóróban maradt a posta, alsó tagozatos iskolájuk helyzete is viszonylag stabil, lakosai többsége aktív kereső.

Bár nem magas az éves költségvetés, de idén egy épületbe telepítenék az iskolát, a művelődési házat és az orvosi rendelőt.

Távol a központtól

Ötvös László gyórói polgármester szerint a Hövejtől Dénesfáig húzódó vonal menti települések kiesnek a rábaközi vérkeringésből. Megfigyelhető, hogy a többcélú kistérség mikroközpontjai is a Kapuvár–Beled sávban helyezkednek el.

Az iskolabezárásokról

A rosszabb körülmények már a környező falvakban is megmutatkoznak. Így az iskolabezárások hírei is jelzésértékűek. Ötvös László szerint, bár náluk is csak az alsó tagozat működik, érdemes lenne a környező településeknek a szomszédos Cirákkal tárgyalniuk az iskolák ügyében. Mint mondta, a gyórói felsősök már évek óta oda járnak. A tizennégy kisdiák mellett egy pedagógus dolgozik a helyi intézményben. Személyéről a polgármester megjegyezte, a község kulturális életének meghatározó egyénisége.

Posta nagyrészt önerőből

A falvak másik problémája a helybéli posták megszűnése. Gyóróban is szó volt erről, de hosszas tárgyalások után végül megegyezés született. A postai dolgozó bérén kívül minden költséget a falu áll, a helyiség rezsijét és a fenntartást is.

e-pont

Múlt év tavaszától a polgármesteri hivatalban e-Magyarország-pont működik, két számítógéppel és műholdas kapcsolattal. A gépek és a kapcsolat költségeit pályázati pénzből fedezték, a közel félmilliós bútorzatéval együtt. Ez utóbbit utófinanszírozásban. A számítógépeket többnyire fiatalok használják, akiknek két helyi egyetemista oktatja a számítástechnika rejtelmeit. A község egyébként közel harminc felsőfokú hallgatóval büszkélkedhet.

Csökkenő lélekszám

A településen valamivel több mint négyszázan laknak. A lélekszám több mint fele, kétszázötven ember aktív kereső. Sajnos a lakosságszám csökken, a három helybéli nagyobb vállalkozáson kívül a munkalehetőség nem igazán tartja itt az embereket. Ötvös László azonban azt mondta: igyekeznek a közösség megtartóerejét növelni, amihez a betelepülőknek szánt ingyen építési telkek is hozzájárulnak. A község nyugdíjasait is évente viszik kirándulni és december táján a hivatal megtartja a nyugdíjasnapot.

Költözik a rendelő

A polgármester elmondta, a közel harmincmillió forintos éves költségvetés nem tesz nagy terveket lehetővé, de idén mindenképpen szeretnék a művelődési központba költöztetni az orvosi rendelőt. A munkálatok negyvenmilliós költségére pályáznak, ötszázalékos önrésszel. Szintén pályázati pénzből valósítanák meg a szociális jelzőrendszert, ami a belediekhez csatlakozna, valamint a hivatal akadálymentesítését.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Athénból hozta haza az olimpiai gyűrűt

Róth Ferenc szárföldi galambász is küldött öt szárnyast az olimpia megnyitójára. A galambok közül a… Tovább olvasom