Kisalföld logö

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 14°C Még több cikk.

Megkoszorúzták a professzor emlékművét

Több mint tíz éve rendszeresen megemlékeznek Mihályi díszpolgáráról, a Kossuth-díjas nyelvészprofesszorról, Zsirai Miklósról.
Zsirai Miklós nyelvész 1892. október 10-én született Mihályiban. A földműves szülők gyermekére hamar felfigyeltek tanárai, akik a nyelvtudományok felé terelték a fiút. Érdeklődése Finnország felé vitte, de tanulmányútját megszakította az első világháború. A fronton önkéntesként harcolt, majd orosz fogságba esett, ahonnan öt év nélkülözés után térhetett haza. Tanulmányai befejeztével bölcsészdoktori címet szerzett, majd az Eötvös Collégium magyar nyelvésztanáraként és nyelvészprofesszorként tevékenykedett. Több könyve és tanulmánya is megjelent, fő műve a finnugor nyelvrokonságról szól, melyet azóta alapműnek tekintenek a szakmában. Később a Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Társaságának elnöke is volt, munkássága elismeréseként Kossuth-díjjal tüntették ki. Mihályi származását büszkén emlegette, szülőfalujába többször látogatott haza. Hatvanhárom éves korában, 1955-ben Budapesten halt meg. Mihályi vezet ése 1998-ban posztumusz díszpolgárrá avatta.

– Rendszeresen megemlékezünk falunk híres szülöttéről, emléktábláját a helybéliek gondozzák – mondta Papp Lajosné, a település polgármestere. A tisztelet koszorúját a neves professzor születésének száztizennégy éves évfordulóján helyezték el egykori szülőháza előtt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fejlesztés helyett állagmegóvás

Hagyomány, hogy évente egy alkalommal jótékonysági koncertet rendeznek Csornán a Margit Kórház… Tovább olvasom