Kisalföld logö

2017. 08. 21. hétfő - Sámuel, Hajna 13°C | 22°C Még több cikk.

Megkopott ''Rábaköz aranyának'' fénye

Panaszkodnak az uborkatermelők. Szerintük kevés az a pénz, amit a leadott terményért kapnak.
Néhány éve még a „Rábaköz aranyának" nevezték, manapság viszont már nem beszélnek róla ilyen magasztosan. Az uborkáról van szó, amely növény adta egykoron a legfőbb témát a nyári beszélgetésekhez, melynek sok munkával megszolgált árából megvásárolhatták a családok a téli tüzelőt, vagy kiegészíthették keresetüket, nyugdíjukat.

Megcsappant a számuk

Ma már más idők járnak; s amíg évekkel ezelőtt szinte alig volt olyan kert a térség településein, ahol ne uborkát termeltek volna, addig mostanra eléggé megritkultak a szépen zöldellő ültetvények. Ugyanakkor nyugdíj- vagy fizetéskiegészítésre továbbra is szükség van. Sőt...
Csornán alaposan megcsappant mind a termelők, mind a felvásárlók száma. Utóbbiak egyike, Borsodi Istvánné elmondta: ez idő tájt hatvan termelőt tartanak számon a városban, átvevők is csak hárman maradtak. Korábban három-négy cég vásárolt uborkát, ma egy teszi ezt. „Sajnos a vidéki emberek élete kilátástalan" – summázta mondandóját Borsodiné. Szavait egyetértéssel fogadták azok a termelők is, akik ottjártunkkor adták le az uborkájukat.

Természetesen véleményük nekik is van – nem is akármilyen –, ám azt névvel nem vállalták. Az mindenesetre kiderült, hogy leginkább a szerintük megalázó felvásárlási árak bosszantóak. Szó ami szó, a 3–6-os méretű uborka kilójáért fizetett 130 forint nem éppen lelkesítő, főleg akkor nem, ha – elmondásuk szerint – 7–8 éve mozgott már 200 forint felett is az apró uborka ára. Ráadásul egyre növekednek a termelés költségei. „Ennyit kaptam közel háromórai munkáért" – mutat egy ezerforintost és némi aprópénzt az egyik termelő.

Meglehetősen felháborodva kommentálták, hogy a kovászolni való uborkát 25 forintért veszik meg tőlük, ugyanazt a méretűt a boltban 140 forintért árusítják. „Magyarországon már semmit sem érdemes termelni, hisz nem lehet eladni a gabonát, gond van a málnával, ribizlivel, és az uborkát sem fizetik meg. Mindennek tetejébe meg kiürülnek az istállók" – fűzte hozzá egy férfiember.

Nem arányos a befektetett munkával

Sebestyén László huszonöt éve termel uborkát, ám a jelenlegi árakkal ő sem elégedett. „Aki termesztett már uborkát, az tudja, hogy mennyit kell dolgozni addig, amíg leadhatja az ember. Aztán ilyen kevés pénzt kapunk érte" – méltatlankodott.

Kora reggeltől késő estig

Károly Béla is csaknem három évtizede kezdett foglalkozni uborkatermesztéssel, s azóta folyamatosan minden nyáron a sorok között fáradozik. Immár nyugdíjasként ápolja a növényt nap mint nap. Korábban a mostaninál jóval nagyobb területen termelt. Reggel az első útja a kertbe vezet és az esetek többségében este ott is fejezi be a munkát. Károly Béla képtelen meglenni tennivaló nélkül és a csekély bevételre is szükség van egy kis nyugdíj-kiegészítésként. Amint fogalmazott, az uborkából nem lehet meggazdagodni, ellenben munkát ad bőven.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Telkekkel várják a fiatalokat

Önkormányzati telkek és új játszótér kialakításával várja Kisfalud a betelepülni vágyó fiatalokat. Tovább olvasom