Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Megkezdték az egykori községháza felújítását

Csorna - Ötmillió forinttal ugyan többe kerül, de felújítják a volt csornai községházát. A beruházás költségeire pályázaton nyert korábban pénzt a város. Az építőanyagok drágultak meg időközben.
Régi terve valósul meg a csornai városvezetésnek a volt községháza felújításával. Már állványok veszik körbe az épületet, a tervek szerint nyár végére végeznek a rekonstrukcióval. Igazi ékszerdoboza lehet a településnek a patinás ingatlan.

A csornai önkormányzat 38 millió forintot kapott az Új Magyarország Fejlesztési Terv Nyugat-dunántúli Regionális Operatív Programjától. A kivitelezés teljes költségeként eredetileg 42,6 millió forintot számoltak ki. Az idő múlt, az árak emelkedtek, így már 47,3 millió forintra van szükség.

Várhatóan nyár végére végeznek a rekonstrukcióval. Csornai szakemberek dolgoznak majd az épületen.
Várhatóan nyár végére végeznek a rekonstrukcióval. Csornai szakemberek dolgoznak majd az épületen.

– A pályázati eljárás húzódott el egy kissé, ezért jelentkezett a
többletköltség. Az építőanyagok ára ugyanis jelentősen feljebb ment –mondta Gyopáros Alpár alpolgármester. – A 4,2 milliós eredetileg tervezett önrész helyett így 9 millió forintot vállal az önkormányzat. A kivitelezés kezdeti dátuma március 16. volt, a vállalkozó fel is vonult a területre. Ha minden a tervek szerint halad, augusztus 31-re elkészül a beruházás. A kivitelezéssel egy helybeli céget bíztunk meg.

A volt községháza hasznosításáról az alpolgármester megjegyezte: a kistérségi társuláson kívül az állatorvosok és a falugazdászok is az épületben kaptak helyet. Várhatóan a Széchenyi-iskola felújításakor is szerepet kap az ingatlan. Ideiglenesen ugyanis odaköltözhet az intézmény egy része. A végleges hasznosításról csak utána esik szó. „Piaci, gazdasági szereplőkkel nehéz lesz a mai válságos helyzetben megtölteni az épületet. Közcélú szervezetek, irodák azonban mindenképpen helyet kaphatnak benne. Szó van róla, hogy a megyei szakképzés-szervezési társulás is igénybe veszi" – tette hozzá Gyopáros Alpár.


A csornai önkormányzat további ingatlanfejlesztési elképzelései közül a városvezető kiemelte: újra pályáznak a belváros rehabilitáció-
jára, felújítására. Információik szerint a régióban még három-négy pályázat számíthat támogatásra, bíznak benne, hogy a csornai is köztük lesz. Ennek része a Városi Művelődési Központ rekonstrukciója, átépítése is. Erre a célra ugyan korábban az úgynevezett Norvég Alaptól már nyert a kistérség, de pénz nem érkezett.

– A pályázat akadozik, sok jóra nem számíthatunk. Négy évvel ezelőtt jelentették be, hogy támogatják az önkormányzat törekvéseit, ám azóta semmi kézzelfogható nem történt – fogalmazott Gyopáros Alpár.Régi épület

A volt községháza a belváros egyik legszebb épülete, helyi védettség alatt áll. A mostani épület elődjét 1878-ban építették, ami később leégett. 1927-ben eklektikus stílusban újították fel. Az ingatlan lépcsőházából került elő a város védőszentjét, Szent Antalt ábrázoló freskó.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Három Csécsény készül összefogni

Rábacsécsény - Az európai uniós pályázatok sikerét, egymás hagyományainak megismerését, a… Tovább olvasom