Kisalföld logö

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 4°C Még több cikk.

Megkezdték a gyűjtést a félsorompóra

Farád–Jobaháza - Számlát nyitott és várja az adományokat a farádi félsorompóra a jobaházi önkormányzat. A község vezetése a Szalay család kezdeményezését karolta fel. A szomszédos falvak is csatlakoztak. Június 10-én terepbejárás lesz az átjáróban.
Félsorompóra gyűjtenek a fiukat gyászoló jobaházi szülők – adtuk hírül a Kisalföld május 27-i számában. Szalay Attiláné és családja azért küzd, hogy a farádi vasúti átjáró biztonságosabb legyen és ne forduljon elő több tragédia. Ők egy évvel ezelőtt vesztették el Robi fiukat, aki motorjával vonattal ütközött.

A jobaházi önkormányzat segíti a szervezést. Tóth Mihályné polgármester arról számolt be, hogy számlát nyitottak és várják a felajánlásokat.
– A Kisalföld írása után nagyon sok telefont, támogató biztatást kaptunk – kezdte Tóth Mihályné. – Számlát nyitottunk és várjuk a felajánlásokat.

Rövidesen levéllel keressük meg a jobaháziakat és kérjük segítségüket, illetve a környékbeli települések lakóinak, önkormányzatainak, civil szervezeteinek, cégeinek támogatására is számítunk. Örömmel jelenthetem, két jótékonysági rendezvény bevételét is felajánlották már. Farádon bált rendeznek az ügy támogatására, illetve Kulcsár Béla harmonikaművész ad templomi koncertet. A számlára lehet utalni, illetve csekken is befizetni, amit a jobaházi önkormányzatnál kérhetnek a támogatók.

Tóth Mihályné hozzátette: önkormányzatuk vállalta a számlanyitással és -vezetéssel járó költségeket, de úgy véli, képviselő-testületük dönt majd anyagi hozzájárulásról is.

Farádi vasúti átjáró: A jövő heti bejárást követően döntenek a hatóságok arról, szükséges-e a biztosítás módjának változtatása.
Farádi vasúti átjáró: A jövő heti bejárást követően döntenek a hatóságok arról, szükséges-e a biztosítás módjának változtatása.


Molnár Vilmos, a szomszédos Potyond polgármestere egyetért a jobaházi kezdeményezéssel. Az anyagi támogatásról náluk is a képviselő-testület dönt, de a községvezető szerint nem lesz akadálya a segítségnek.
– Az emberi élet nem mérhető pénzzel, éppen ezért mindent meg kell tennünk, hogy segítsünk és megakadályozzuk az újabb tragédiákat – jegyezte meg Molnár Vilmos. A véleményt osztja Németh Erzsébet, Magyarkeresztúr polgármestere is.

– A farádi átjáró egyáltalán nem biztonságos. Mi, magyarkeresztúriak is gyakran járunk arra, ezért azt hiszem, képviselő-testületünk megszavazza majd az anyagi támogatást. Ez közös érdekünk – fogalmazott.

Sebestyén Katalin érdeklődésünkre azt mondta: erkölcsileg mindenképpen az ügy mellett van és a bogyoszlóiakat biztatja is az adakozásra.

– Önkormányzatunk azonban olyan nehéz anyagi helyzetben van, hogy bármennyire is szeretnénk, anyagi támogatást nem tudunk adni. Az ügyet népszerűsítjük és azon leszünk, hogy a jobaháziak elérjék céljukat – tette hozzá a bogyoszlói polgármester.

A GYSEV Zrt. tájékoztatása szerint rövidesen az illetékes hatóságok, önkormányzatok és a vasúttársaság részvételével terepbejárást tartanak, mely után döntenek az átjáró esetleges fejlesztéséről. A jobaházi polgármestertől megkérdeztük, mi történik a felajánlásokkal, ha az illetékesek kötelezik a GYSEV Zrt.-t a félsorompó felszerelésére.
– Erre is gondoltunk és ez igazi csoda lenne számunkra – reagált Tóth Mihályné. – Reméljük, hogy kezdeményezésünk is jó irányba befolyásolja a döntést. A Szalay családdal megbeszéltük, hogy ebben az esetben az addig befolyt összeget jótékony célra ajánljuk fel, amiről az adakozókat természetesen értesítjük.

A jobaházi önkormányzat gyűjtésre nyitott számlaszáma, melyre várják a felajánlásokat: 11737069-15370402-
02130000.

– A GYSEV Zrt. és a Nemzeti Közlekedési Hatóság, valamint az illetékes rendőrkapitányság és önkormányzatok június 10-én közlekedésbiztonsági bejárást tartanak a farádi vasút-közút kereszteződésben – tájékoztatta a Kisalföldet Stöckert Dávid, a GYSEV Zrt. kommunikációs munkatársa. – A bejárást követően döntenek a hatóságok arról, hogy szükséges-e a biztosítás módjának megváltoztatása. Ha igen, akkor arról határozat születik. A jelenleg hatályos jogszabályok szerint a jelenlegi biztosítás törvényes és elégséges.

Stöckert Dávid hozzátette: félsorompó felszerelése csak a hatóságok engedélyével lehetséges, az engedélyeztetést pedig a hatóságok kezdik el.

– Egy félsorompó felszerelésének költségeit nagyban befolyásolja, hogy mennyire kell megváltoztatni a vonalainkat figyelő, illetve az azokon zajló közlekedést koordináló informatikai rendszert. A GYSEV Zrt. újra szeretné kiemelni, hogy az útátjárókban bekövetkezett balesetek minden esetben a közúton közlekedők hibájából következtek be. A balesetek számát a KRESZ-szabályok betartásával lehet csökkenteni.

Olvasóink írták

26 hozzászólás
12
 • 26. Bundzso 2008. június 10. 12:41
  „Kedves miracle !
  Azt tudom , hogy az előjelző táblák felhívják a figyelmet a vasúti átjáróra , de azt nem tudom miként jelzi az a vonat érkezését . Ez az átjáró Jobaháza felől nehezen belátható , és a napsütés miatt a fénysorompó jelzése ( nem mondom hogy látatatlan ) nehezen látható . Így talán érthetőbb miért könnyebb észrevenni a félsorompót . Ezért most kérek elnézést , hogy az előző hozzászólásom nem volt eggyértelmű !”
 • 25. Szkeptikus 2008. június 07. 15:46
  „Gergő, ki kell ábrándítsalak, nem a sorompó meglététől fgg, hogy van-e egy átjáróban baleset, vagy sem. Hanem attól, mennyire forgalmas. Ahol nagy a forgalom, nincs baleset.

  És Te is tudod, hogy a társaság nem a pénzhiány miatt nem szerelt sorompót, hanem a bürokrácia miatt. Amíg a hatóság nem kezdi meg az engedélyeztetést, addig ők sem kezdhetnek bele a sorompó telepítésébe. És ha szerel, akkor is önerőből oldja meg.”
 • 24. Gergő.. 2008. június 07. 12:50
  „Megint kezdődnek az undorító,negatív,kötekedő vélemények..Miért kell ez??Inkáb ne írjatok semmit!!A félsorompó igenis segít..Ahol van,ott nincs baleset!!Ez tény!!És innéttől kezdve a társaságnak,csak az engedélye kell..A sok jóember,majd megfizeti az átjárót..Ti,meg negatív szelleműek menjetek a kocsmába kötekedni...Tippelő!!!Nem kell összeadni...Nem muszálj..mielőt véleményt nyilvánítasz,gondolkozz!!”
 • 23. miracle 2008. június 06. 21:53
  „Bundzso
  Jó lenne még észrevenni a szemmagasságban lévő 6 db sávos előjelzőtáblát, valamint andráskeresztet, ha már egy jogosítvánnyal rendelkező ember a 2 vagy 4 vörösen villogó fényt nem bírja.
  Útkereszteződésekben sincs sorompó, mégis tudja mindenki mit kell nézni.”
 • 22. csabi7105 2008. június 06. 12:19
  „Ebben az is szomorú, hogy a nem megépülő kormányzati negyedre kidobtak 12 milliárd forintot. Ez sok helyen megoldotta volna az ilyen gondokat!(vagy talán mindenhova jutott volna félsorompó)”
 • 21. Bundzso 2008. június 06. 10:18
  „A Sorompónak nem az a célja , hogy megállítson csak a szemmagasságban levő műanyagrudat könnyebb észrevenni mint a 2 méter magasan villogó fényt . Amikor a sorompó már csak 1 ember életét megmenti megérte . Lehet , hogy épp a tiedet kedves olvasó ! Senki ne mondja , hogy vezetés közben mindig 100%-osan teljesít !”
 • 20. hmm... 2008. június 05. 21:36
  „Az ilyen balesetek nem a sorompó hiánya miatt következnek be!!!!”
 • 19. miracle 2008. június 05. 18:51
  „a fénysorompó az félsorompó akart lenni természetesen...”
 • 18. miracle 2008. június 05. 18:49
  „A GYSEV-nek gondolom nem ez az 1 db fénysorompó fáj. De az már unalmas, hogy pl autós figyelmetlen, oldja meg a vasút, tegyen fénysorompót; vagy lakás vasút mellé épül, oldja meg a vasút tegyen oda zajvédő falat; vagy város terjeszkedik, oldja meg a vasút, építsenek új pályát, vagy menjenek a föld alá. Persze mindezt a saját pénzéből. Jó itt most pénzt gyűjtenek, valószínű félsorompó is lesz, de azért nincs itt valami hiba?”
 • 17. abc123 2008. június 05. 18:00
  „Egyébként nem értem kit zavar, ha épül vasúti félsorompó.
  Az ember szerintem sem számítógép,amely mindig mindenkor tökéletesen müködik. Az építkezéseken is kell fejvédőt viselni, pedig egy kis figyelemmel ezek szerint anélkül is meg lehetne előzni a baleseteket.Mégis jó,ha viseli az ember. Szerintem a vasútüzembe beletartoznak a biztonságos átjárók is,mint pl.az üzleközponthoz a bevásárló-kocsik, mégha ez úgy tűnik fáj is a GyESEV-nek.Szerintem amin lehet javítani azon kell is.
  Ott van a siófoki buszbaleset is ,ahol addig nem kellett félsorompó
  amíg súlyos baleset nem történt.”
 • 16. Tippelő 2008. június 05. 17:57
  „Nagy hülyeség az egész. Láttam már éjjeliőrtnappal meghalni. Nemrégen a saját szememmel láttam, hogy az előttem haladó kikerülte az Audival a félsorompót, mert annyira sietett. Ha nincs meg az akarat a szabályok betartására, hiába van ott a félsorompó. Meg aztán miért az adófizetőknek kell ezt összeadni? A tisztelt honatyáink (386-an) adják össze a pénzt az adózatlan költségtérítéseikből. Ezt a pénzt is elfogja tenni valaki. Tutu!!!!”
 • 15. Szkeptikus 2008. június 05. 17:47
  „Csak a félsorompó - és nem fénysorompó jaja, mert az átjáróban most fénysorompó üzemel - sem segít, mert az egy műanyag rúd. Azt még attól a figyelmetlen autós áttöri...”
 • 14. cigány 2008. június 05. 15:42
  „Félsorompó mindenképp, mindenhova kell! Sokan hibázunk és gyakorta figyelmetlenek vagyunk veztés közben, épp ezért szükség van erre az eszközre. Nem kérdés, hogy össze kell fogni ebben az ügyben és minden helyre felszerelni ezt a "védelmi" eszközt. Őszinte részvétem a családoknak!!!”
 • 13. Icsi 2008. június 05. 14:20
  „Nem a félsorompó hiánya miatt hajtott a fiú a vonatnak, nem elé, hanem a barátjával beszélt, hátrafordítva a fejét. Én így hallottam. Szüleim abban az utcában laknak.
  De midegy, nem akarok a szülőknek még ennél nagyobb fájdalmat okozni, mert kár firtatni, hogy mi történt.Akkor sem kapják vissza a gyermeküket.Csak ne mást okoljanak.”
 • 12. Icsi 2008. június 05. 14:13
  „Elég ebből a témából.
  Olcsóbb és biztonságosabb is ha a saját szemünkkel győzödünkben az átkelésről a vasúti átjáróban, ha körülnézünk előtte.”
 • 11. alapi 2008. június 05. 14:03
  „Értjük, hogy a baleset okozói mindig a közúton közlekedők, ez rendben van. De emberek vagyunk, és ha tenni lehet az életünkért, miért ne tennénk. Néhány millió forintba kerül a félsorompó, már legalább hatan meghaltak ott. Lehet, hogy a KRESZ-ben nincs olyan, hogy máshová figyelünk, de sajnos az életben létezik. Ezért kell tenni valamit.”
 • 10. jaja 2008. június 05. 13:30
  „látom szketpikus te mindenben nagyon okos vagy!de a fénysorompó ha ott lett volna nem lett volna baleset!ennyi!”
 • 9. Szkeptikus 2008. június 05. 11:23
  „alapi!

  Útátjárónál , de még vezetésnél is nincs olyan, hogy nem figyelsz oda, vagy máshol jár a gondolatod, vagy mást csinálsz! A legutóbbi két eset is azt bizonyítja, hogy tragikus következményei vannak! Mert egy félsorompó nem állít meg, max. eltöröd, ha nem figyelsz oda, vagy máshol jár a gondolatod, és ugyanott vagy: a mozdony előtt. Kezdik túlmisztifikálni a fénysorompó jelentőségét. És tudod hol nem történik baleset? Azokban az átjárókban, ahol nagy a közúti forgalom, félsorompó ide, vagy oda.

  Mikor értik már meg végre, hogy a baleseteket minden esetben az áldozatok okozták?!”
 • 8. alapi 2008. június 05. 11:03
  „Milyen munkát kezdett el a vasút?
  Ha együttéreznél a családdal, nem írnál ilyeneket. Tény, ahol félsorompós berendezés van, nem történik tragédia. Azért kell fésorompó, hogy azok életét megmentsék, akik nem figyelnek oda, máshol jár a gondolatuk vagy tényleg nem látják a pirosjelzést. Ez akár te is lehetsz egyszer. Téged is védeni akarunk...”
 • 7. Szkeptikus 2008. június 05. 10:06
  „Együttérzek a családdal, mert nagy fájdalom elveszteni a gyermeked. De a sorompó nem megoldás önmagában. Ezt kell megérteni: attól, hogy ott a sorompó még ugyanúgy be kell tartani a szabályokat. Előre nézni, és figyelni.

  Egyébként a hivatalos útja megvan a sorompó felszerelésének. Értelmetlen a gyűjtés, mert nem érnek el vele semmit. A vasút és a hatóság ugyanis már a második baleset után elkezdte a munkát.”
26 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A tét több mint egymilliárd forint

Rábaköz - A rábaközi vidékfejlesztési csoport a napokban elkészítette a Leader-program terveit. Ezek… Tovább olvasom