Kisalföld logö

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 12°C | 23°C Még több cikk.

Megkezdődött a járásbíróság felújítása Kapuváron - Galéria

Nemrégiben elkezdték Kapuváron az egykori járásbíróság felújítását a Fő téren. A házat a napokban álványozták fel. Nézze meg képeinket!


A kapuvári önkormányzat 50 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert az épületének rekonstrukciójára.

A projekt részét képezi az épület közvetlen külső felújítása, melynek keretében megvalósul a homlokzati vakolat javítása, festése, a lábazat helyreállítása, a nyílászárók cseréje, a tetőszerkezet megerősítése, cseréje, valamint a falátvágásos vízszigetelés.

Megkezdődött a járásbíróság felújítása Kapuváron


A felújítást követően az épület hátsó bejáratánál az akadálymentes megközelítés is biztosítottá válik. Ezen felújítások a támogatási összegből, valamint a város önrészéből valósulnak meg. A beruházás II. ütemében valósul meg az udvar és az épület környezetének tereprendezése, térburkolása, melyet az önkormányzat saját forrásból, a projekten kívül valósít meg.

A Fő tér 28. számú klasszicista épületbe 1881-ben költözött a járásbíróság báró Berg Gusztáv hathatós segítségével. Akkoriban idehozták Sopronból a járás telekkönyvét is. A történelem nem kímélte a kapuvári Fő tér egyik meghatározó objektumát, 1919-ben, augusztus 31. után néhány nappal, a Szamuely-féle vérengzésre válaszul, az összeszedett kommunistákat a járásbíróság épületének udvarán láncolták össze. A ház évtizedekig az I. számú óvodának adott helyet, de 1970-től volt a helyi Lenin Termelőszövetkezet központi irodája is.

Olvasóink írták

 • 6. enesei 2011. február 10. 09:08
  „5.
  Most megfogtál!”
 • 5. Laza 2011. február 09. 10:37
  „Nem vártam jobbat az enesei ügynöktől.”
 • 4. janika 2011. február 08. 19:17
  „"Laza" a kaptafa az sokkal tiszteletr4e méltóbb, mint a seggynyalás!”
 • 3. enesei 2011. február 08. 08:15
  „Ja. Értem ám a logikádat: ha nem fehér, akkor fekete, ha nem fólia, akkor matyó. Én meg az "Eszterházi-kastélyba". Jó. Ott maradok. De azt hiszem, te is jobban jársz, ha maradsz a kaptafánál, mert az írással nem sokra viszed.”
 • 2. Laza 2011. február 07. 19:47
  „Holnap meg járjon mindenki feketébe, mert annak van stílusa nem? Mi legyen a kirakatban? Matyó baba? Költözz be az Eszterházi kastélyba, oszt maradj ott!!!”
 • 1. enesei 2011. február 07. 10:08
  „Csak igy tovább! Jó lenne, ha a többi, még megmaradt patinás épületre is sor kerülne! Nagyot dobna a városképen. (Szolgabiró-ház, Rába-palota, Fő-téri házak, stb.) Aztán Műv.Ház és környéke, Vár és környéke, park és környéke (inkl. templom "előtere". Csak a fehér műanyagajtókat meg ablakokat felejtsük már (városképileg)! Ja, meg a gusztustalan, cifra, fóliás feliratokat, "portálokat"! (Kéne egy "ízléskommandó". Persze akkor meg: kinek az izlése?....Meg: kinek a pap, kinek a papné...Meg: ki kinek mennyit?... Meg: ki kormánypárti, ki nem?...)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Maradjunk a hotelban - kapuvári lány helyszíni jelentése Egyiptomból

A kapuvári Bakódi Linda négy hónapja Sharm el Sheik-ben dolgozik. A kapuvári női kézilabda csapat… Tovább olvasom