Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 3°C Még több cikk.

Megkapja-e a zöld utat a beruházás?

Az önkormányzat megadta a lehetőséget, ennek ellenére egyelőre bizonytalan, hogy az elkövetkező években épül-e szélpark Csorna közigazgatási területén.
(illusztráció)
A csornai képviselő-testület egy településfejlesztési szerződést
fogadott el a legutóbbi ülésén. Erre azért volt szükség, mert egy
német cég szélparkot kíván létesíteni a város  területén.
Ezután jön a valódi munka.

– Ez a szerződés csak a lehetőséget teremti meg a szélerőműpark létrehozásához – válaszolta érdeklődésünkre Papp József polgármester, aki szerint ezután következik a valódi munka. Hiszen az önkormányzatnak rendezési tervet kell módosítania, a befektetőnek pedig rendkívül sok jogi, műszaki, pénzügyi feltételt kell ahhoz teljesíteni, hogy építkezhessen. Mint utalt rá, az ajánlattevő cég képviselői elmondták, optimális esetben a lehetőséget rögzítő szerződés aláírása után két évvel születhet meg a végleges döntés a beruházás megindításáról. Kérdés persze, hogy mit szólnak ehhez a földtulajdonosok, akik továbbra is gyakorolhatnák jogaikat, ugyanakkor a birtokukon szélerőművek állnának. A kiszemelt területen – amely a város déli részén, a 86-os főúttól keletre terül el – a védőtávolságot is figyelembe véve ötvennégy szélerőmű felállítására lenne lehetőség.

A polgármester szerint az elképzelés megvalósításával nem lenne hátránya sem a városnak, sem a gazdáknak, hisz a földekért bérleti díjat fizetnének a befektetők, az önkormányzat pedig a megtermelt villamos energia arányában jutna folyamatosan pénzhez. Azonkívül úgy vélte – miként azt Hollandiában és Dániában tapasztalta – az ilyen szélerőműparkok egyfajta turistalátványossággá is válnak, az esetleges hátrányok azonban elenyészőek.

Energiaelőállítás, környezetbarát technológiával

– Ez az elképzelés nem áll szemben a csornai fűtőmű fűtőerőművé
alakításával, ahol a beruházás befejeztével áramot is termelnek? –
vetettük közbe.
– A két dolog inkább erősíti egymást és jelzi, hogy Magyarországon is elindultunk azon az úton, hogy a szükséges energiát környezetbarát technológiákkal állítsuk elő – jelentette ki a polgármester. – Nálunk ugyanis még a legtöbb energiát azok a környezetszennyező erőművek termelik, amelyeknek a hosszú távú fenntartása ellentétes az ország érdekeivel. Nyugat-Európában és a világ más fejlett részein is az a gyakorlat, hogy nem gigantikus erőműveket építenek, hanem a kapcsolt villamosenergia-termelést helyezik előtérbe. Hiszen ha már hőt úgyis termelnek, annak mintegy melléktermékeként villamos energiát is állítanak elő.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Termálfejlesztést ígért a miniszterelnök

A kormány terveiben szerepel a 85–ös és a 86–os főutak korszerűsítése – jelentette… Tovább olvasom