Kisalföld logö

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 23°C Még több cikk.

Mégis tovább működik az ápolási otthon

Kapuvár - A közelmúltban felröppent, hogy a kapuvári ápolási otthon fenntartója nem vállalja a további működtetést. Az önkormányzat végül megegyezett a céggel: az otthon továbbra is fogadja az időseket.
Az utóbbi hónapokban elterjedt hír szerint Kapuváron, a gimnázium egykori kollégiumában működő ápolási otthonban megszűnik a további ellátás. A Kisalföld kérdésére az üzemeltető fővárosi Harris Kft. ügyvezetője, dr. Hegyiné Morvay Erzsébet elmondta, a közelmúltig gazdaságtalan volt az otthon működtetése (információink szerint havi félmillió forint mínuszt „termelt" az otthon), ráadásul az ellenőrzésekkor több hiányosságot is feltártak a hivatalos szervek.

Megegyezés a felújításról

– Többször tárgyaltunk a helyi önkormányzattal a havi negyedmilliós bérleti díjról is, a közelmúltig azonban eredménytelenül – mondta az ügyvezető. Október elején végre megegyezett a fenntartó és a tulajdonos önkormányzat arról, hogy a városháza vállalja az intézmény tetőzetének felújítását és egy belső lift beszerelését. Ezeken kívül a bérleti díjat is elengedik a kapuváriak. – Az önkormányzattal végül már telefonon megegyeztünk, hogy egyelőre határozatlan időre továbbra is vállaljuk az otthon működtetését – hangsúlyozta a Harris Kft. ügyvezetője.
Az elért eredményről beszámolt Hámori György polgármester is, aki azonban hozzátette: az otthonban lakó ellátottakból csak nyolcan helybéliek. Ahogy azt a legutóbbi testületi ülésen is kijelentette, az ő ellátásuk az otthon bezártával sem került volna veszélybe. – A tárgyalások után vállaltuk a tető javítását és a lift beszerelését, ám úgy vélem, ezzel csak a saját tulajdonunk értékét növeljük – mondta a polgármester. Hangsúlyozta: az ellátás egyelőre kötelezően ellátandó feladat, az üzemeltető cég egy hivatalos levélben is megerősíti szándékát a további működtetésről.

Apadt a létszám

A kapuvári ápolási otthon vezetője, Sárvári Jánosné elmondta: a harmincágyas otthonban jelenleg tizenkilenc időset látnak el. – Voltunk ennél jóval többen is, de a felröppent rémhírek elapasztották a lakóink számát – mondta az intézményvezető. Legnagyobb létszámuk harmincnégy volt, ám az elmúlt fél évben is többször kitöltötték a rendelkezésre álló helyeket . – Huszonnégy órás felügyeletet biztosítunk ápoltjainknak, alapgyógyszerekkel, orvosi ellátással és a foglalkozásokkal együtt, mindezt havonta nyolcvanötezer forintért – mondta Sárváriné. Hangsúlyozta azonban, intézményük legnagyobb erénye a rugalmasság, hiszen az ellátottakat akár pár napra is behozhatják a rokonok, napi kétezer-nyolcszáz forintért.

Előny a kórház közelsége

– A munkát szeptember végéig tizenöt munkatárssal láttuk el, azóta két dolgozóval csökkent a létszámunk, az elmúlt egy hónap rossz hírei miatt – tette hozzá az otthon vezetője. Sárváriné azonban úgy véli, a következő hetekben ismét visszatérnek a lakók. – Nagy előnynek tartom azt is, hogy a kórház közelsége miatt az ellátottak orvosi felügyelete és esetleges gyógyítása gyorsan megoldható, ezenkívül a rokonoknak sem kell sokat utazniuk látogatáskor – fogalmazott. Olyan ellátottakat is fogadnak Kapuváron, akik más, hasonló intézmény várólistáján várnak a felvételre.

Turbók Attila

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Évszázadon átívelő találkozás

Csorna - Mérete megegyezik az egykori fővárosi Sztálin-szoboréval, négyszáz méternyi sín, közel 200… Tovább olvasom