Kisalföld logö

2017. 06. 27. kedd - László 19°C | 30°C Még több cikk.

Megint lejtőre került a csornai kórház

Csorna - Tízmillió forinttal csökkent a Margit Kórház havi finanszírozása. Az intézmény ismét adósságot termel. Egy egyszerű beavatkozásért például eddig négyezer-háromszáz forintot kaptak. Most negyvenhárom forintot.

A csornai Margit Kórház megkapta a harmadik ˝tőrdöfést˝. Ismét csökkent az intézmény finanszírozása havonta tízmillió forinttal. Dr. Boga Attila ennek ellenére bizakodik. Úgy véli, eddig kétszer sikerült talpra állniuk és most sem hagyják magukat. A megbízott igazgató főorvos portálunknak elmondta: 10–10 millió forinttal nőtt adósságuk az elmúlt két hónapban.

– Az elmúlt évben adósságunk háromszáznyolcvanmillióról lecsökkent kétszáztízmillió forintra és ott megállt – fogalmazott. – Láttuk az alagút végén a fényt, nemcsak nullszaldósak lettünk, de tudtunk törleszteni is a beszállítóknak. Idén az első három hónapban sem volt még gond, februárban például nyolcvanmillió forintot kaptunk. Áprilistól azonban az új finanszírozási rendszerben csak a korábbi összeg hetven százalékát utalták számlánkra. A maradék harminc százalék lebegtetett. Odáig jutottunk, hogy a járóbeteg-ellátásban az úgynevezett egy német pont egy fillért jelent nekünk. A gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy például egy elvágott kéz összevarrásáért eddig kaptunk négyezer-háromszáz forintot.

Sokmilliós hátrány: Dr. Boga Attila szerint ugyanazért a beavatkozásért most kevesebb pénzt kap a kórház, mint korábban.
Sokmilliós hátrány: Dr. Boga Attila szerint ugyanazért a beavatkozásért most kevesebb pénzt kap a kórház, mint korábban.

A számlát ugyanígy állítjuk ki, csakhogy a munkáért negyvenhárom forintot kapunk. A röntgent, az orvos díját nem is említem, elég, ha tudjuk, hogy a felhasznált fonal értéke is nyolcezer forint. Legutóbb a februári nyolcvanmillióhoz képest a Margit Kórház állami finanszírozása hatvanhétmillió forint volt.


Láttuk az alagút végén a fényt, nemcsak nullszaldósak lettünk, de tudtunk törleszteni is a beszállítóknak. - mondta Dr. Boga Attila megbízott igazgató főorvos

Dr. Boga Attila hozzátette: az év elején a költségvetés 62 százalékát vitték el a bérek, most 78 százalékot. A főorvos úgy véli, a helyzeten sürgősen változtatni kell. Csornán naponta ül össze a válságtanács, hogy kitalálják a helyi megoldást.

– Tíz-tíz millió forinttal emelkedett adósságállományunk két hónap alatt. Hogy hol lehet meghúzni még a nadrágszíjat, nem tudjuk. A létszám már így is minimális az intézményben. Keressük, hol lehet munkaerőt átcsoportosítani, illetve a teljesítményt fokozni. A gondok nagyok és közben oda kell figyelnünk a minimumfeltételek megteremtésére is. Műszerezettségben, szakmailag megfelelünk, de humán erőforrásban hiányosságok vannak. Kardiológus főorvosunk például hamarosan külföldre távozik, pótlására egyelőre esélyünk sincs.

A kérdésre, hogy mit rejt a kórház rövid és hosszú távú jövője, a megbízott igazgató kifejtette: eddig örültek, hogy sikerült megállítaniuk a folyamatokat. Ő mégis bízik benne, hogy a döntéshozók is belátják, nem szabad ellehetetleníteni a kiskórházakat sem. ˝Úgy látom, nem pénzkérdés ma már a finanszírozás. Szervezés és hozzáállás dolga lenne a csornai Margit Kórház jövője is˝ – jegyezte meg dr. Boga Attila.

Olvasóink írták

 • 5. MacGyver 2009. október 25. 20:47
  „Ha bezárják a csornai Margit kórházat, azzal a győri kórház anyagilag jobban jár?
  Ha egy Csorna környéki éppen rászoruló lakóst eset kocsikáztatnak Móvárra vagy Győrbe, azzal mennyivel javul a beteg túlélési esélye? És ha már a kórházban van, mire jut megfelelő orvosi kezekbe? Hány ember fog meghalni még a folyosón, míg szakszerű ellátásban részesül? Egy pajzsmirigy műtétre simán 6 hónap a várólista. És ha közben nincs szerencséje, rosszabb lesz az állapota, mire kés alá kerül, már lehet a jobb bal felét is el kell távolítani. De sebaj had szurkálják emiatt élete végéig szerencsétlent. Örülhet, hogy még él.. Ez burkolt népirtás.
  Gép műszert eladni? Van egy adott gyógyszer, ami pl. 5-6 ezer, de a TB csak 2-3 ezret térít a kórháznak, máris lesz 3-4 ezer mínusz egy kezelésen.. Így nehéz is lesz ledolgozni a szándékos veszteséget..
  Ha nem zárhatják be így, hát bezárják úgy, hogy ellehetetlenítik a korházi működést. Ezt ügyesen kiagyalták odafent. Tipikus politikus furfangos logika.”
 • 4. qeu 2009. szeptember 11. 14:53
  „Ne vitázzatok!
  Ahol nincs pénz és ebből adódóan ember - orvos és ápoló - és műszer hiány van, ez a következménye.
  Állam ezt a kórházat le akarja nullázni, én engedném neki, mert ezt finanszírozni nem szabad a csornai adófizetők pénzzéből, akkor amikor máshonnan ezért folyamatosan von el, vagy nem ad a város, illtve nem annyit ad amennyit kellene.
  Sajna következő - más - kormány sem segítő jobbot nyújtani, mivel nem lesz miből, márt csak ezért sem, mert a súlyponti kórházak - pl. Győr - ki nem fizetett adóssága az egeket veri - pl győr: 2 Milliár forint -. Tehát a kicsiknél roló lehúzva.
  Addig kell meglépni a leépítést és meg kell nézni, hogy lehet korszerű járóbeteg ellátást és egynapos sebészetet összehozni. Ennek van jelenleg jövője.
  Egykét gép műszer eladásából pedig rendezni lehet a tartozást.”
 • 3. sorok_közt 2009. szeptember 10. 22:44
  „Lakatos!
  Tudod, az én anyám is ebben a korházban halt meg, de.........
  esélyt sem kapott az életre. Egyszerű szállító mentő jutott Neki, (környező faluban lett rosszul )mert a rohamkocsi foglalt volt....műszer híján Csornáról Győrbe zötykölték agysérültként, majd vissza. Eszméletlenül 2 napig (hétvége!) tüdőorvos látta el, mert ugye össze kell vonni az ügyeleteket.

  Milyen esélye volt így a gyógyulásra? Lehet, hogy nem lett volna megmenthető, ha rosszullétekor egy egész team veszi körül. De így esélye sem maradt a túlélésre.Sajnos ez a kép csak utólag állt össze bennem, akkor,hirtelen sodródtam az eseményekkel.
  Tudod , akkor inkább távol gyógyuljon meg a beteg, min közel haljon meg.”
 • 2. lakatos 2009. szeptember 10. 20:50
  „Miért mindig csak avádaskodásokat írják a kórházról?Hol van ilyenkor az a sok beteg,aki gyógyultan távozott?Az én apám is kórházban halt meg,mégse vádaskodtunk!Örüljünk,hogy van hova mennünk GYÓGYULNI!!!!!!!!!!!!!!”
 • 1. sivatag66 2009. szeptember 10. 19:53
  „Az hogyan fordulhat elő ,hogy egy 87 éves nő meghal,és férfi ruhákat küldenek a családnak???????
  +a halott kezében benn marad az infuziós tű !!!!!!!!!!!!!!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Álmatlan éjszakák a téves számla miatt

Háromnegyedmillió forintos villanyszámlát kapott egy bősárkányi nyugdíjas asszony. Rögtön gondolta,… Tovább olvasom