Kisalföld logö

2017. 10. 23. hétfő - Gyöngyi 8°C | 11°C Még több cikk.

Megint ellopták a templom csatornáját

Markotabödöge - Tolvajok jártak a templom udvarán a minap. A vörösréz ereszcsatornákat feszítették le és lopták el. Az egyházközséget három év alatt másodszor érte ilyen kár.

A közelmúltban ismeretlen tettesek lelopták a markotabödögei templom réz ereszcsatornáinak jó részét. Az egyházközségnek kétszázezer forintos kárt okoztak, amit az eklézsiának nehéz lesz kigazdálkodnia. „Rosszak az emberek" – foglalta össze tömören véleményét Kovács Imréné, a templom gondnoka.


Mindig a vörösréz

Az 1752-ben épült, Mindenszentek tiszteletére szentelt templomot 2002-ben renoválták. Azóta már kétszer vált lelketlen tolvajok célpontjává. Mindig a vörösréz csatornákat vitték.

– Azelőtt, ha az emberek elhaladtak a templom előtt, keresztet vetettek. Még csak meg sem fordult senki fejében, hogy meglopja Isten hajlékát. Most meg állandó rettegésben kell élnünk, mikor rongálják meg ismét. Vannak rossz emberek, rossz felé fejlődik a világ – mondta szomorúan a Kisalföldnek Kovács Imréné. A most 82 éves Mariska nénit a hat évvel ezelőtti felújítás után – hálából a rekonstrukció szervezéséért – „templomanyának" választották meg a helyiek. Azóta is szívén viseli az épület ügyét. – Sokszor elgyönyörködtem benne. Amikor a napfény megcsillant az ereszcsatornán, nemcsak a szemem, a szívem is örült. Nagyon elkeseredtem, amikor megláttam a rongálást. A csatornákat letépték a falról.

A tolvajok egyszerűen lefeszítették a vörösrezet a falról.
A tolvajok egyszerűen lefeszítették a vörösrezet a falról.

Villámhárítókra kellett volna a pénz

Több mint huszonöt méternyi ereszcsatornát loptak el, a kár közel kétszázezer forint. A markotabödögei egyházközségnek van ugyan némi tartaléka, de azt a pénzt nem erre szánták. Villámhárítót akartak felszereltetni. Kovács Imréné arról is beszélt, hogy már nem ragaszkodnak a rézhez. Nem akarnak még egy esélyt adni a tolvajoknak. Három évvel ezelőtt az összes rézcsatornát elvitték. Akkor pótolni tudták a markotabödögeiek.

– A templom felújításakor adakoztak a helyiek, a faluból elszármazottak – újságolta Mariska néni. – Sokan külföldről küldtek pénzt. Egyre többször kapok értesítést odakintről, hogy egy-egy falunkbeli elhunyt. A hozzátartozók kérésére mindig meghúzzuk a markotai templom harangját, jelezve, hogy eltávozott valaki, aki közülünk való. Tőlük már nem kérhetek támogatást, pedig a csatornát pótolni kell, nekünk pedig egyre kevesebb pénzünk van.

Kovács Imréné Mariska nénit elkeserítette a templomi lopás. Az egyházközség nincs jó anyagi helyzetben, nehéz lesz pótolniuk a csatornát.
Kovács Imréné Mariska nénit elkeserítette a templomi lopás. Az egyházközség nincs jó anyagi helyzetben, nehéz lesz pótolniuk a csatornát.

Nyomoznak

Kiss József csornai rendőrkapitány a markotabödögei esettel kapcsolatban a Kisalföldnek elmondta: nyomoznak az elkövetők után.
– Ellenőrizzük a legális fémfelvásárlókat, az öntödéket, felderítjük a fémkereskedelemmel illegálisan foglalkozókat. Megkeressük a szomszédos kapitányságokat is és velük is egyeztetve próbáljuk a tetteseket megtalálni – tette hozzá Kiss alezredes.


Ritkák az ilyen bűnesetek

Az egyházi épületek elleni „támadások" nem gyakran ugyan, de előfordulnak a Rábaközben is. 2001-ben a bágyogi templomról tűnt el ugyancsak nagy mennyiségű rézcsatorna. Tavaly tavasszal pedig Szanyban a Szent Anna- és a Szent Lénárd-kápolnát is feltörték és kegytárgyakat loptak el.

Olvasóink írták

  • 2. Dr.Kotász 2009. május 18. 23:30
    „Üdv Olvaók!
    Aztán ne csodálkozzanak a színes fémtolvajok ha a helyiek fölhúzákk a őket a szabadon maradt csatornavasakra, ha sikerül elkapni őket. Habár megbocsájtás is van a világon, de ennyiszer elkövetni ugyan azt a csúfságot. Szégyen gyalázat!!!”
  • 1. arany 2009. május 15. 18:25
    „akkor ne rakjanak v rezet, bármennyire is szép. az Úr nem a külsőségeket nézi, hívőnek mint én meg jó lenne a másik is.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Teherautó a bűnjelekhez

Rábaköz - Csornai rongálókat, családi ház kifosztóját, illetve illegális fémgyűjtőket csíptek fülön… Tovább olvasom