Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Megindult a vágás Kapuváron

A Debrecen Hús Rt. tervei szerint – kisebb zökkenőkkel bár, de – tegnap megindult a vágás a már Kapuvári Hús Rt. néven termelő üzemben. Az indulásról kérdez tük Kovács István vezérigazgatót.
 – A vágóhídra tervezett munka erő szerdától dolgozik, mától pe dig beindul a darabolóüzem is – jelentette be Kovács István. A ve zérigazgató elmondta: a héten két ezer sertést vágnak, mely messze elmarad a gyár teljes kapacitásától. A teljes kihasználtság érdekében folyamatosan vásárolják a sertése ket. A napjainkra kialakult régió beli helyzetből adódóan a kör nyékről sajnos nem tudják a szük séges számú vágóállatot beszerezni, ezért egyéb piacot is keresnek. Folytatás a 8. oldalon. Kevés a sertés: Kettő-négy forinttal is többet adnak kilójáért

– Próbálunk a környékbeli termelőktől is vásárolni, 2–4 forinttal többet adunk a sertés kilójáért, mint a szabadpiaci ár – mondta Kovács István vezérigazgató.

– Ezt a lépést az induláskor mindenképpen megtettük volna, a konzorcium intézkedései miatt azonban most kénytelenek is vagyunk erre – jelentette ki Kovács István, aki további terveikről annyit mondott, hogy a termelést napi ezerre szeretnék felfuttatni. Ezért az ország más részeiről, sőt, mivel van exportkvótájuk, elképzelhető, hogy külföldről is hoznak Kapuvárra vágóállatot.

A munkaerőigényekről megtudtuk, hogy a tervezett dolgozói létszámhoz tartják magukat, a közvetlen termelésvezetők is maradnak Kapuváron, a kereskedelmi részleg kiépítése, sőt, külkereskedőkkel való feltöltése pedig most folyik. idézet: „Az ágazatban a sertéstermelők és a -feldolgozók érdekei már hosszú évek óta ütköznek, de ezt nem a konzorcium módszereivel kéne napjainkban feloldani.

A politika meggondolatlan ígéretei miatt egy olyan úton indultak el a gazdák, ami jelenleg nálunk nem lehet érdeke a beszállítóknak sem. A nyugat-európai példa nálunk nem igazán alkalmazható, az ottani termelők az alapoktól építették fel a vertikumot, a magyar sertéstenyésztők pedig az állam segítségét várják egy már meglévő feldolgozói kapacitás megszerzéséhez." Kovács István

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vág: Templomfelújítás hetvenöt év után

Befejeződött a vági templomnak és környékének felújítása. A hét évig tartó munka több mint… Tovább olvasom