Kisalföld logö

2017. 06. 29. csütörtök - Péter, Pál 21°C | 31°C Még több cikk.

Megilletné őket a szolgalmi jog?

A csornai Volán-pályaudvar körüli behajtási vita folytatódik. A lakók csak „szívességből” járnak be ingatlanjaikra, mivel azokat csak az állomáson áthajtva tudják megközelíteni. Az érintettek akár bírósághoz is fordulhatnak.
A Kisalföld augusztus 30-i számában már beszámoltunk a csornai buszpályaudvarnál lakók panaszairól. Az üggyel kapcsolatban Major Nándor helyi vállalkozó is felkereste szerkesztőségünket. Elmondta: az Eötvös utca egyik üres telkére kért társasház építésére engedélyt, amit az elsőfokú építésügyi hatóság meg is adott. A Volán fellebbezésére azonban a Győr-Moson-Sopron Megyei Közigazgatási Hivatal visszavonta az építési engedélyt, hiába felelt az meg az érvényes rendezési terv előírásának.

Major Nándor elmondta: a fellebbezés szerint az építkezés alatti teherforgalom, valamint a már elkészült épület használatával összefüggő személygépkocsi-forgalom kizárólag a pályaudvar területének igénybevételével, így a forgalom jelentős zavarásával történhetne. Ezen túl a pályaudvarral szomszédos ingatlanok tulajdonosai csak szívességi alapon járnak be területeikre, szolgalmi joguk ugyanis nincs azokra vonatkozóan.

Az Eötvös utcai érintettek egy aláírásukkal ellátott levelet is eljuttattak a Kisalföldhöz. Azt írják, a pályaudvar megépítése előtt az Eötvös utca déli oldala családi házas beépítésű volt, járdával és közúttal. Ezzel a lakók jogot szereztek a járda és az út használatára, amit a Volán megvont tőlük. Azt állítják, nem fedi a valóságot az a nyilatkozat, miszerint a Volán behajtási engedélyt ad a tulajdonosoknak.

Csodálkoznak azon, hogy egyáltalán engedélyt kell kérniük a saját ingatlanuk megközelítéséhez, nem beszélve arról, hogy mi az eljárás akkor, ha ismerős vagy rokon kívánja meglátogatni őket. Ráadásul a pályaudvar átépítése után már a területen való áthajtás is lehetetlenné vált. Félnek attól is, hogy házaik elértéktelenednek, és az épületek esetleges lebontása után nem építkezhetnek majd.

Mit mond a törvénykönyv?

A polgári törvénykönyv kimondja: amennyiben az ingatlanra – amely megfelelő közúttal nincs összekötve – a bejárás többféle módon is megoldható, a jogosult nem választhatja meg, hogy melyik szomszédja ingatlanát kívánja igénybe venni. Ha a lakók bírósághoz fordulnak, a bíróságnak minden lehetőség felmérésével meg kell állapítania, hogy melyik az az ingatlan, amelyiken az átjárás a legcélszerűbben megoldható. A szolgalom gyakorlása a jogosult jogán történik, s megilleti mindazokat, akiknek az ingatlanon tartózkodása indokolt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyolc nemzetiség ünnepe

A megyei közgyűlés negyedik alkalommal megrendezett nemzetiségi napját idén Kapuváron tartották. A… Tovább olvasom