Kisalföld logö

2018. 03. 21. szerda - Benedek -4°C | 5°C Még több cikk.

Meghalt Károli Tibor - Egy megkésett nekrológ

"Szerencsére őt nem a mássága ölte meg. A másság eltüntetéséért végzett fárasztó munka bizonyult kimerítőnek."
Károli Tiborral még gyakornok koromban ismerkedtem meg, a "Hát milyen roma vagy te?" című szakdolgozatom riportjában felesége is megszólalt. Valamikor a '90-es éve végén. Tibor akkor épp kórházban volt, a szívével műtötték.

Később, hétről-hétre láttuk, ahogy az Ady utcában épülnek a szociális lakások. Azok az épületek Tibor munkásságának legnagyobb eredményei közé tartoznak: 2002-ben hat lakásba költözhettek a rászorultak (nem csak romák). Hosszú, fárasztó, néha kilátástalan munka volt Tibor mögött. Harcok, amelyekben a cigány képviselő küzdött, vívott, becsülettel, tisztességgel. Végül hat család került emberibb körülmények közé. A hat nem sok, az emberibb nagy szó, de Tibor és munkássága megérdemli a jelzőt.

Mindez akkor történt, úgy emlékszem, amikor a paksi romák titokban tudtak lakást venni, amikor a Tolna megyei Németkéren porig romboltak egy házat, mert a tulaj romáknak adta volna el.

Károli Tibor
Károli Tibor
A Kapuvári Cigány Kisebbségi Önkormányzat elnöke
Az évekig tartó előkészítés és az építkezés után a kisebbségi önkormányzat vezetőjének arcán felhőtlen örömöt láttam. Mosolyt.

Emlékszem arra is, amikor megalázva érezték magukat, s bizony Tibor sokat gondolkodott és panaszolta, ők is külföldre költöznek. Végül maradtak, aminek örültem.

Jártam ott azóta is, többször, beszéltem Tiborral, voltak gondjai, de dolgozott, a cigányságért és a magyarságért. Ő soha nem tett különbséget.

Még sokat beszélgettünk az Ady utcában, hogy mifelénk már a legkisebb másság is végzetes lehet. Szerencsére őt nem a mássága ölte meg. A másság eltüntetéséért végzett fárasztó munka bizonyult kimerítőnek.

Ég Önnel, cigány barátom!

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Autómentes programok

Csorna - A település önkormányzata is csatlakozott az európai autómentes nap kezdeményezéshez. Tovább olvasom