Kisalföld logö

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 12°C | 25°C Még több cikk.

Megfogták az első sorompótörőt

Csorna - Csornán, a 86-os főúton lévő vasúti átjáróban évente többször is – 2006-ban például harmincötször – letörik a csapórudat. A GYSEV Zrt. most kamerát szereltetett a kereszteződésbe. A berendezés kedden máris „megfogta" az első sorompótörőt.

Néhány hete szerelték fel, de máris jó hasznát vették annak a videokamerának, ami augusztus óta figyeli Csornán a vasúti átjárót a 86-os főúton. A berendezés elhelyezésére azért volt szükség, mert a közúti járművek hetente többször letörték vagy megrongálták a csapórudat. A kamerának köszönhetően legalább a vétkeseket és a „tilosban járókat" sikerül azonosítani. Az első sorompótörő és megállás nélkül továbbhajtó egy szlovén kamionos volt.

A 86-os főúton, a vasúti átjáróban kamera figyeli a közlekedést. Erre jelzőtábla is figyelmezteti a járműveket, így megelőző szerepe is van. Fotó: Cs. Kovács Attila
A 86-os főúton, a vasúti átjáróban kamera figyeli a közlekedést. Erre jelzőtábla is figyelmezteti a járműveket, így megelőző szerepe is van. Fotó: Cs. Kovács Attila

2006-ban 35-ször törték le

Stöckert Dávid, a GYSEV Zrt. kommunikációs munkatársa a Kisalföldnek elmondta, 2006-ban például harmincöt alkalommal törték le a csapórudat. Ilyen esetben a szerelvények úgynevezett hívójelzéssel közlekedhetnek. Ekkor a mozdony sebessége legfeljebb 15 kilométer lehet óránként. A sebességet ilyenkor ugyanis úgy kell megváltoztatni, hogy szükség esetén azonnal megállhasson a vonat.

– A letört csapórúd szerelése vagy cseréje minimum egy órát, de inkább több időt vesz igénybe – jegyezte meg Stöckert Dávid. – Ezalatt, a biztonsági előírások szerint, lassan közlekednek a szerelvények. A sorompónál várakozó autós csak azt tapasztalja, hogy hosszú ideig nem indulhat tovább, holott ez nem a vasúttársaság hibája. Ekkor történhet meg, hogy a 86-os főúton hosszú sor alakul ki a várakozás miatt.


Azonosítható rendszám

A videokamerára jelzőtábla is figyelmezteti a járműveket, így megelőző szerepe is van. A felvétel segítségével visszakereshető, hogy ki hajtott a tilos jelzés ellenére a sínekre, illetve ki törte le a csapórudat. Legtöbbször ugyanis a nagyobb járművek, kamionok megállás nélkül hajtanak tovább, miután letörték a csapórudat. Mint az a kamionos is, aki kedden törte le a félsorompót. Miután a GYSEV jelezte az esetet a rendőrségnek, a kamera által készített felvételeket visszanézve kiderült: egy szlovén rendszámú kamion volt a vétkes. Vezetője megállás nélkül hajtott tovább. A határrendészeti osztály munkatársai a 86-os főúton, Pálinál tudták megállítani a járművet. Vezetőjét előállították, ügyvéd és tolmács jelenlétében kihallgatták. Vasútbiztonság veszélyeztetése bűncselekmény miatt indítottak ellene gyorsított eljárást. Az ügyet az ügyészségnek adták át, ahol úgy döntöttek, hogy a biztosíték letétbe helyezése után a kamionos folytathatja útját.


Nemzetközi biztosítással

A rongálás költsége korábban a GYSEV-et terhelte. A kár esetenként 150–200 ezer forint is lehet. Most nemzetközi biztosítón keresztül a társaság kérheti kára megtérítését.

Olvasóink írták

21 hozzászólás
12
 • 21. miracle 2008. szeptember 09. 21:59
  „hajas69
  Persze a vasutasok tehetnek róla, hogy egyre több ott a kocsi és ezért minden héten 10 perccel csökkenteni kell a tolatás és 2-vel a vonatok mennyiségét, amíg végül ezek 1 év múlva elérik a 0-t és akkor soha nem kapnak sorompót a magadfajták, akik alól valószínűleg ki sem lehet robbantani a kocsit, ha naponta fél órát állsz ott. A kamera pedig kell, mert így nem ússzák meg a sorompótörők.”
 • 20. bic 2008. szeptember 06. 23:13
  „láttam a biciklis törést tényleg neki ment és tényleg le is törte , utána a hülye megpróbálta visszarakni”
 • 19. tuti ami 2008. szeptember 06. 08:17
  „Brrr-nek igaza van ! télleg történt ilyen nem kamu !

  Ha neki mész biciklivel a soromponak az letörik ! A sorompó nem emberölésre van kitalálva nagyon könnyen törik egy bizonyos irányba !”
 • 18. Lacikó 2008. szeptember 05. 20:49
  „Majd a város vezetése megrendezi a félpályás útzárat augusztus első felében aztán majd lesz nagy rend!Vagy már szept van?Ajjajj:::Erre most mit írjak,rosszabbak mint a kommenisták.”
 • 17. Lucifer 2008. szeptember 05. 10:12
  „Lehelke!!!
  A klaviatúra bal szélén alulról a harmadik gomb a "Caps Lock"...Ha ezt kikapcsolja,akkor végre írhatna kis betűket is.Mert ez a virtuális kiabálás egy kicsit zavaró...
  Thx.”
 • 16. Putyilov 2008. szeptember 05. 06:57
  „Üzemel még egyáltalán a soproni ROLA terminál?”
 • 15. Blázi 2008. szeptember 05. 00:02
  „Kedves juk! Egyetlen gond van ezzel a vasúti tréleres (ROLA) ötlettel, miszerint szerény kis hazánkban legjobb tudomásom szerint 2 db ROLA állomás található. Az egyik Sopronban, a másik pedig valahol a keleti végeken. Ezek után sajnos nem hajthatjuk fel a kamionokat a rolára, mert nem tudnak lejönni (sajnos). Amúgy Ausztriában bevett szokás, ott nem sok kamiont látni a főutakon tranzitban.
  Kedves hajas69! Mérgelődhetünk nyugodtan azon, hogy a 86os átjáróját a vasútállomás rendezővágányaira építették, én nem terveztek felül/aluljárót, de erről szerintem nem azok a vasutasok tehetnek, akik a munkájukat végzik, és tolatnak... Egy példázat: bemegy egy ember a bevásárlóközpontba. Kb ezren vannak a kasszánál, és a pénztárak fele zárva van. Erre odamegy a hentespulthoz, és leüvölti szegény hentes fejét, hogy milyen sokat kell várni a kasszánál. Megteheti persze, csak nem megy vele semmire.
  Végül egy kis saját vélemény: remélem, hogy ezt a cikket azok is olvasták, akik azért kardoskodnak, hogy MINDEN vasúti átjáróba tegyünk sorompót! Minek? Hogy mindet letörje valami barom? Mert nem csak a 86oson vannak barmok, hanem biztosan járnak pl. Farád felé is olyan emberek, akik elviszik a sorompót... No de mindegy...”
 • 14. hajas69 2008. szeptember 04. 20:59
  „Gratulálok a nagy fogáshoz büszke vagyok rátok.
  Én nem kamerát hanem aknát telepítettem volna az átjáróba.Napi szinten 30-40 percet állok itt. És miért, mert a kedves vasutasok itt szarakodnak tudomást sem véve a csornai elviselhetetlen forgalomról.
  Nem akarom elhinni ,hogy erre nincs megoldás.
  Egy biztos a kamera nem old meg semmit mint a fenti cikk is mutatja.”
 • 13. LEHELKE 2008. szeptember 04. 17:01
  „A KAMIONOST AZONNAL ELFOGNI MEG A MAGYAR TERULETEN ! ADDIG NEM ENGEDNI TOVABB AMI KINEM FIZETI AZ OSSZES KOLTSEGET !!! AZ OSSZES OKOZOTT KART !! HA NEM FIZT A KAMIONT ELKOBOZZNI ES MEGVARNI AMIG A KAMIONOS CEG ATNEM UTALJA A MAGYAR MAV-NAK A PENZT KESEDELMI DIJJAL ES KAMATOS-KAMATTAL EGYUTT!!!”
 • 12. LEHELKE 2008. szeptember 04. 17:01
  „A KAMIONOST AZONNAL ELFOGNI MEG A MAGYAR TERULETEN ! ADDIG NEM ENGEDNI TOVABB AMI KINEM FIZETI AZ OSSZES KOLTSEGET !!! AZ OSSZES OKOZOTT KART !! HA NEM FIZT A KAMIONT ELKOBOZZNI ES MEGVARNI AMIG A KAMIONOS CEG ATNEM UTALJA A MAGYAR MAV-NAK A PENZT KESEDELMI DIJJAL ES KAMATOS-KAMATTAL EGYUTT!!!”
 • 11. 01010 2008. szeptember 04. 13:39
  „" Hősünk szabad jelzésen indult át és az árjáró közepén kénytelen megállni. Miközben ő ott áll a sorompó rácsukódik"

  KERESZTEZŐDÉSBE CSAK AKKOR LEHET BEHAJTANI HA A KIHAJTÁSUNK BIZTOSITOTT!!! KRESZBEN van talán valami hasonló írva !?!?

  KÖZLEKEDÉSBEN a hibákért NAGYRÉSZT A KÜLFÖLDI TEHERAUTÓK A LUDASAK....NAGYON JÓL TUDJÁK H SEMMILYEN BÜNTETÉST NEMLEHET BEHAJTANI RAJTUK (helyszínen "korrupt " Rendőr nem veheti el a pénzt - Utólag behajtani meg NEM LEHET!!!!”
 • 10. George 2008. szeptember 04. 12:41
  „juk: meg kellene mérni, hogy a pirosra váltás után mennyi idő telik el a sorompő lezáródásáig. Nem biztos, hogy az tehet arról aki elviszi más kérdés hogy egyáltalán észreveszi-e a sorompótörést.
  Érvem: ha valki beakar kanyarodni balra vagy a KPM vagy a vaúti fenntartók felé, netán éppen a lomis csaj a házához máris megvan a dugó, hiszen szemből jönnek. Hősünk szabad jelzésen indult át és az árjáró közepén kénytelen megállni. Miközben ő ott áll a sorompó rácsukódik. Ismerve azt a szuper átjárót ki veszi észre, hogy 16 méterrel arréb mi történt?
  Persze észreveheti.
  Tévedés. Nem arra buzdítom őket, hogy húzzanak el. De hova álljon félre?
  Meg nem kell osztani az észt, mert akkor amikor a rendőr irányítja a forgalmat és mennek párhuzamosan két sávban az autók mit csinálnak a balfék gyalogosok? A rendőrre merőlegesen lelépnek a zebrára majd csodálkoznak, hogy a renőr miután megállítja a forgalmat visszazavarja őket.
  Andrássy utca: mit keresnek a biciklisek a forgalommal szemben? Van kitéve kiegészítő tábla nekik?
  Nincs. Akkor meg? Soroljam még?”
 • 9. Lucifer 2008. szeptember 04. 12:37
  „juk és vagdal!
  A biciklis sztorit brrrr poénnak írta fel.
  Utal erre a szöveget záró smile is...
  :)”
 • 8. juk 2008. szeptember 04. 10:23
  „Ki lehet az, aki nekimegy a csapórúdnak, letöri, aztán megy tovább gond nélkül? Naná, hogy egy kamion. Arra is mertem volna fogadni, hogy román, szlovák vagy hasonló. Ismerjük őket jól, sajnos. Azt kéne valami módon elérni, hogy takarodjanak a vasúti trélerre és ott menjenek az országon keresztül. A biciklis sztori szerintem is sántít.”
 • 7. HáTé 2008. szeptember 04. 10:23
  „Az én történetem: Csornán az állomás felől igyekeztem volna rákanyarodni a 86-ra Szombathely felé, balra nagy ívben. Aki jár arra, tudja, hogy a mutatvány eleve nem egyszerű. Rendőrautó a 86-on keresztben parkol, elzárva a Szombathely felől érkezők útját a Tesco felé. Épp egy "nagy fekete autót" igazoltat, vagy mittomén milyen papírokat írnak a motorháztetőn. A Szombathely felől érkezőket az intézkedő közeg betereli az állomás felé, AZ ÖSSZES KAMIONT IS! Próbálok a rendőr mellett kiaraszolni (a kialakult káoszban (amit ő okozott) semmit sem tesz a forgalmi rend irányításáért). Persze senki nem enged kikanyarodni. Már majdnem sikerül besorolnom, amikor a fénysorompó pirosra vált. Az én fejem is. Közben a rendőr otthagyott csapot-papot. Kishonvéd, nőljön fel a problémához... Néha ilyen a rendőri jelenlét. Máskor meg olyan, hogy "gyanútlanul" várakozom a piros jelzés miatt az átjárónál, egy parkólóból "rámrontanak", és igazoltatnak... :-)”
 • 6. atti78 2008. szeptember 04. 10:17
  „Az a nagy büdös helyzet, hogy megint megy a terelés! Nem kamerát kellett volna szerelni, az csak parasztvakítás! Az ominózus átjárónál keletkező dugókat és a hosszas, idegesítő várakozásokat ez nem oldja meg! Talán ideje lenne végre elkodolkodni egy felüljáró építésén, ami egy csapásra megoldana minden problémát. Csak sajnos ezt már sokkal régebben meg kellett volna építeni egy ekkora tranzitforgalommal terhelt nemzetközi főútvonalon!!! De ugyebár ismerjük drága honatyáinkat, először a saját zseb, aztán meg mindenki oldja meg a problémáját, ahogy tudja! Ez van! Szerintem az elkövetkező 20 évben marad a várakozás, a szabálytalankodók, a sorompótörők...”
 • 5. vagdal 2008. szeptember 04. 09:52
  „Brrri!

  Ha egy biciklista úgy megy neki a sorompónak, hogy a csapórúd letörik, szerintem szegény biciklista nem lesz olyan állapotban, hogy maga próbálja visszarakni a helyére.
  A sorompó nyilván nem törik le ha csak úgy gurul neki valaki, legfeljebb ha tiszta erővel neki gyorsul.”
 • 4. Lucifer 2008. szeptember 04. 09:11
  „Pf....Sorompót kifizettetni(vagy közmunkán ledolgoztatni...),jogsit elvenni,aztán ha a szegény sorompótörő nem tud megélni,mert a jogsija a munkájához kellett,akkor legközelebb jobban meggondolja...
  Ennek talán még elrettentő ereje is lenne....”
 • 3. George 2008. szeptember 04. 08:09
  „Hát igen! Putyilovnal megint igaza van.
  Ami naponta 15.45-15.55 között van az már tűrhetetlen. A Volán busz is beállt a szabályosan sorban állók mellé amit egy fotó is bizonyít. Vagy netán megkülönböztető jelzést haszáln titokban?
  Kellene a rendőri jelenlét.”
 • 2. brrrr 2008. szeptember 04. 06:40
  „Bocs Kisalföld ! Amióta fenn van a kamera már törték le a sorompót! Világosan látszik a felvételeken hogy biciklista nekimegy a sorompónak és letöri ! még probálja szegény biciklista vissza is rakni jó szándékuan de hát nem megy neki !:D

  Szóval nem ez volt az ELSŐ szenzációs eset mióta a kamera fenn van ! jó lenne ha apróságokra kicsit odafigyelnének...”
21 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új szűrőrendszer az osztrák bőrgyárban

Rába mente - A feldbachi Boxmark bőrgyárban megkezdték az új szűrőrendszer csarnokának építését… Tovább olvasom