Kisalföld logö

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 0°C | 9°C Még több cikk.

Megfelelő finanszírozás és nyugalom kell a felsőoktatásban

Megengedhetetlen, hogy a felsőoktatási intézményeket úgy privatizálják, hogy nem biztosítják az állami vagyon megmaradását és a működés stabilitását – jelentette ki a Fidesz kulturális tagozatának elnöke, a „Kormányzás 2006” munkacsoport tagja Csornán.
Pálinkás Józsefet, az Orbán-kormány oktatási miniszterét csornai előadása után a felsőoktatási reform körüli vitákról kérdezte a Kisalföld.
– Leginkább megfelelő finanszírozásra és nyugalomra lenne szükség, de most mind a kettő hiányzik. A felsőoktatás résztvevőinek idegeit mintegy másfél éve borzolja az Oktatási Minisztérium (OM) átalakítási terve.

Az 1999-ben Bolognában Magyarország által is aláírt egyezményre hivatkozva jelentős, szinte minden területre kiterjedő átalakítást kísérelnek meg. Az OM a kétciklusú képzést erőlteti. De megjelentek tervek az intézmények vezetésének és finanszírozásának átalakítására is. A jelenlegi vezetési struktúra mellett létrehoznának egy igazgatótanácsot, amelynek tagjait részben a minisztérium választaná ki, részben az intézmények tennének erre javaslatot a gazdasági szférából. Ezt életidegen ötletnek tartom. Az elképzelés egyértelmű ellenállást váltott ki, hiszen sérti az egyetemek autonómiáját.

Meg akarják változtatni azt a korábbi gyakorlatot is, amely a felsőoktatási intézmények alapítására és megszüntetésére vonatkozik. Eddig a parlament alapított ilyet, ám ezt az OM hivatalára bíznák. A tervezet tartalmaz a privatizációra irányuló elemeket is. A Fidesz elfogadhatónak tartja, hogy a felsőoktatás finanszírozásában magánvállalkozók részt vállaljanak, következésképpen beleszólásuk is legyen. Az viszont megengedhetetlen, hogy úgy privatizáljanak, hogy nem biztosítják az állami vagyon megmaradását és a működés stabilitását.

Mennyi esély van arra, hogy megvalósulnak ezek az elképzelések?
– A szocialisták között is sokan vannak, akik nem értenek egyet ezzel a törvényjavaslattal. A felsőoktatási intézmények szerint pedig alkalmatlan arra, hogy a parlament elé terjesszék. Azt gondolom, hogy akkor járna el helyesen az oktatási tárca, ha visszavonná ezt a törvényjavaslatot.

– A napokban ült össze először a Polgári Kormányzás 2006 védnöki testület. Önnek mi a feladata ebben a közösségben?

– A kormányzati felkészülés figyelemmel kísérése. Átnézni, megvitatni azokat a kutatási eredményeket, elképzeléseket, amelyeket a Fidesz különböző műhelyeiben kidolgoznak. Nyomon követjük, hogy miként alakul ki egy stratégiai elképzelés a Magyarország előtt álló legfontosabb feladatokról, s azt, hogy ebből milyen választási és kormányprogramot lehet készíteni. Pillanatnyilag ez egy szellemi műhely. Én a nemzeti kulturális stratégia kidolgozásában veszek részt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A szívünk napját csak a gyerekek vették komolyan

A pedagógusok jóvoltából, többnyire gyerekek vettek részt szombaton Csornán a szívünk napja… Tovább olvasom