Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Megépülhet az új iskola

Szerda délután elhelyezték Csornán az új Arany János Általános Iskola és Speciális Szakiskola Erzsébet királyné utcai, csaknem háromezer négyzetméteres épületének alapkövét.
Ünnepélyes pillanatok: Az alapkőletételnél teljes volt az összhang.
A csornai Arany János Általános Iskola és Speciális Szakiskola 2001. augusztus elseje óta a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat fenntartásában működik. Az intézményben az enyhe fokban sérült, valamint a középsúlyos értelmi fogyatékos gyermekek előkészítő, általános iskolai és speciális szakiskolai képzése, szakképzése, oktatása, nevelése folyik. Ezenkívül itt történik a Csornán és a vonzáskörzetben élő gyermekek korai fejlesztése és gondozása, valamint logopédiai ellátása.

Az iskola a város négy pontján rendkívül rossz körülmények között, szakhatósági vélemények szerint oktatás céljára részben vagy egészben alkalmatlan helyszíneken működött, a tanulókat naponta többször kellett mozgatni a településen belül. Jelenleg – ideiglenesen – a volt határőrlaktanyában tanulnak a gyerekek.
A Rábaköz egyetlen értelmi fogyatékosokat ellátó oktatási intézményére azonban továbbra is szükség van, ezért a megyei önkormányzat új iskola felépítéséről döntött. Ám a fenntartó önmaga nem tudott vállalkozni a beruházás megvalósítására és pályázatot nyújtott be címzett támogatásra. A pályázat sikeres volt és a megye 2001 decemberében 687,5 millió forintot nyert az építkezésre.

Az elmúlt évben befejeződött a közbeszerzési eljárás, melynek eredményeként a Strabag rt.-t bízták meg a kivitelezéssel. Tegnap délután az ünnepélyes alapkőletételre került sor a meghívott vendégek, köztük Áder János, a térség országgyűlési képviselője, Firtl Mátyás és Szabó Miklós, a megyei közgyűlés alelnökei, Papp József, Csorna polgármestere, továbbá Vermesy Sándor, a kivitelező cég és Lechner Aranka, az iskola igazgatója, valamint az egyházak képviselői jelenlétében. Firtl Mátyás beszédében köszönetet mondott Áder Jánosnak a beruházás érdekében nyújtott segítségért.

Az új iskola alapkövét Áder János, Papp József, Firtl Mátyás és Szabó Miklós közösen helyezte el, Németh László pápai prelátus és Tubán József evangélikus lelkész pedig megáldotta azt.
Az ünnepségen közreműködött az Arany János Általános Iskola és Speciális Szakiskola énekkara, tánccsoportja és egyik tanára, Horváthné Budai Ilona.

A címzett támogatás ütemezése: 2002-ben 77,5 millió, 2003-ban 500 millió, 2004-ben 110 millió forint. Az építési naplót 2002. december 2-án nyitották meg és akkor adták át a munkaterületet is. A beruházás szerződés szerinti befejezésének időpontja 2004. január 20.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szélmalomharc a szemét ellen

A csornai közterület-felügyelők sokrétű munkájuk során kiemelt figyelmet fordítanak az illegális… Tovább olvasom