Kisalföld logö

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 4°C Még több cikk.

Megemlékezés Csornán

A városi ünnepséget idén a Városi Művelődési Központban tartották vasárnap este.
A rendezvény szónoka Szalay Balázs, a Hunyadi-gimnázium történelemtanára, helytörténeti kutató volt. A pedagógus röviden beszélt az 1956-os helyi eseményekről is.

„Ami a budapestieknek a Sztálin-szobor, az a csornaiaknak a szovjet katonai emlékmű, ami a budapestieknek október 23., az a csornaiaknak október 26. Ami az országnak Nagy Imre, megyénknek Szigethy Attila, az nekünk Székely Sándor, Király László, Czinder György és Herczeg Zoltán. A forradalom oldalára állt magyar fegyveres erők vezetője Maléter Pál lett, nálunk ezt a feladatot Horváth György, Kesjár Mátyás, Németh János, Szabó József és Ronge Vince végezte el. De szerencsére nekünk nem volt Kossuth terünk és az óvárihoz hasonló Gyász terünk, ahol emberek százait mészárolták le” – fogalmazott.

A művelődési házban a Hunyadi-gimnázium tanulói adtak az alkalomhoz illő műsort, majd a résztvevők a város 1956-os emlékművéhez vonultak.
Az önkormányzat, az intézmények, a civil szervezetek, pártok, a rendőrség és a tűzoltóság képviselői helyezték el a megemlékezés koszorúit.

Olvasóink írták

 • 11. Jerry 2011. november 06. 22:06
  „1120, hát légy büszke magadra, és vigyél koszorút a kúthoz. Eza kút már ugy is szimbólikus lesz.Azt jelenti , hogy bizony már kútba esett a magyar nép reménye, elsülyedt benne a demolrácia, és a rácsok mögé zárt lakoság nyujtogatja kezét, mig az ország felett a narancs uralkodik.Erre az alkotásra én nem lennék büszke, de hát izlések és pofonok.....van akinek tetszik/?/ sokunknak nem.”
 • 10. Jerry 2011. november 06. 22:06
  „1120, hát légy büszke magadra, és vigyél koszorút a kúthoz. Eza kút már ugy is szimbólikus lesz.Azt jelenti , hogy bizony már kútba esett a magyar nép reménye, elsülyedt benne a demolrácia, és a rácsok mögé zárt lakoság nyujtogatja kezét, mig az ország felett a narancs uralkodik.Erre az alkotásra én nem lennék büszke, de hát izlések és pofonok.....van akinek tetszik/?/ sokunknak nem.”
 • 9. 1120 2011. november 04. 01:08
  „November 4. van Jerry... Én az ilyenek miatt szégyenkezem, mint te...”
 • 8. Jerry 2011. november 03. 13:53
  „Köszörűs,de jól tudod.Mindenki láthaja,aki bejön vagy kimegy e városunkba.Egy kútból kinyuló kezek a vasuti sinekről logó nap felé,monumentális mű, közpénzből potom 30 millióért. Büszke lehet rá a város vezetése, szégyenkezhet érte a lakossága.”
 • 7. Köszörűs 2011. november 02. 19:17
  „Hááát.
  Most már nem is tudom, jól tudom-e.
  Nem Csornán épült fel, az ország legmonumentálisabb 56-os emlékműve?”
 • 6. merzsebet 2011. október 30. 14:38
  „Szalay Balázs jó választás volt.Gratulálok a beszédéhez.Az o. képviselőt minden megmozdulásra meghívják, Csornán biztos,de gondolom máshova is.Szóban és írásban is.”
 • 5. realitás2010 2011. október 26. 19:25
  „Lényeg, hogy választott képviselőnk Farádon ott volt a megemlékezésen és beszédet is mondott, melyben a kormány munkáját az 56-os forradalmárokéhoz hasonlította.

  Szalay Balázs kiváló beszédet mondott Csornán. A helyi történésekről eddig nem hallottam ilyen hiteles beszámolót.”
 • 4. taryt 2011. október 26. 16:27
  „Miért kellene október 23-án politikusnak, vagy városvezetőnek megszólalni. Arra ott vannak a hétköznapok, hogy üzeneteit eljutassa a választóihoz. Nagyon jó választás volt Szalay tanár úr. Nem politikai lózungokra van szükség legalább ilyenkor, hanem arra, hogy az emberek végre hallják meg, mi is történt. Nagyon jó, hogy elmondta a csornai eseményeket, mert például én sem tudtam ilyen konkrétan, mik történtek városunkban, illetve községünkben.”
 • 3. Jerry 2011. október 25. 21:21
  „hajracsorna ,hát elég nagy titokban csinálhatta a felszólalását.meg az avatást,mert a Kisalföld még ajelen lévők közt sem emliti, nem hogy a felszólalólk közt.Egyébként nem értem,miért lenne fontos az, hogy én hol szólalok fel,ugyanis nem vagyok közszereplő, mint szeretetett képviselőnk,akinek ugyxe ez lenne a feladata.mint tudjuk, A munkabáréből csak a bérét veszi fel,a munka részét már alig.Egyébként ha érdekel, a D-napon szept.29-én és okt.23 án is ott voltam Bp-en.Te hol voltál?Csak nem te bujtattad szeretett alpidat? Hát igen, ha vezérkos nincs jelen, a bárányok hallgatnak.”
 • 2. hajracsorna 2011. október 25. 15:04
  „Wass Albert szobrát avatta Szilsárkányban. Oda meghívták felszólalni, Csornára biztosan nem. Te hol szólaltál fel Jerry? Ja, csak itt, anonim......?”
 • 1. Jerry 2011. október 24. 20:30
  „oktober 23 állami ünnep.Illene ilyenkor beszédet mondani állami vezetőnek, helyben a polgármesternek, parlamenti képviselőnek stb.Vajon miért nem mertek felszólalni?Azért mert elment a vezér, az ő nyelvüket csak nem vitte el,Sőt még a magyar hangját is itthon hagyta, csak a német és angolt vitte el. A nagy állami vezetőknek érdekes módon mindnek más elfogaltsága lett, a csornai képviselőnek milyen sürgős dolga akadt, hogy az egyik "legnagyobbnak" mondott állami ünnepen nem volt pár jó szava választóihoz? Családiasan a húsvétot, karácsonyt meg lehet ünnepelni, na még talábn a május 1-et, na de okt.26-át? Helyesiró Pál beszédét 9-en hallgatták meg a fővárosban, ekkora tömeg talán még helyben nekik is összejött volna.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Wass Albert otthonra lelt Szilsárkányban

Wass Albert-szoborral gazdagodott a hétvégén Szilsárkány. A falu polgármestere szerint az alkotás… Tovább olvasom