Kisalföld logö

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -8°C | 2°C Még több cikk.

Megelőlegezett bizalom, kevés konkrétum

A rábaközi pedagógus-polgármesterek bíznak benne, hogy a kisközségek iskoláit segíti majd az új közoktatási törvény.

A megkérdezett tanárok úgy vélik: a tervezet több pontja is előnyös lehet. Egyelőre azonban kevesellik a konkrétumokat.

A közoktatásban várható változásokról adott tájékoztatást Hoffmann Rózsa államtitkár egy múlt heti csornai fórumon. Pedagógusokat kérdeztünk a kormány iskolájukat és pályájukat érintő terveiről.

Vadosné Varga Katalin Egyed polgármestere, gyakorló pedagógus. A hallottak alapján bizakodó.

Vadosné Varga Katalin
Vadosné Varga Katalin


– Még legalább tíz évem van ezen a pályán, így egyáltalán nem mindegy, hogy milyen jövőképet mutat be a kormány. Ezenkívül az egyedihez hasonló kisiskolák helyzete is foglalkoztat. Hoffmann Rózsa erről úgy beszélt, hogy a húsz-huszonötös gyereklétszámhoz két pedagógust „biztosít" az állam. Ez hosszú távon kedvező lehetőség, de nem elég. Az intézmények megmaradásához az is kell, hogy a helyi gyerekek helyben járjanak iskolába. Összességében bizakodó hangulatban álltam fel a fórum végén – fogalmazott Vadosné Varga Katalin.

Kertész Károly a csornai Kossuth-szakiskola igazgatójaként a szakképzésben várható konkrét elképzelésekről szóló információkat hiányolja.

Kertész Károly
Kertész Károly


– Maradt bennem hiányérzet a tájékoztató után, például a szakképzés átalakításáról. Nem tudjuk azt sem, a tankötelezettség miként változik. Először a tizenhét éves korhatárt említette a törvénytervezet. Most tizenöt évről beszélnek. Én a tizenhat évvel értenék egyet. Ha ezt bevezetik, mindenképpen segítenek az iskolákon. A szakiskolákba ugyanis nem egy olyan diák jár, aki teljesen érdektelen minden iránt és valóban csak a kötelezettség miatt jár. Ezek a gyerekek zavarják a tanórákat, hátráltatják a tanárt és a diáktársakat egyaránt. Ha őket sikerülne kiléptetni az iskolarendszerből, sokkal több energia jutna az érdemi munkára.

Pásztorné Szakács Gabriella, Rábapordány polgármestere maga is pedagógus. Leginkább azonban arra volt kíváncsi, milyen jövője lesz a kisiskoláknak.

Pásztorné Szakács Gabriella
Pásztorné Szakács Gabriella


– Rábapordány elszenvedője, Bágyogszovát viszont erkölcsi győztese az általános iskola társulásban való működtetésének, az alsó tagozat tagintézménnyé válásának – jegyezte meg. – Az akkori pordányi képviselő-testület több szülői fórum után a legkisebb „rossz" mellett tette le voksát. A lakosság máig nem bocsátotta meg ezt a döntést. A tájékoztatóból megtudtuk, hogy a kormánynak szándékában áll a kistelepüléseknek visszaadni az alsó tagozatot. A működtetésre pályázatot írnak ki. Várjuk a lehetőségeket és reméljük, hogy ismételten iskolafenntartók lehetünk.

Szalay Balázs, a csornai Hunyadi-gimnázium tanára elmondta: egyetértett a helyzetértékeléssel, az oktatás színvonala és a tanulók munkához való hozzáállása valóban évről évre romlik.

Szalay Balázs
Szalay Balázs


– Örülök azoknak az elképzeléseknek, hogy emelik az érettségi színvonalát, meghatároznák az elsajátítandó tananyagot. Jobban éreznénk a minisztérium szakmai iránymutatásait, mert csak káoszhoz vezetett, hogy az oktatási törvény életbe léptetése óta több mint százszor módosították azt. Érthető, hogy a nincsből nem lehet osztogatni. Aki ezen a pályán maradt, az amúgy sem a pénzért teszi a dolgát, de várom az értelmiségi léthez szükséges anyagi biztonságot és az életpályamodell kidolgozását. Amit hiányoltam, azok a konkrétumok voltak, hiszen pár napja röppent fel a hír, hogy átdolgozzák az oktatás szerkezetét és megváltozik a tankötelezettség időhatára is – tette hozzá Szalay Balázs.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szociális foglalkoztatást tervez a napközi

Szociális foglalkoztatást is tervez a Nyitott Kapu-Vár Térségi Szociális Szolgáltató Központ… Tovább olvasom