Kisalföld logö

2017. 09. 20. szerda - Friderika 12°C | 14°C Még több cikk.

Megbeszélték az ovisok jeleit is

Dél-Rábaköz - Dénesfára mennek óvodába a gyórói gyermekek. A szülők már megtekintették a dénesfai intézményt. A polgármesterek szerint a társult intézmények jelentik a jövőt.
Szeptember elejétől a beledi Mikrotérségi Általános Művelődési Központ (ÁMK) tagintézményeként működő dénesfai óvodába járnak a gyórói gyermekek.

A döntést elsősorban a szülők hozták. A gyerekeket falubusz viszi-hozza a települések között.
A döntést elsősorban a szülők hozták. A gyerekeket falubusz viszi-hozza a települések között.


A helyi képviselő-testületek döntése megszületett, a napokban a gyórói szülők is meglátogatták a dénesfai intézményt.

– Még az elődöm vezette képviselő-testület döntése volt, hogy a Cirákkal megszakított társulást követően a beledi intézményfenntartó társuláshoz csatlakozzon a falu – mondta Takács Lajos dénesfai polgármester. Ezt megelőzően a három szomszéd település, Gyóró, Cirák és Dénesfa még egy intézménybe, a cirákiba járatta a gyermekeket, ám a dénesfai polgármester szerint olyan magas anyagi hozzájárulást kért az akkori ciráki testület, amit nem volt lehetőségük megadni. Önállóságunk felszámolását egyértelműen a „fentről" jövő anyagi megszorításoknak köszönhetjük, ám ha ez a trend így is marad, csak az intézménytársulásoknak lesz (van) jövője – tette hozzá. Egy alsó tagozatos iskolát és egy óvodát szívesen láttak volna ismét Cirákon, ám az ottani vezetésnél nem találtak fogadókészséget, pedig a gyórói és dénesfai polgármesterek szerint ez lett volna a legkézenfekvőbb megoldás. Hangsúlyozom, hogy a döntést elsősorban nem a gyórói testület hozta meg, hanem a szülők, így a hat gyórói óvodás Dénesfára jár az ősztől – mondta Ötvös László gyórói polgármester.

Hozzátette, a szállítást a falugondnoki busszal oldják meg úgy, hogy egy óvónő naponta kíséri a kicsiket. A települések vezetői hangoztatták, egy nagyobb (jelen esetben a beledi) társulás keretein belül létrejöhet egy-egy kisebb társulás is.

Az óvodalátogatáson részt vevő szülők jó tapasztalatokat szereztek a dénesfai óvodában, ahol a helyi óvó nénik már a gyórói gyermekek óvodai jeleiről is megegyeztek a szülőkkel.

Az egyik anyuka, Kő Attiláné Bernadett elmondta, két kislánya közül az egyik most kezdi a nagycsoportot, a másik pedig szeptembertől jár óvodába. – Sajnáljuk a gyórói óvodát, de a dénesfai ajánlatot teljes mértékben kielégítőnek tartom, mind a felügyeletet, a szállítást, mind az intézmény körülményeit tekintve. Egy másik ciráki anyuka Gyóróba járatta gyermekét, mert – az ígéretekkel ellentétben – az alapítványi óvoda Cirákon nem biztosított logopédust gyermekének. Czinderné Leitner Mária kijelentette, ez utóbbi feltétel Dénesfán biztosított.
A társulással kapcsolatban Tompáné Balogh Mária beledi polgármester hangsúlyozta, sem a dénesfai, sem a gyórói óvónők közül nem kerül senki utcára, legfeljebb más beosztást kap az intézményen belül.

Olvasóink írták

 • 6. ziran 2008. június 30. 14:31
  „Kedves Méhe!

  Ha nyitott szemmel járnál, látnád hogy a focin kívül nagyon sok más is történik Dénesfán!

  figyelmedbe ajánlom a denesfa.extra.hu oldalt, ahol tájékozódhatsz a legfrissebb dénesfai eseményekről.

  üdv: ziran”
 • 5. méhe 2008. június 24. 16:34
  „Azért jó, hogy Dénesfán a focin kívül végre más is történik!”
 • 4. Böbi 2008. június 24. 08:04
  „Kedves Dénesfai

  A dénesfai óvoda a beledi ÁMK tagintézménye. Az ÁMK fenntartásért a beledi Önkormányzat ezáltal a mindenkori polgármester a felelős, talán ezért nyilatkozott a beledi polgármester, aki jó megoldásnak találta és támogatta a dénesfai és gyórói óvoda összevonását. Ha valóban dénesfai vagy akkor viszonyt örülj annak, hogy a Te falud szép rendezett, és mért a másik falu esetleges hibája bántja a szemed?”
 • 3. Dénesfai 2008. június 23. 22:52
  „Miért főpolgármesterasszony nyilatkozik Dénesfa és Gyóró nevében? Intézkedjen Beleden ahol minden befejezetlen, rendetlen és elhanyagolt.Szégyen ,hogymi van a fűzes utca környékén ahol csak ritkán dolgozik szakember, hisz nekik VÁSÁROSFALUBAN kell rendet rakni.”
 • 2. optimista 2008. június 23. 22:01
  „Fletófán! körülbelül az mint az észt osztó Taxinak.”
 • 1. Fletófan 2008. június 23. 10:17
  „Fletónak mi lehetett a jele az óvodában? Háry János vagy Mündhausen báró?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Beteg édesanyjáért is focizott a gólkirálylány

Rábatamási - Orvos szeretne lenni Lovász Szabó Anna. Nagybeteg édesanyját az elmúlt években… Tovább olvasom