Kisalföld logö

2017. 08. 17. csütörtök - Jácint 19°C | 30°C Még több cikk.

Megbecsülik az időseket, figyelnek a gyerekekre

Várkesző csendes kisközség a Rába partján, Veszprém és Győr-Moson-Sopron megye határán. Ma már csak alig kétszázötvenen laknak Várkeszőn, ők is többnyire idősek, nyugdíjasok. Bár attól nem kell félni, hogy kihal a falu, hiszen születnek azért várkeszői csecsemők is.
Helyben egy varroda ad munkát az asszonyoknak, a férfiak inkább vidékre járnak dolgozni, mint ahogy a várkeszői gyerekek is a környező települések iskoláiban szívják magukba a tudományt.

„ Idegenvezetők ” a kocsmában

Mindezt a helyi italboltban tudtuk meg, ahol Bujtás Károly, Fodor Zoltán, Berta Győző és Harsányi Ferenc múlatja az időt a kocsmáros, Bálint Dezső társaságában. A férfiak igen jó alkalmi idegenvezetőknek bizonyulnak, s egy kis unszolásra szívesen mutatják be lakóhelyüket. Dicsérik polgármesterüket, aki mindent megtesz azért, hogy otthonossá varázsolja a csöppnyi községet. Korszerűsítették például a közvilágítást, bevezették a gázt és folyamatosan javítják az utakat, járdákat. Kiderült, hogy számos ház áll üresen a faluban, azokat többnyire idegenek vásárolják meg. Mondják: Győrből, Mosonmagyaróvárról, Budapestről járnak le Várkeszőre pihenni, kikapcsolódni. Rajtuk kívül persze a külföldiek is megjelentek már a településen, svájciak, osztrákok. Csinosítják, alakítják házaikat, széppé teszik a községet.

Millenniumi park

A közelmúltban millenniumi parkot alakítottak a falu közepén, benne egy szépen faragott oszlop emlékeztet hazánk ezeréves történelmére. De érdemes néhány pillantást vetni arra a turulmadaras emlékműre is, amit a világháborúkban hősi halált halt várkeszőieknek emeltek hálás utódaik.
A falu egyetlen vegyesboltjában Horváth Lászlóné várja vásárlóit, ő Marcaltőről ingázik naponta munkahelyére. Ottjártunkkor Kiss Istvánné szerezte be éppen a konyhára valót, az asszonyok is ismerik a helyi híreket. Elmesélték, hogy a nyugdíjasok Öregkeszőről kapják az ebédet, ami Egyházaskeszőt jelenti helyi szóhasználattal élve. Véleményük szerint megbecsülik az időseket Várkeszőn, működik a klubjuk. Most éppen az öregek napjára készülődnek, ahol a falu vezetői köszöntik majd őket. Az önkormányzat gondol a gyerekekre is, támogatja például a tanulók iskolai étkezését. Kiss Istvánné azon panaszkodik, hogy kevés a fiatal Várkeszőn, az ifjak nem nagyon akarnak szülőfalujukban letelepedni, inkább a nagyobb településekre vágyódnak. Igazi nyüzsgés csak nyáron mutatkozik a községben, amikor turisták lepik el a Rába-partot, olyankor nagy a mozgolódás. Aztán amikor ősz közeledtével ők is elmennek, újra visszatér a várkeszői él et a rendes kerékvágá-

sába.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egészségünkért magunk is tehetünk

Kapuváron nemrégiben sikeresen fejeződött be az ötödik Egészségvédelmi hét. A rendezvénysorozat… Tovább olvasom