Kisalföld logö

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -2°C | 4°C Még több cikk.

Megállították a száguldó lovas kocsit

Majdnem tragédiába torkollott egy születésnap Földszigeten.

Elszabadult egy lovas kocsi, amely hat kiránduló gyermeket és négy felnőttet szállított. A megvadult állatokat többszöri próbálkozás után, két bátor férfi puszta kézzel fékezte meg. A riadalom kilométereken át tartott.

– A történet számunkra szombat délután kezdődött, amikor a házunk ablakából arra lettem figyelmes, hogy egy lovas kocsi elszáguld földszigeti otthonunk előtt – kezdte a szerencsés kimenetelű történetet az egyik főszereplő, a harminckét éves Brányi Csaba. A földszigeti fiatalember elmondta: már a kocsi érkezése előtt gyanús hangokat hallott, mint mondta, vidéki gazdálkodó lévén furcsállotta, hogy valaki vágtában hajszolja a lovait az aszfaltos úton. A kocsit meglátva aztán kirohant a házból és apjának kiabált: „Futás gyorsan, mert nagy baj van!"
a
Brányi Sándor: „Kétoldalról kaptuk el a lovat,  erőteljesen  megrántott bennünket is."


Majd bepattantak a ház előtt álló személykocsiba és a vágtató fogat után eredtek. – Először a háztól mintegy ötszáz méterre álltunk a lovak elé, ám akkor hiába volt minden erőfeszítésünk, nem tudtuk megfékezni a megbokrosodott állatokat – mesélte az apa, Brányi Sándor. Az ötvenhat éves férfi elmondta: az első alkalom után autóba ugrottak ismét, ám még kétszeri előzés és kiállás sem volt elég, hogy megállítsák a gyermekekkel és szüleikkel száguldó fogatot. – Csak a negyedik alkalommal, már majdnem a szomszédos Acsalagon tudtuk megfékezni
az állatokat – mesélte Brányi Csaba.

Az elfogás részleteiről az édesapa beszélt a Kisalföldnek. A száguldó lovakat két oldalról közelítették meg, majd egy kis ideig mellettük futva kapták el a szárakat. – Igencsak közel voltunk ahhoz, hogy a lovak patái alá kerüljünk, de nagy nehezen megállítottuk a fogatot – mesélte a földszigeti férfi. Hozzátette, végig a fent ülő gyermekekért aggódtak. – A kocsin láthatóan meg voltak ijedve a kisebbek – nyilatkozta lapunknak egy arra járó földszigeti, Varga Tibor.

A megállított kocsiból a lovakat kifogták (egy estét Földszigeten pihentek az állatok), a kocsin ülők egy részét pedig Brányi Sándor szállította haza, a többiekért a szülők visszaautóztak Acsalagra.


b
Brányi Csaba: „Háromszor is próbálkoztunk, negyedszerre állítottuk meg a kocsit."

A történet előzményéről egy anyuka elmondta lapunknak, hogy a gyermekek születésnapi ajándékának szánták a kocsikázást. A kicsik először a környékbeli madárvártát nézték meg, ezt követően indultak visszafelé. Ekkor Földsziget szélén – egyelőre ismeretlen okból – megbokrosodtak a lovak. A nevét nem vállaló anyuka elmesélte: a gyermekek számára elég félelmetesek voltak a vágtázó lovak. – A végén mindenki sérülés nélkül leszállt a kocsiról és azt gondolom, mindenkinek ez volt a legfontosabb – tette hozzá az édesanya.

A Kisalföld megkérdezett egy hozzáértőt, aki elmondta: megvadult lovak esetén a közel féltonnás kocsi elérheti akár a 60 kilométeres sebességet is. Az állatok megbokrosodhattak bogaraktól vagy férgektől is, a megvadult lovat pedig még egy gyakorlott hajtó sem biztos, hogy meg tudja állítani.

A kisalfold.hu megkereste a kocsi hajtóját is, aki azonban nem kívánt nyilatkozni.

Olvasóink írták

  • 2. merzsebet 2011. október 05. 20:32
    „Sajnálom hogy a szépen indult kirándulásnak ez lett a vége ,szép emlékezetes szülinapi ajándék lehetett volna.Szerencsére nem történt tragédia,köszönet érte az apának és a fiának.”
  • 1. kau 2011. október 05. 19:54
    „Bátorságbol ,segitőkészségböl jelesre vizsgáztak.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

CERN: A csornai gimnázium az antianyag után kutat?

Hogy működik a világ legnagyobb részecskefizikai laboratóriuma? Fekete Attila, csornai fizika tanár erről is beszélt portálunknak. Tovább olvasom