Kisalföld logö

2017. 03. 28. kedd - Gedeon, Johanna 2°C | 19°C Még több cikk.

Még ritkán kerül asztalunkra sajt

Fesztivállal zárult szombaton a kétnapos vitnyédi sajtverseny és a megyei önkormányzat által szervezett Sajtünnep. A Cigány-tó melletti sátorban átadták a legjobb termékeknek járó díjakat. A szakemberek a sajtételekből nyújtottak ízelítőt és különböző jó tanácsokkal látták el az érdeklődőket.
Győr egyik kedvelt szállodájának éttermében dolgozó mesterszakács a Kisalföld érdeklődésére elmondta: a sajtféleségek igazán még nem hódítottak teret a magyar konyhákban, emiatt is fontosak a vitnyédihez hasonló rendezvények.

– Az új szakács- és vendéglátós-generáció próbálja helyére tenni a sajtot a magyar étkezési szokásokban – mondta Edvi László. – A magyar fogyasztó egyelőre csak mint reggelit fogyasztja, néhány szelet felvágottal, kenyérrel, de ennél a sajtok többet érdemelnek.
Vannak nagyon finom és különösebb szakértelem nélkül, egyszerűen elkészíthető sajtételek, reméljük, hogy a jövőben mind több ilyen kerül a családi asztalokra is.
Edvi László ezek között említette például a legismertebbet, a Svájcból származó fondüt.

– Sokan félnek tőle, pedig egyszerű. Közepes, nem nagy hőmérsékletű lángon, kifokhagymázott fondüformában kimelegítjük és kimártogatjuk. Ez hazájában nemzeti eledel, nálunk alig ismerik. Gyorsan készíthető a sajtchips is: mikrohullámú sütőben egy percig melegítünk egy vékony szelet sajtot, elpárolog belőle a víz, utána pedig megkeménykedik és lehet ropogtatni, bármilyen ízesítéssel, borssal, paprikával – ismertette a recepteket a győri mesterszakács, aki csapatával bemutatót és kóstolót is tartott a nézőknek.

Lacza János, a rendező csermajori Ujhelyi Imre Élelmiszer-ipari Közép- és Felsőfokú Szakképző Intézmény igazgatója az idei sajtversenyről megjegyezte: a hagyományosnak mondható verseny mellett a nagysajtokra igyekeztek felhívni a fogyasztók figyelmét. Elkészült az ország legnagyobb, harminc kilogrammos camembert-je és a negyvenkilós Karaván, melyeknek készítési módjáról, történetéről és felhasználási lehetőségeiről is hallhattak az érdeklődők. A sajtkészítők bemutatóit borosgazdák kínálata színesítette, tette teljessé.

A házigazda iskola négyféle termékkel indult a versenyen: Lajta sajttal, illmitzivel, teasajttal és pálpusztaival, közülük második díjat nyert a teasajt. A zsűri a benevezett sajtféleségekből a kemények kategóriájában a kőröstetétleni Hajdú sajtot, a félkeményeknél a Dámtej tamási üzemének szekszárdi friss sajtját találta legjobbnak. A juh- és kecskesajtok között egy új cég, a megyénkben működő Debike nyerte el az első díjakat.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyre több a juh- és a kecskesajt

Az ország legjobb tejfeldolgozói vetélkedtek termékeikkel tegnap Vitnyéden. A hetedik sajtversenyre… Tovább olvasom