Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Még pihennek a kombájnok

Az esős időjárása miatt megkéstek az aratással a rábaközi gazdák. Helyenként még neki sem álltak.
Az utóbbi napok esős időjárása miatt erősen megkéstek az aratással a rábaközi gazdák. Helyenként még neki sem álltak a búzának és az őszi árpával sem végeztek. Közülük többen elmondták, hogy mostanra a repcearatást is el kellett volna felejteni. A kenyérgabona minősége várhatóan elmarad a tavalyitól, ami csak tetézi a gondokat.

Gépszínben

Gál Imre kapuvári gazdálkodó elmondta, az őszi árpának alig több mint nyolcvan százalékával végzett, a repcének pedig csak harminc százalékát takarította be. Búzából az elmúlt hét közepéig egy szemet sem aratott. Keserűen jegyezte meg, hogy néhányszor ugyan kimentek a földekre, de csak „bepiszkították" a gépeket, és rázendített a vihar. Ezért aztán a kombájnok jobbára a tető alatt állnak. Gál Imre megjegyezte, mivel elég sok bérmunkát is vállal, félő, hogy a jó idő hirtelen beköszöntével mindenki egyszerre akar aratni, így majd az „Isten sem tud igazságot tenni a gazdák közt".

A gabona minőségéről kifejtette: az esőzések előtt a lábon álló búzának csaknem a fele érett volt, de a rossz idő rontott a minőségen is. Jó része csak takarmánynak lesz eladható. Beszélt arról is, hogy a kereskedők nem akarnak árat írni a szerződésekben, mert szerinte a termelők kontójára spekulálnak. Bár a múlt évi terményből már nincs, úgy véli, jobb a „kombájn alól" öt-tíz százalékkal olcsóbban eladni, hisz ez biztosabb, mint az őszi értékesítés. Gál Imrééknek a múlt évben közel hatvanmázsás hektáronkénti termésük volt, a gazda szerint az idén ennél tíz százalékkal kevesebb várható.

Jégverés tetézi a bajokat

A Magyarkeresztúri Mezőgazdasági Falu Szövetkezet elnöke, Gábor Tamás kijelentette: még el sem kezdték a búza és az árpa betakarítását. „Az elmúlt harminc évben talán két hasonló évre emlékszem, amikor ilyen rossz helyzetben volt az aratás" – mondta az elnök. Az elmúlt napokban több mint száz milliméter eső esett Keresztúron, a gabona víztartalma már közel húsz százalék. A minap jégverést is kaptak, ami tetézi gondjaikat. Az elnök elmondta, már a kalászban csírázik a búza, ha így folytatódik, csak takarmánynak lesz alkalmas. A szövetkezet mintegy százhatvan hektáron termeszt búzát. A múlt évben július 26-ára már be is fejezték az aratást, idén pedig még el sem kezdték.

Hasonlóan nyilatkozott a rábakecöli Soós András is. Még minden gabonája lábon áll, a repcét csak a napokban kezdték aratni. A dél-rábaközi gazda úgy véli, a gabona minősége rosszabb lesz a tavalyinál, bár nem adja el a termést, saját állataival megeteti. Soós András elmondta, bérgépekkel fog dolgoztatni, de még nem tudja, mikor kezdik a munkát.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új kapuvári főrendőr

A kapuvári képviselő-testület rendkívüli ülésén egyetértett az új rendőrkapitány, Kiss Zoltán őrnagy kinevezésével. Kiss őrnagy május közepe óta megbízottként látja el a feladatot. Dr. Szabadfi Árpád dandártábornok, megyei főkapitány kijelentette, még ebben az évben elkezdik a kapuvári kapitányság új épületének építését. Erre a célra hetvenmillió forintot különítettek el a költségvetésben. Tovább olvasom