Kisalföld logö

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 23°C Még több cikk.

Még nincs béke a ˝fehér ház˝ alatt

Még meg sem kezdődött a tavaszi szórakoztatóipari szezon, Kapuvár központjában újra forrnak az indulatok.

A rendőröket olyan helyre is kihívták, ahol nem is volt zene.

A képviselő-testület legutóbbi ülésén Németh Csóka Gábor alpolgármester arról tájékoztatott, hogy az elmúlt hétvégén több ˝fehér házi˝ (Kossuth u. 2.) lakó panaszkodott a hét végi – szerintük – elviselhetetlen zajra. A lakók ismét városházi lépéseket szeretnének elérni az ügyben. 

Portálunk megkeresésére a lakások alatti mulató üzemeltetője elmondta, még ki sem nyitotta a helyet, már megjelentek a lakók, kifogásaikat hangoztatva. Böjtös Tibor hangsúlyozta, napjainkra megszüntette a zeneszolgáltatást a helyiségben, ám előfordult olyan eset, hogy délután fél hatra riasztották rájuk a helyi rendőröket azzal az ürüggyel, hogy hangos a zene. – Sem akkor a rendőrök, sem más nem talált nálunk zeneforrást az utóbbi hetekben, így érthetetlen a lakók panasza – fogalmazott a vállalkozó. Lakossági megkeresésről vagy panaszról nem tud az utca másik oldalán sörözőt üzemeltető Mészáros Sándor sem, aki azonban annyit hozzátett, amíg bezárt ajtók mögött zenélnek, nem is érti a panaszt. Szinte már tart a jó idő beköszöntétől, amikor a szórakozóhelyek ajtajai megnyílnak. Lakossági panaszról Soproni Barna pizzériaüzemeltető sem tud. – Évek óta nem hallottam ellenem szóló panaszról sem a rendőrség, sem a környéken lakók részéről.

A Kossuth utca környékén nem ez az első ˝pengeváltás˝ a lakók és a szórakozóhelyek között, ám abban mindegyik vendéglátós egyetértett, hogy az idei a legkorábbi. Az önkormányzat már többször kezdeményezett egyeztetést a lakók és a vendéglátósok között. Legutóbb a Kossuth utcaiak a szórakozóhelyek nyitva tartásának korlátozását és csendrendelet bevezetését kérték az önkormányzattól. A rendőrség, az önkormányzat és több civil szervezet szerint viszont a városi fiatalság törzshelyeinek korai zárása a vidéki szórakozóhelyek felé terelné az ifjúságot.

Horváth József, a Kossuth utcai ház illetékese portálunknak elmondta: évek óta újra és újra felmerülő problémáról van szó és a városházán is rendszeresek az egyeztetések. – Jó ideig nem érkezett hozzám panasz, az utóbbi hetekben erősödtek fel azok a hangok, melyek szerint ismét hangos a házbéli és a szemközti szórakozóhely – mondta Horváth József.

Kóczán Zoltán alpolgármester hangsúlyozta: a Kossuth utcai szórakozóhely előző bérlőjével volt megegyezés, ezt az új üzemeltetővel is rövid időn belül megkötik. Az egyeztetésre meghívják a lakókat, a többi városközponti vendéglőst is. – Csendrendelet kiadását nem tartom valószínűnek, hiszen ezzel olyan vendéglátókat is sújtanánk, akik nem zavarnak lakókat, ám az ott élők nyugalmát is figyelembe kell venniük az üzemeltetőknek – jelentette ki az alpolgármester.

Olvasóink írták

34 hozzászólás
12
 • 34. miro132 2010. február 23. 09:59
  „Betus >

  azt ne felejtsd el hogy az EU tagsag miatt nagyon sok jogszabalyt meg kellett valtoztatni. Az EU elott lehet hogy neked volt igazad de azota valtoztak az idok es jogszabalyok. Itt a lakoknak van igazuk. Nem lehet ezeket a kocsmakat mashova koltoztetni ?”
 • 33. Betus 2010. február 22. 19:01
  „Barátnőmék ott laktak a fehér házban több, mint nyolc évig, de soha nem panaszkodott a hangos zajra. Annál inkább az alattuk lakó nénire, aki este hét után jól megrázta a radiátort, vagy felkopogtatott a seprűnyéllel, mert hangosnak találta a járkálást.
  Miro132! Ezek szerint a felső szomszédok járkálása már olyan zajszint, ami idegesítheti az ott lakót. Mit javasolsz? Keresse fel a környezetvédelmi hatóságot?
  Én is azt mondom, hogy aki oda költözött, akkor is tudta, hogy hova költözik. Sajnálom, hogy nem tudnak aludni, de ezt sokan már csak beképzelik, hogy zavarja őket...”
 • 32. miro132 2010. február 22. 11:44
  „Tornacipo >

  tudomásul kell venni azt hogy a törvények a lakók mellett állnak. Ez persze nem tetszik a vendéglátósoknak de az nem jelent semmit. A megyei kornyezetvédelmi hatóság korlátozhatja a nyitvatartást ha ezt a városi jegyző -ki tudja milyen érdekből-nem teszi meg.

  A a vendéglátósok ha ténylegesen a megoldásra törekednének akkor ezt a problémát régen megoldották volna hangszigeteléssel vagy máshogyan. Mivel ez nem történt ezért korlátozni kell a nyitvatartásukat.. Ezek az üzletek védett övetezben működnek ezt tudomásul kell venni...
  miro”
 • 31. tornacipő 2010. február 21. 10:15
  „miro32 - jó ahogy itt szépen elbeszélgettél magaddal, meg a jogszabályaiddal, az hogy hülyeségeket írsz, legyen a te bajod
  csornán nincs szórakozóhely (nézd meg hova járnak a csornaiak bulizni), valóban tájékozott vagy

  jaspernek igaza van, vajon amikor a fehér ház lakói vagy a lakók gyerekei bulzinak a hangosnak vélt szórakozhelyeken, akkor miért nem szólaknak fel, hogy hangos voltál az éjjel fiam

  amúgy meg el lehet menni a fehér házból, van a város szélén eladó telek, lehet építkezni vagy költözzetek miro-val csornára, szép város, ja hogy onnan messzebb lenne kijárni ausztriába feketézni, sorry”
 • 30. jasper 2010. február 20. 16:46
  „moderálva”
 • 29. jasper 2010. február 20. 16:36
  „Én laktam ott.Mi van ott?Csak az mehet le a lépcsön többször aki 30-éve lakik ott,az bonthat falat aki 30-éve lakik ott mindent csak ök csinálhatnak.Ha valami vita volt lakógyülésen senki ne szóljon bele csak az aki 30-éve lakik ott.Aki most költözött oda annak dugó van,mert kihívják rád a rendőrőketmert ezt megcsinálták többször a vén szipirtyók.Nyáron meg vizzel teli zacskokat dobtak a fiatalok nyakába az erkélyről mert hangosak voltak az utcán ezt ők mesélték el.De arcot nem mert mutatni hozzá ,meg a Bencsics aki véletlenül rendőr az anyja épp ott lakik a házba persze ,hogy kimennek.”
 • 28. JóéjtPapi 2010. február 19. 22:15
  „miro132

  Köszönöm segítő hozzászólásaid! :)
  Mi is voltunk fiatalok ezért együtt működtünk 3 éve és nem mi szegtük meg az "egyezséget". Itt élünk, itt születtünk ezért is nehéz megtenni a várossal egy ilyen lépést...ilyen hozzáállással rákényszerítenek bennünk”
 • 27. spitzenreiter 2010. február 19. 19:50
  „Csornai megoldást?Csornán nincs is szórakozohely:)
  Legalábbis nem jelentős.”
 • 26. vicenzo 2010. február 19. 19:33
  „JóéjtPapi

  Gondolom 20 éve amikor a Solymosiban (egykori Gulyás vendéglő) lakodalmat tartottak minden héten a fehér ház tövében az senkit nem zavar a nyári éjszakákon.
  Semmi közöm egyik szórakozóhelyhez sem, de számomra érthetetlen, hogy egy város közepén lakó ember arra panaszkodik, hogy nagy a zaj.
  Igaz a Zrínyi utcában meg az Égési utcában kisebb.
  De azok nem is tudnak lesétálni a Malomba feladni a lottót, vagy átlépni a Spárba.”
 • 25. miro132 2010. február 19. 19:20
  „javaslom hoyg tanulmányozzák a csornai megoldást és próbálják meg ugyanazt ..”
 • 24. miro132 2010. február 19. 19:08
  „joejtpapi:

  javaslom hogy forduljanak a megyei kornyezetvedelmi felugyeloseghez. Ok tudnak segiteni”
 • 23. spitzenreiter 2010. február 19. 18:45
  „Nem vészes a zaj egyáltalán.
  Sok öreg ,akik nem gondolnak bele hogy ők is voltak fiatalok.
  Sopibol egyáltalán nem jön zaj,malom draxibol inkább, de kibírható.”
 • 22. JóéjtPapi 2010. február 19. 18:13
  „Ezúton szeretném megkérni a kedves újságíró úrat, hogy ugyan már tessék megkérdezni a témával kapcsolatban az érintett lakókat is, mert már a harmadik cikk született meg úgy, hogy a lakók véleményére a kutya sem volt kíváncsi. Nem egyoldalú egy kicsit a dolog? ja és egy kicsit sánta is. És ne a közös képviselőt kérdezze, aki a ház túlsó sarkában az udvari oldalon lakik és egyébként sem igazán érdeklik a ház dolgai.”
 • 21. JóéjtPapi 2010. február 19. 17:59
  „Ja nézhetném a dolgok "előnyös" oldalát is, mert jelen gazdasági helyzetben még egy kis spórolást is jelenthet a pénztárcánknak, hogy a mások által szolgáltatott zene használatával a lakásainkban hétvégente házibulikat tartsunk, mert mást nem tehetünk ugyanis éjjel 2-4 óra előtt úgy sem igen sikerül elaludnunk bármennyire is fáradtak vagyunk.”
 • 20. JóéjtPapi 2010. február 19. 17:53
  „Először is ne nyilatkozzunk valótlanságot. A draxiban, mert nevezzük csak nevén a "gyereket" nincs beszüntetve a zene szolgátatás ez tény. Aki arra jár péntek vagy szombat este, zárt ajtón keresztül is vígan lehet hallani a nótákat és le is lehet jegyzetelni az utcáról az egyes számok szövegét is. A zajszintmérésről csak annyit, hogy december elejei ígéret van még a mai napig is de mérés az nem történt. Lassan őrölnek azok a bizonyos malmok. Amúgy megnézném azt a vendéglátóst aki önszántából megcsináltatta a nyitáskor a hatástanulmányt - ha ez meglenne akkor fele ennyi probléma sem merülne fel. Ja és a mérésről csak annyit 3 munkanappal a mérés előtt kiértesítik az adott szórakozó helyet, hogy mikor érkeznek !!! MAGYARORSZÁG!!! Ezután szeretnél te, vicenzoo korrekt és nem részrehajló mérést és eredményt? Nincs az a ma*ha aki ilyenkor ne tekerné le a potit. Persze amikor elmennek a mérők újra indulhat a buli ezerrel.

  Vicenzo kívánok neked sok erőt és egészséget és a miénkez hasonló JÓ szomszédságot vagy harminc-negyven évig a gyermekeidell együtt- akik majd éjjeleken át sírnak, mert nem tudják mi a fene is van a környezettükkel - és akkor majd változni fog a véleményed. Amúgy könnyű úgy okoskodni, tudod a kibic oldalról.

  Befejezésül, mint ahogy azt a Magyar Köztársaság Alkotmánya is leírja feketén-fehéren a pihenéshez való jog mindenkit megillet, még azokat is aki a belvárosban laknak.

  Írhatnék még regényt az esetről, de sajnos nem változtat a dolgon, a jó kapcsolatok olyanok mint magyar kártyában a Piros ÁSZ ez régi igazság.”
 • 19. miro132 2010. február 19. 15:50
  „hat ez jo kerdes. nezd meg a Jb pontot :

  veszelyes zaj ami tilos :

  jb)olyan szabadidős zajforrástól származó zaj, amelyre jellegéből adódóan határértéket megállapítani nem lehet, mert azonos körülmények között nem ismételhető és érzékszervi észleléssel megállapíthatóan a hatásterületen élő lakosság nyugalmát zavarja;

  gondolom ez a koncert , tuc tuc, eros basszus kategoria ...”
 • 18. vicenzo 2010. február 19. 15:46
  „"elég az ha a lakókat idegesiti a zaj"

  És mihez elég.
  És lakók hány százalékát?

  Ezért nem értem.”
 • 17. miro132 2010. február 19. 15:31
  „arrol hogy a védett övezetben nem kell mérnie az önkormányzatnak elég az ha a lakókat idegesiti a zaj.. lsd a torveny veszélyes szintű zaj definicio

  -m”
 • 16. vicenzo 2010. február 19. 15:04
  „Még mindíg nem értem miről beszélsz.

  Mindegyik vendéglátohely renedelkezik zajvédelmi hatástanulmánnyal amit ők kértek.

  Ezeket többször bemérték éllenőrzés céljából, hogy betertják e őket. Betertották eddig.
  Az önkormányzat tudtommal külön ebből a célből vásárot hitelesített zajmérő készüléket.

  Szóval nem értem.”
 • 15. miro132 2010. február 19. 14:54
  „Mellékelem a törvényt a linken :

  http://www.torvenytar.hu/opten/ttlight/torvlist.php?otdisp=00100&oteu=0&otwhich=59859&otsearch=zajvédelem,&lang=#ws1”
34 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felelevenednek a régi nóták, emlékek, kapcsolatok

A Rábaközben működő nyugdíjasklubokban a helyi idősek hagyományőrzéssel, településcsinosítással és… Tovább olvasom