Kisalföld logö

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia 1°C | 6°C Még több cikk.

Még nem dőlt el, a krétát ki fizeti

Az iskolák állami fenntartása mellett is Kapuvárnak több mint hetvenmilliójába kerülnek ezek az intézmények. A tornacsarnokokat megőrizték maguknak a települések.

Vannak még nyitott kérdések a települési iskolák állami kézbe adása után is. A városok leválasztották sportcsarnokaikat, így megmentették azokat maguknak. Kapuvár több mint hetvenmillió forintot fizet a fenntartásra és még mindig érvényes a kérdés: ˝Ki állja a krétát?˝

– Az iskolák állami kézbe kerülését követően Kapuvár saját cége által a karbantartási feladatokat látja el az általános iskolákban és a helyi gimnáziumban – kezdte Hámori György kapuvári polgármester.

Hámori György kiemelte, az állami finanszírozás bevezetése után is mintegy 70–74 millió forintot fizet üzemeltetésükre a város. – Mi álljuk a fűtés-, az áram- és egyéb közüzemi díjakat, valamint a karbantartás költségeit – mondta a polgármester.

Kapuvár: Varga Imre asztalos, a Kapukom alkalmazottja végzi az intézményekben a szükséges famunkákat.
Kapuvár: Varga Imre asztalos, a Kapukom alkalmazottja végzi az intézményekben a szükséges famunkákat.

Az iskolák gazdasági szervezeteit összevonták Kapuváron és a helyi Király-tó Óvoda szervezeti rendszerébe építették be, a munkatársakat átvette az óvoda. – A hetven-egynéhány millió forint kalkulált összeg, a végeredmény csak az év végével lesz látható – tette hozzá Hámori György. A gimnázium sportcsarnoka azonban továbbra is a városé maradt.

A karbantartás részleteiről Németh D. László, a Kapukom kft. ügyvezetője adott tájékoztatást. Eszerint az önkormányzati cég állományában vannak az iskolákban karbantartást végző munkatársak. – Kicsit megelőztük az oktatási rendszer átalakítását azzal, hogy ezen munkákat már két éve hozzánk szervezte a helyi önkormányzat – mondta az ügyvezető. A Kapukom alkalmazásában – az iskolákat érintően – egy vízvezeték-szerelő, egy villanyszerelő, egy festő és egy asztalos dolgozik egyeztetett ütemterv szerint. – Emellett működik a forródrótunk, melyen az azonnali munkákat jelentik az iskolák vezetői – mondta Németh D. László.

Beled: Kovács Tiborné közművelődési referens szervezi többek közt a helyi óvoda működtetését is.
Beled: Kovács Tiborné közművelődési referens szervezi többek közt a helyi óvoda működtetését is.

Hámori György hozzátette, egyelőre a törvényalkotók még nem teljesen szabályozták az önkormányzat és a fenntartó állam költségviselésének szétválasztását, így a „ki fizeti a krétát?" kérdésköre január óta még mindig aktuális.

Beledben megkönnyebbültek az iskola állami kézbe kerülése után. – A helyi büdzsének mindenképpen jót tett a váltás – mondta Tompáné Balogh Mária polgármester. Hozzátette azonban, a város kezelésében maradt az iskola sportcsarnoka, a konyha, az óvoda, a könyvtár és a művelődési ház. – Maradó intézményeink kihasználtsága szinte százszázalékos, így ezek fenntartása – a konyha kivételével – nem okoz gondot a városnak – mondta a polgármester. A konyháról szólva azonban hozzátette, a költségvetés másfél millió forinttal segíti a helyi és az iskolai étkeztetést. A Belednél maradt intézmények működtetésére új munkatársat vettek föl.

A járás harmadik iskolája, a mihályi intézmény teljesen állami kezelésbe került, ám Csitei Gábor polgármester hangsúlyozta, a községháza továbbra is mindenben segíti a helyi iskolát, hiszen az a település szerves része az oktatás átalakítása után is.

Olvasóink írták

  • 2. Köszörűs 2013. április 14. 10:51
    „Dehogy nem!
    Én...
    Mi!”
  • 1. szimre50803 2013. április 10. 18:13
    „Szerintem minden gyermek vigyen magával krétát ha tanulni akar!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Állásajánlatok a Rábaközben

Kapuvári és csornai kirendeltségek állásajánlatai. Tovább olvasom