Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Még mindig gond a raktározás

Az elmúlt évben több változás történt a kapuvári városi könyvtár életében. Módosították a működési szabályzatot, belső számítógépes rendszert építettek ki és több sikeres rendezvény házigazdái voltak.
Németh Sándor
Tartalmas évet tudhatnak maguk mögött a kapuvári könyvtárosok, hisz számos változás történt az intézményben. Ezeknek az a célja, hogy a szolgáltató jelleget erősítsék, és jobb körülmények között foglalkozhassanak olvasóikkal.

– A 2002-es év mozgalmasan alakult – mondta Németh Sándor vezető könyvtáros. – Az első és legfontosabb esemény az volt, amikor a szervezeti és működési szabályzatunk módosítása után felkerültünk a nyilvános könyvtárak jegyzékébe. Így ezután már kaphattunk érdekeltségnövelő támogatást csaknem 500 ezer forint értékben, és két pályázaton is nyertünk. Rendezvényekre 180 ezer, dokumentumok beszerzésére 400 ezer forintot szereztünk, ez utóbbi összeg felét önrészként a kapuvári önkormányzat biztosította. Szükség is volt a segítségre, hiszen beszerzési keretünk tavaly csökkent.

A folyóiratokra, könyvekre, CD-ROM-okra mindössze 900 ezer forint volt az előirányzatunk. A másik jelentős eredmény, hogy sikerült kiépítenünk a számítógépes belső hálózatot, s mivel állományunkat szinte teljes egészében feldolgoztuk, 2002. március elsejétől a kölcsönzés, visszakeresés már modernebb, elektronikus formában történik.
Népszerű új szolgáltatás az internet-hozzáférési lehetőség, melyet leginkább diákok vesznek igénybe. A rendezvényeknél kissé nehezebb az eligazodás, aminek oka az, hogy a művelődési központtal egy intézményt alkotnak. Így például a Kapuvári katedra eseményeihez szervezéssel vagy pályázati pénzzel is hozzájárultak.

– Nehéz a rendezvényeket különválogatni, hisz a munkánk közös. Sorolhatnám a költészet napját, az ünnepi könyvheteket, a könyvtári hét rendezvényeit és tavaly sem maradtak el a megszokott játszóházi programjaink. Sok kisgyermek agyagozott, hajtogatott, festett, készített csuhébábut, termésbábot havi rendszerességgel a könyvtárunkban – mondta el a vezető könyvtáros.

– Az elmúlt évben nehezítette tevékenységünket a raktározási munkák megoldatlansága. Például számos olyan dokumentumot nem lehet visszakeresni jelenleg, amire szükség lenne. A probléma megoldását nemcsak a könyvtár, hanem az önkormányzat is szorgalmazza. Ami az idei évet illeti, egyik nagy feladatunk a könyvtári állomány leltározása lesz. Emiatt előreláthatólag júliusban és augusztusban zárva leszünk, de ez olyan munka, amit el kell végeznünk, ha szeretjük, ha nem.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Munkaerő érkezik Csornára?

Egyebek mellett az önkormányzati képviselők, a bizottságok elnökei és tagjai, továbbá a tanácsnokok… Tovább olvasom