Kisalföld logö

2018. 11. 16. péntek - Ödön 2°C | 10°C Még több cikk.

Még mindig a víz az úr a Rábaközben

Ugyanaz a Sebes-Sobori-csatorna, mint a Keszeg-ér problémája. Mindkét területen elúsznak az alacsonyan fekvő part menti rétek. A felázott partok akadályozzák a vízügyi munkagépeket.
 
A Kisalföld június 21-i számában írtunk arról, hogy a Keszeg-ér mentén vízben állnak az alacsonyan fekvő, part menti rétek. Emiatt nem tudnak ott kaszálni a gazdák. A víz útját az érbe dőlő fák is akadályozzák. Ezt jeleztük az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóságnak (Éduvízig) is, munkatársai a jelzett szakaszon elhárították a természetes akadályokat. 

A Keszeg-ér magas vízszintje ennek ellenére megnehezíti a vízparti rétgazdálkodást. A kaszálások június derekán és szeptember végén esedékesek, ám a kiáradások miatt az alacsonyan fekvő területek nyári kaszálása sok helyütt elmarad. 
Vízben állnak a Keszeg-ér menti, alacsonyan fekvő rétek, ami megnehezíti a gazdák munkáját.
Vízben állnak a Keszeg-ér menti, alacsonyan fekvő rétek, ami megnehezíti a gazdák munkáját.

Időközben Soborról is megkeresték lapunkat ugyanezzel a panasszal. Az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóságnak ezt is jeleztük, valamint további kérdéseket tettünk fel a vízszabályozás és a medertakarítás menetrendjéről. A következő választ kaptuk: – A jelenség a vagyonkezelésünkben lévő Vág-Sárdos-Megág-főcsatornán és annak mellékvízfolyásán, a Sebes-Sobori-csatornán volt tapasztalható, a főcsatorna torkolata, valamint a Sobor–Egyed közút közötti szakaszon. A magas vízállás közvetlen kiváltó oka az elmúlt két hónapban a csatornák vízgyűjtő területeire intenzív záporok formájában lehullott nagy mennyiségű csapadék. Az elöntött terület nagysága három hektár, rét-legelő és erdőművelésű földfelület. Gazdasági kár nem keletkezett. 
 
Jól látható, hogy milyen magasan áll a víz a Keszeg-értől néhány méterre lévő fák tövénél.
Jól látható, hogy milyen magasan áll a víz a Keszeg-értől néhány méterre lévő fák tövénél.

A belvízcsatornákon a kaszálandó felületek mennyisége és a rendelkezésre álló erőforrások miatt az igazgatóság évi egyszeri kaszálást tervezett. Ezt a sokéves tapasztalat alapján a belvíz keletkezése szempontjából kedvezőtlen tavaszi időszak hatékony vízelvezetésének biztosítása miatt jellemzően ősszel végezzük el. Idén április második felétől a szokatlan meleg következtében a belvízcsatornák vízi növényzetének intenzív növekedése miatt a medrek benőttsége az előző évekhez képest nagyon magas volt, ezért a vízrendszer leürülési ideje megnőtt. A benőttség miatt a csatornák kaszálását már a csapadékos időszak elején megkezdtük, de a felázott partokon gépeink elakadtak, ezért a munkák elhúzódtak és jelenleg is folynak – derült ki az Éduvízig válaszából.

 

 

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem csitul a felháborodás a tönkretett hársfa miatt Egyeden

Rendőrségi eljárás indulhat az egyedi temető vélhetően vegyszerrel tönkretett hársfájának ügyében. A… Tovább olvasom