Kisalföld logö

2017. 12. 15. péntek - Valér 4°C | 8°C Még több cikk.

Meg kell őrizni a viseleteket

Változatos és vonzó programokban gazdag évet tudhat maga mögött a Csornai Múzeum. Az esztendő történéseit V. Szalontay Judit igazgatóval tekintettük át, aki három kívánságáról is beszélt.
– Időszaki kiállításainkban elsősorban az új műtárgyainkat mutattuk be, emellett pedig a Magyar Mezőgazdasági Múzeum anyagát is láthatták az érdeklődők – összegezte az elmúlt év történéseit V. Szalontay Judit, a Csornai Múzeum igazgatója. – Állandó kiállításunk változatlanul sikeres, magyar, német és angol nyelvű leporellókkal is népszerűsítettük a látnivalókat.

– A múzeumi világnap alkalmából nyitottuk meg „Ásó, kapa, nagyharang" címmel a menyasszonyi csokrok és ruhák XIX. századi változásait bemutató kiállításunkat. Júniusban tártuk a látogatók elé az „Ünnep a házban – Boldogasszony ágya" című kiállítást, melyben a születés, a keresztelő és a kisgyermekkor tárgyi emlékei láthatók. A műtárgyak többségét vásároltuk, ezek XIX. századi, nagyrészt évszámmal ellátott festett bútorok, amelyek a csornaiak igényességét tükrözik. Ugyanezen a kiállításon helyeztük el a kor paraszti viseletét is. Szeptemberben a „Terített asztal örömei" elnevezésű kiállítással dr. Draveczky Balázsra, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum néhai igazgatójára emlékeztünk. Az év végi rendezvényeink közül kiemelkedik Péreli Zsuzsa érdemes művész gobelinkiállítása. A megnyitóval egy időben tartottuk adventköszöntőnket. Ugyancsak a hagyományokhoz híven terítettük meg a karácsonyi asztalt is.

A kiállításokhoz kapcsolódtak az előadások, amelyek a Múzeumi Kávéház rendezvénysorozat folytatásának tekinthetők.
Idén „A rábaközi hímzés hagyománya és továbbélése" címmel rendeznek tárlatot, bemutatva a múzeumi gyűjteményben fellelhető XIX. századi rábaközi textileket, helyüket a mai lakáskultúrában. Ezenkívül folytatják a „Csorna anno..." kötet fényképanyagának gyűjtését.

A három kívánság

V. Szalontay Judit három idei kívánságot fogalmazott meg: a „Csorna anno..." kötet nyomdakész elkészítése, a csornai népviseletről szóló önálló tanulmánykötet megjelentetése, s raktározási gondjaik végleges megoldása. Jó lenne már, ha az értékes, három évtized alatt összegyűjtött néprajzi anyag méltó helyet kapna. Az igazgató szerint, ha a csornai viseletanyag tönkremegy, akkor a magyar viseletkutatás számára nem lesz dokumentum arról, hogy a XIX. században milyen sajátos és gazdag volt a csornaiak öltözete.
V. Szalontay Judit elmondta: tavaly változott a látogatók összetétele. Amíg korábban inkább csoportosan, addig az elmúlt esztendőben több egyéni érdeklődő kereste föl a múzeumot.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Segély nélkül heten élnek havi százötvenötezerből

Szinte a teljes jövedelmüket felélik minden hónapban. Szerényen telnek a mindennapok, de boldogok. A… Tovább olvasom