Kisalföld logö

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 14°C Még több cikk.

Meg kell menteni az orgonát!

Korábban már beszámoltunk róla, hogy felújításra szorul a csornai Jézus Szíve-templom orgonája.
Korábban már beszámoltunk róla, hogy felújításra szorul a csornai Jézus Szíve-templom több mint hat évtizede használatban lévő orgonája. A koros hangszer állaga annyira megromlott, hogy bármikor elnémulhat, ezért a teljes renoválás elodázhatatlan. Már 2001-ben szóba került az átfogó javítás szükségessége, s akkoriban 15 millió forintba került volna a munka. Mára ez az összeg nem elegendő. A költségek biztosítására a templom plébánosa és az egyházközség képviselő-testülete kéréssel fordult a hívekhez.

Tízezret, illetve két és felet kértek

– Januárban kettős céllal levelet küldtünk a hívekhez. Egyrészt szerettük volna pontosan megtudni, hogy kik és hányan tartoznak a Jézus Szíve Egyházközséghez, kik járulnak hozzá annak fenntartásához az egyházi adó rendszeres fizetésével. Másrészt arra vártunk választ a hívektől, hogy vállalják-e az orgonafelújítás költségéből rájuk eső részt. Az önálló keresettel rendelkezőktől tízezer, a nyugdíjasoktól két és fél ezer forintot kértünk – mondta Németh László plébános.

Két és fél ezer levél

Az év első hónapjában két és fél ezer levelet küldtek ki a híveknek, közülük ezerkétszázan válaszoltak. A levélírók nem titkolják, hogy ennél azért többre számítottak. Volt egy időszak, amely okot adott a bizakodásra, hiszen szép számmal érkeztek válaszok. Később azonban megtorpant a folyamat, amely a remények szerint még nem zárult le teljesen. Tehát a plébánián továbbra is bizalommal várják a válaszleveleket.

Több mint kilencmilliót ígértek

A visszaküldött ezerkétszáz borítékban 9 millió 600 ezer forintot ígértek a hívek. Ebből eddig 2 millió 600 ezer forintot fizettek be. Csekken mintegy 500 ezer forint érkezett az Egyházi Iskolák és Templomok Fenntartásáért Alapítvány részére.

– Tapasztalataim rendkívül pozitívak. Külön ki kell emelni a nyugdíjasok lelkesedését, akik nagyrészt már be is fizették a kért összeget – fűzte hozzá László atya, s hozzátette: természetesen köszönettel elfogadják a pénzt azoktól is, akik nem a Jézus Szíve Egyházközséghez tartoznak. A támogatásra szánt összeget a plébánián is be lehet fizetni.

Abban megegyezik a többség véleménye, hogy az orgona a templom egyik eredeti és nélkülözhetetlen kelléke, amit mindenképpen meg kell menteni. Persze az is igaz, hogy lenne más tennivaló is a templom állagának megóvása érdekében. Például a külső részeken a vakolatot kellene pótolni. Ám a hitéletet inkább a templombelső szolgálja és ehhez tartozik az orgona is.

Németh László plébánostól megtudtuk azt is, hogy az egyházmegyei hivatal részéről – amely jóváhagyta a felújítást és a szükséges összeg összegyűjtését – Cziglényi László orgonaművész is megvizsgálja a betegeskedő hangszert.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megújuló templomok

Egyre több rábaközi település egyházközsége dönt úgy, hogy felújítja templomát. Ehhez elsősorban a hívek támogatását kérik, a munkálatokhoz szívesen adakoznak a falvakból elszármazottak is. Állványerdő veszi körbe ma is a szili és a farádi szentélyt, Himodon pedig készülnek az épület rekonstrukciójára. A szerencsésebbek pályázaton is nyertek pénzt a több millió forintos beruházásokra. Tovább olvasom