Kisalföld logö

2017. 08. 21. hétfő - Sámuel, Hajna 13°C | 23°C Még több cikk.

Meg kell menteni a kismesterségeket

Az első Rábaközi Perecfesztivál sikeresen hívta fel a figyelmet a tájegység néprajzi, kulturális, művészeti értékeire, a kismesterségek értékközvetítő szerepére..
A közelmúltban Páliban szervezték meg a Régiófókusz Kht. turizmusfejlesztési projektjének egyik meghatározó rendezvényét, az első Rábaközi Perecfesztivált. A napokban megtörtént a tapasztalatok összegzése is, melyekről Hutflesz Mihályt, a kht. ügyvezetőjét kérdeztük.
– Az egyértelműen kiderült, hogy a Rábaköz turizmusának erősítésében az együttműködésnek nincs alternatívája – kezdte Hutflesz Mihály. – A turizmus csapatjáték, amibe az önkormányzatok, a civilek, a nonprofit szervezetek, de még az egyházak is ugyanúgy beletartoznak, mint a szolgáltató vállalkozások vagy éppen a magánszemélyek. A Rábaköz turisztikai piacon való kínálatához erős helyi szerveződésre van szükség. A széthúzást a versenytársak azonnal a maguk javára érvényesítik – magyarázta az ügyvezető.

Az ügyvezető szerint a Rábaköz egyik erőssége, hogy országosan viszonylag magas ismertségű tájegység, ugyanakkor turisztikailag – még megyei összehasonlításban is – a kevésbé frekventált térségek közé tartozik. Szükség van tehát – összehangoltan – vonzerejének fejlesztésére. Egyebek mellett kiemelte, hogy a Rábaköz turizmusstratégiájának megvalósításában oda kell összpontosítani, ahol a térség erősségei leginkább kiaknázhatók. A népi hagyományok, a népzene és néptánc, a kismesterségek, valamint a táji természeti adottságok jelentik azokat az elemeket, amivel a versenyképesség mint sarkalatos cél elérhetővé válhat.

A szakember elmondta: a Rábaközi perecfesztivált – becslés alapján – 2200–2500-an látogatták meg a két nap alatt. Az eseménysor tartalmi része átfogta a Rábaköz kultúráját, művészetét, kézműiparát. Erről vasi és zalai látogatók is tisztelettel szóltak, látva a gazdag kínálatot.
– Nem feledhetjük azt sem, hogy néhány kismesterség esetében az utolsó órában vagyunk – tette hozzá Hutflesz Mihály.
„ Veszélyben van a fenntarthatóság a perecsütés, a fafaragás, a gyékényfonás, a kékfestés esetében is. Mivel nincs átörökítés, megszakadhat a lánc. Most még van lehetőség a folyamatosságra, de 10–15 év múlva mindez eltűnhet. Meg kell menteni a Rábaköz népi kismesterségeit."

– Ezt kívánta segíteni a perecfesztivál is. Összességében azt mondhatjuk, hogy a rendezvény sikeresen hívta fel a figyelmet a tájegység néprajzi, kulturális, művészeti értékeire, a kismesterségek értékközvetítő szerepére. A program jól illeszkedik a meglévő térségi kezdeményezésekbe. Egy nagyobb út első lépései voltak ezek a tájegység turisztikai életképességének erősítésében – összegzett Hutflesz Mihály.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Farádi nosztalgiaaratás

Az aratást vasárnap délelőtt fél tizenegykor az első kaszás, Élő Gyula kezdte. A nyugdíjas farádi férfi elmondta: az „első kaszás” címet még a hetvenes évek derekán, az akkori Rábaközi Napok egyik aratóversenyén nyerte el. Fiatal korában még a szüleinek segített a kézi aratásban, azt azonban hozzátette, akkoriban még megvolt a munkához való testi erő. Tovább olvasom